Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea intenţionează să cumpere stadionul "Jean Pădureanu", fiind dispusă să plătească o rată anuală de două milioane de lei, timp de 15 ani.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că municipalitatea vrea să cumpere stadionul "Jean Pădureanu" pentru ca acesta să nu ajungă în paragină şi pe mâinile unor persoane care să desfiinţeze baza sportivă.
"Vrem ca stadionul să intre în proprietatea municipiului Bistriţa şi, bineînţeles, să fie folosit în continuare ca bază sportivă. Este o chestiune importantă, aceea de a ne asigura că tot ceea ce s-a realizat, practic prin efortul bistriţenilor, al unităţilor economice, să nu ajungă pe mâini străine, să fie lăsat în paragină şi apoi să fie transformat în alte lucruri. Dorim ca tot ceea ce s-a realizat acolo să fie păstrat în bune condiţii, să fie întreţinut şi să fie folosit de sportul bistriţean", a spus Creţu.
El a adăugat că, în vederea realizării tranzacţiei, se va forma o comisie la nivelul Consiliului Local Bistriţa, care va negocia clauzele contractuale şi preţul de vânzare.
"Gloria are nevoie de bani pentru a-şi plăti datoriile şi pentru asta trebuie să vândă ceea ce are, nu are de unde să facă rost de alţi bani. Dintre bunurile pe care le are şi care pot fi vândute la preţuri bune, cred că singurul este stadionul. Restul sunt fie gajate, fie de valoare mai mică. Dacă Gloria va plăti să joace pe stadion după ce îl cumpărăm, asta trebuie să negocieze comisia. Intenţia noastră e de a susţine clubul Gloria şi nu de a-l lichida. Susţinerea echipei se poate face în multe feluri, inclusiv prin acordarea unor facilităţi sau gratuităţi la utilizarea terenului", a spus el.
Creţu a menţionat că, personal, doreşte ca Bistriţa să aibă din nou o echipă în Liga 1.
"Nu cred că este benefic pentru oraşul nostru să nu avem o echipă în prima ligă şi atunci trebuie făcute eforturi. Unele raţionale şi înţelese atât de populaţie, cât şi de Consiliul Local", a declarat el.
Potrivit edilului, rata anuală pentru cumpărarea stadionului nu poate depăşi două milioane de lei, iar durata 15 ani.
"Stadionul va fi cumpărat într-o perioadă de timp, astfel încât ratele să fie suportabile. Din taxele pe care le avem acum sau le-am avut înainte am asigurat un sprijin de 2 milioane de lei anual pentru Gloria. Suma aceasta se va transforma în rată pentru cumpărarea terenului. Eu pe asta mizez, că va fi o perioadă rezonabilă, 15 ani, ceva de genul ăsta, şi o rată nu mai mare de 2 milioane de lei. Nu cred că vreun om bogat va veni să cumpere stadionul din Bistriţa. Nu cred că vom avea concurenţi care să participe la o licitaţie şi atunci, dacă suntem singurul cumpărător, aşa cum eu bănuiesc, ne putem impune şi preţul, dar lucrurile trebuie tratate în mod onest, nu vrem nici să furăm, nici să dăm preţuri derizorii, nici preţuri prea mari. Vom analiza în mod corespunzător", a spus el.
Consiliul Local Bistriţa are pe ordinea şedinţei de joi un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii care să negocieze cumpărarea stadionului "Jean Pădureanu" de la clubul Gloria Bistriţa. Din comisie ar urma să facă parte trei consilieri locali şi mai mulţi funcţionari ai municipalităţii.
Comisia va negocia clauzele contractuale şi preţul, putând cere şi puncte de vedere ale serviciilor din cadrul Primăriei Bistriţa şi/sau ale unor experţi externi, apoi va înainta Consiliului Local procesul-verbal cu propunerile rezultate în urma discuţiilor.
Transferul bunurilor imobile ale stadionului face parte din planul de reorganizare al clubului Gloria, aflat în insolvenţă.
Planul de reorganizare are în vedere vânzarea directă a unei mari părţi din patrimoniul clubului către Primăria Bistriţa. Activele imobile şi mobile din cadrul Stadionului Jean Pădureanu sunt în proprietatea a două entităţi separate, respectiv ACF Gloria 1922 şi Asociaţia Fotbal Club Gloria.
"În proprietatea ACF Gloria 1922 sunt următoarele bunuri din cadrul stadionului: peluză şi teren aferent, amenajare cantină, amenajare pistă atletism, amenajare teren I, modernizare tribuna I, modernizare tribuna II, saună, sistem acces, tabelă marcaj, instalaţie nocturnă, sistem sonorizare, sistem alimentare energie electrică, instalaţie irigat teren şi instalaţie încălzire teren. În patrimoniul Asociaţiei Fotbal Club Gloria este înregistrat terenul principal împreună cu tribuna I şi a II-a. Asupra terenului principal şi a tribunei I, precum şi a terenului de sub peluză există înscrise sarcini, respectiv o ipotecă. Vânzarea se va efectua sub condiţia transmiterii la cumpărător a dreptului de proprietate asupra bunurilor doar după plata integrală a preţului. Valoarea de vânzare a stadionului va fi de peste trei ori mai mare decât valoarea totală a creanţelor înscrise în tabelul definitiv al creanţelor. Odată cu încheierea actului de vânzare se va încheia cu Primăria un contract de asociere în participaţiune în scopul realizării activităţilor sportive (în principal fotbal), Primăria participând la asociere cu baza sportivă, administratorul asocierii fiind ACF Gloria 1922 Bistriţa", se menţionează în planul de reoganizare.
Activitatea clubului este condusă de către administratorul special Alexandru Hatfaludi, sub supravegherea administratorului judiciar SCP Consult Management prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. La finalul anului 2012, datoriile clubului erau de aproximativ 13 milioane de lei.