Inventatorul sprayului pentru marcarea zidului la loviturile libere, una din noutățile
Cupei Mondiale de fotbal 2014, a declarat că nu este interesat de profit, pentru el fiind esențial binele jocului.
Acest spray a fost folosit în premieră la Cupa Mondială la meciul de deschidere a turneului final din Brazilia, dintre țara gazdă și Croația (3-1). Sprayul, ale cărui urme dispar după câteva secunde, este folosit să marcheze locul la care trebuie să stea zidul format de jucători la loviturile libere. Arbitrii fixează zidul de jucători la distanța regulamentară de 9,15 metri față de minge cu sprayul respectiv, dar semnul dispare în mai puțin de un minut. Astfel, sunt scurtate discuțiile dintre arbitri și jucători în legătură cu distanța la care stă zidul.
Heine Allemagne, brazilianul de 43 de ani care a acordat FIFA dreptul de liberă folosire a invenției sale la turneul final, a spus că a fost ghidat de dragostea pentru fotbal și de dorința de a-i ajuta pe arbitri să mențină ordinea, mai mult decât de interesul pentru bani.
"Am vrut să-i ajut pe arbitri să mențină ordinea. Timpul pentru executarea loviturilor libere a scăzut de la 48 la circa 20 de secunde. Sunt mai puține cartonașe galbene și roșii și mai multe goluri din lovitură liberă și jucătorii respectă linia", a spus Allemagne, ce a avut această idee în urmă cu 14 ani.
Un asemenea spray ar costa în comerț în jur de 5 dolari. FIFA a comandat 320 de sprayuri pentru cele 64 de meciuri ale Mondialului.
Deși autoritățile fotbalului local au primit bine această invenție, a fost nevoie de timp pentru ca președintele FIFA Sepp Blatter și secretarul general Jerome Valcke să fie convinși de utilitatea sprayului.
Prototipul acestei invenții a fost folosit prima oară într-o competiție minoră, Copa Belo Horizonte, în anul 2000. De atunci, invenția a fost utilizată treptat la un nivel mai înalt, iar în 2002 a primit aprobarea Confederației braziliene (CBF).
În 2006 Allemagne și-a unit forțele cu argentinianul Pablo Silva care lucra independent la un produs asemănător. De atunci, ei au lucrat împreună pentru a pune la punct ceea ce ei au numit 9.15 Fair Play spray, distanța pe care jucătorii din zid trebuie s-o păstreze la loviturile libere.
Până în 2012, spray-ul, după multe modificări tehnice, a fost testat la 18.000 de meciuri de profesioniști, iar în acel an International Football Association Board (IFAB) a autorizat folosirea sa la toate nivelurile. FIFA l-a testat anul trecut la Mondialele Under 17 și Under 20 și la Mondialul cluburilor, înainte ca el să fie utilizat în premieră la o Cupă Mondială pentru seniori.