Suntem într-un an în care se schimbă multe. Politic, social, spiritual, legislativ, orice e imprevizibil. La fel și în fotbal. Oamenii cer, oamenii decid, unii în libertate, alții la închisoare. Totul se învârte în jurul deciziilor luate în diferite conjuncturi. Toată lumea stă cu ochii atenți îndreptați spre banca tehnică a Stelei. Ea este goală. La fel și tribuna oficială, unde timid Valeriu Argăseală își regăsește cinic rolul în care a fost mai demult ca arbitru – omul care decide pe baza altora. Presa recomandă un profil, impresarii trimit CV-uri și suporterii se gândesc ce banner să pună la prima victorie sau prima înfrângere.
România oferă exemple pestrițe și interesante. Antrenorii sunt o consistență între senzații, responsabilități și cunoștințe, iar alienerea lor ideală este un mit care nu depinde de ei, ci de micile detalii din jurul lor. Site-ul RomanianSoccer.ro îl propune pe Cristian Pustai ca viitor antrenor al Stelei petru cine are urechi să audă, bani să îl ajute în alcătuirea echipei și înțelepciune de a acorda încredere unui personaj atipic societății românești – poetul matematician fotbalist și antrenor.
Cristian Pustai are o experiență importantă – 233 de meciuri în Liga 1 în ultimii aproximativ șapte ani, din care șase ediții de campionat începute și terminate. Cea mai lungă experiență a avut-o la Gaz metan Mediaș, el fiind până acum un an și jumătate cel mai longeviv antrenor la o echipă din Liga 1 (februarie 2007 – decembrie 2012); după plecarea la Pandurii – Reghecampf a devenit cel mai longeviv antrenor și uite cum conjunctura le-ar putea aduce ceva în comun – antrenarea Stelei.
Medieșeanul este un tip aparte; îi place poezia, este profesor de matematică, este pasionat de muzica folk și este deschis atunci când discută despre problemele fotbalului – nu acuză arbitrajul într-un mod excesiv și violent – deși au fost ocazii când s-a arătat nemulțumit și ironic.
Este obișnuit să lucreze în condiții austere și să aibă performanțe cu echipe care nu au mai reușit nimic notabil până la sosirea lui – Mediașul a ajuns până în play-off-ul Europa League și Pandurii până în grupele Europa League. De fiecare dată, Pustai a eliminat o echipă cotată mai bine după ce în primul meci a fost învins (Mainz în 2011 și Braga în 2013).
Ironic sau nu, în ultimele meciuri de campionat, căpitanul Stelei a fost Paul Pîrvulescu, nimeni altul decât rezerva lui Iasmin Latovlevici (care se spune că e favorit să plece în această vară); nu mai vorbim că pe postul de fundaș stânga a fost adus Alin Toșca de la Viitorul Constanța. Paul Pârvulescu a fost promovat și folosit ca titular pentru prima dată de Pustai când acesta a ajuns principal la Gaz metan Mediaș.
Sunt mulți jucători tineri care ar putea beneficia de tupeul lui Pustai de a vedea potențialul în ei. Să nu vorbim că înainte se punea problema aranjamentului între un anumit impresar și un anumit antrenor, pe baza unei relații familiale în ceea ce privește promovarea și folosirea unor jucători pentru ca ei să fie vânduți. Se știe despre relația lui Pustai cu tatăl lui Pârvulescu ca fiind buni colaboratori atât la Mediaș, cât și la Pandurii, unde al doilea a fost președinte executiv, dar din sezonul viitor el se va ocupa de CSU Craiova.
Pustai e liber. Gigi Becali și Mihai Stoica nu încă; deci ardeleanul are dreptul să-și încerce filosofia în Liga Campionilor.