Legătura dintre succesul sau eșecul selecționatelor participante la
Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia și fericirea oamenilor care sprijină aceste echipe va fi cunoscută la încheierea turneului final grație unui studiu psihologic realizat în țări precum Spania, Argentina, Chile, Mexic, Uruguay, Honduras sau SUA.
"Studiul va analiza impactul emoțional pe care-l vor genera, atât la nivel individual, cât și colectiv, succesele și insuccesele de la Mondial, deopotrivă printre microbiști și printre cei care nu urmăresc fenomenul fotbalistic", a declarat pentru agenția spaniolă de presă Rosa Bańos, profesoară la Universitat de Valencia și una dintre coordonatoarele proiectului.
Cercetarea va cuprinde informații legate de așteptările pe care le generează Mondialul, despre ceea ce simt microbiștii înainte și după partide și despre impresiile finale. Este vorba despre un proiect elaborat de Universitatea din Valencia și Universitatea Jaume I din Castellón, cu colaborarea Universității Pompeu i Fabra din Barcelona, sub coordonarea unor cercetătoare din Argentina și din Chile.
Peste o mie de oameni au început deja să contribuie la acest studiu cu opiniile lor în Spania și în multe alte locuri de pe continentul american, dar și în Franța, Italia sau Camerun. Înainte de începerea Mondialului din Brazilia, cercetătorii nu s-au aventurat să spună cum se vor simți oamenii la încheierea competiției, dar atrag atenția că majoritatea participanților la studiu cred că selecționata pe care o susțin va ajunge în optimile de finală, în timp ce doi din trei spanioli, argentinieni sau brazilieni se văd deja în finală și chiar victorioși.
Conform primei părți a studiului, jumătate dintre argentinienii consultați au declarat că se vor simți
"extrem de fericiți" dacă selecționata "pumelor" va câștiga, procentaj care scade atunci când vine vorba de spanioli și de brazilieni.
Suporterii chilieni ar fi cei mai fericiți dacă echipa lor ar ieși campioană, însă, împreună cu mexicanii, ar fi și cei mai surprinși dacă s-ar întâmpla acest lucru. În schimb, surpriza... neplăcută și senzația de tristețe în caz de eșec ar fi cea mai pregnantă în rândul argentinienilor.
Profesoara Bańos a explicat că impactul pozitiv sau negativ al unui rezultat sportiv condiționează starea de spirit a persoanelor și a rememorat momentele trăite recent în Spania - fericite sau dimpotrivă - de către suporterii lui Real Madrid, Atlético de Madrid, Barcelona, Sevilla sau Valencia.
"După un rezultat pozitiv, putem chiar să uităm de criza economică și să cheltuim mai mult", a spus dna Bańos, care a insistat că o premisă anterioară acestui proces o reprezintă cea a expectativelor pe care le generează un eveniment și care variază de la așteptări minime la maxime.
"Ne interesează să cunoaștem efectul acestor așteptări asupra bunăstării noastre", a explicat ea, adăugând că studiul își propune să afle dacă "înfrângerile persistă mai mult decât victoriile în psihicul uman și ce anume se șterge mai repede din memorie".
Pentru a evidenția rolul pe care-l au aspectele emoționale în fotbal, dna Bańos a amintit că s-a dovedit deja că echipele câștigă mai ușor atunci când joacă acasă, pe teren propriu, printre altele datorită influenței emoționale pozitive a suporterilor care le susțin.
Studiul analizează și starea de spirit a celor care nu sunt interesați de fotbal.
"Uneori, după o victorie, chiar și aceștia ies pe străzi să sărbătorească", a remarcat dna Bańos. Totodată, în cadrul studiului vor fi abordate și aspecte ce țin de apartenența la grup, dar și de superstițiile pe care le pot dezvolta oamenii, indiferent de nivelul lor intelectual.