Avocatul FIFPro, Wil van Megen, a anunţat, miercuri, că suma de 17 milioane de euro pe care Adrian Mutu trebuie să o plătească lui Chelsea după scandalul "cocaina" este disproporţionată şi a acuzat gruparea engleză că abuzează de forţa finaciară pe care o are.
"
Din punctul nostru de vedere, suma de peste 17 milioane de euro stabilită de Camera de Rezolvare a Conflictelor din cadrul FIFA (DRC), ca daune pe care fotbalistul român Adrian Mutu trebuie să le plătească clubului Chelsea ca urmare a concedierii sale de la clubul britanic, este disproporţionată. Consider că există mai multe posibilităţi clare care ar trebui să conducă spre un rezultat pozitiv pentru Mutu în apelul pe care l-a făcut la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) împotriva verdictului dat de Camera de Rezolvare a Conflictelor", a spus Megen, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Hotel Rex din Mamaia.
Acesta a adus şi câteva argumente în favoarea lui Adrian Mutu. "
1. Suma de 17 milioane de euro reprezintă valoarea reziduală totală din suma de transfer de 22,5 milioane de euro plătită de Chelsea în 2003 fostului club al lui Mutu, Parma. Totuşi, Mutu nu a avut nicio implicare în stabilirea sumei de transfer convenită de cele două cluburi; 2. Chelsea nu a întreprins nicio acţiune pentru a limita daunele în acest caz; 3. În conformitate cu regulamentul FIFA, Camera de Rezolvare a Conflictelor este autorizată să dea decizii doar în cazuri având dimensiune internaţională. 4. Regulamentul FIFA stipulează faptul că noul club al jucătorului, Juventus, este responsabil împreună cu fotbalistul de plata compensărilor către clubul anterior. Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz".
Mai mult, avocatul FIFPro a precizat că dacă în locul lui Adrian Mutu ar fi fost un jucător cu paşaport britanic "
Camera de Rezolvare a Conflictelor ar fi respins cazul şi prin urmare nu ar fi trebuit să fie plătite daune". "
În consecinţă, Mutu se poate prevala de faptul că este supus discriminării în baza naţionalităţii sale", a mai declarat Wil van Megen.
Megen a mai afirmat că testele anti-doping pe care Chelsea i le-a făcut lui Adrian Mutu au fost parţial ilegale şi a acuzat clubul londonez de abuz de putere: "
Clubul Chelsea trebuia să-l bage pe Mutu într-un program de reabilitare, nu să-l dea afară. E un caz important nu doar pentru Mutu, ci pentru toţi fotbaliştii din lume pentru că astfel de decizii sunt factori de ameninţare pentru carierele jucătorilor. Ameninţă libera circulaţie a acestora. Noi, FIFPro, nu suntem implicaţi direct în caz, ci îl sprijinim pe fotbalist punând în evidenţă elementele pe care CAS ar putea să le ia în discuţie pentru ca Mutu să obţină o decizie în favoarea sa. E un abuz de putere din partea clubului Chelsea din cauza forţei financiare pe care o are şi nu putem permite ca Adrian Mutu să fie o victimă. În viitor trebuie să acordăm atenţie specială criteriilor de acordare a compensaţiilor financiare".
La rândul său, reprezentantul FIFPro, Tonny Higgins, a declarat: "
Sunt încântat să fiu aici din partea FIFPro pentru a-l sprijini lui Mutu. Îi mulţumim că şi-a făcut timp să iasă din pregătirile pentru meciul cu Franţa. În 2006, FIFPro a semnat acord cu FIFA, şi în 2007 cu UEFA prin care se cere cluburilor să asigure jucătorilor drepturi echitabile în situaţii legale. Prin AFAN, acum există şi în România drepturi pentru jucători cunoscute şi aplicate în întreaga lume. Considerăm că Adrian are dreptul să meargă la CAS din partea FIFPro, care reprezintă 60.000 de fotbalişti din întreaga lume. Noi îl susţinem pe deplin şi îi dorim succes în cazul pe care îl va depune la CAS".
Şi preşedintele AFAN, Dumitru Costin, şi-a declarat sprijinul pentru fotbalistul Fiorentinei şi a spus că organizaţia pe care o conduce îl va susţine pe Mutu până la capăt: "
Este cea mai mare sancţiune din lume acordată unui sportiv. Suntem obligaţi să depunem toate eforturile pentru ca Adrian Mutu să fie apărat până la capăt şi să i se facă dreptate pentru că este abuz".
La conferinţa de presă organizată, miercuri, la Hotel Rex din Mamaia au participat în afara celor trei şi ofiţerul de presă al FIFPro, Albert Martingh, Adrian Mutu, precum şi preşedintele de onoare al AFAN, Cristi Chivu.
Atacantul român Adrian Mutu a fost obligat de către FIFA să plătească fostului său club, Chelsea Londra, daune în valoare de aproximativ 17 milioane de euro, după ce a fost depistat că a consumat droguri. Mutu s-a transferat la Chelsea Londra în 2003, de la Parma, iar din cauza consumului de cocaină a fost suspendat pentru şapte luni. În timpul suspendării, atacantul român a semnat cu Juventus Torino, fiind jucător liber de contract. În prezent, el evoluează la Fiorentina, unde are contract până în 2012.
NewsIn