Fostul mare atacant al Universității Craiova, Gică Craioveanu, a afirmat, într-un interviu acordat pentru site-ul oficial al clubului din Bănie, csuc.ro, că va așeza iarba sfântă de pe "Oblemenco" în fața tricourilor lui Figo sau Zidane din vitrina sa. Iată integral dialogul cu fostul golgheter al României.
Domnule Craioveanu, ce semnifică pentru dumneavoastă acest dar, gazonul de pe stadionul "Ion Oblemenco"?
Foarte mult, nu este o bucată de gazon, ci o bucată de istorie. Vă dați seama că pentru noi cei care am călcat pe gazonul de pe „Oblemenco“ este un cadou extraordinar. Poartă numele celui mai iubit oltean, fără discuție, nea Nelu, și toți cei care am jucat pe acest stadion suntem fericiți pentru că am contribuit puțin la istorie acestui club de legendă.
Pentru dumneavoastă am ales o bucată de gazon din interiorul careului...
De acolo îmi și doream, de unde s-au marcat atâtea goluri. Atât nea Nelu, cât și Maximii și noi am perforat porțile adverse.
Care va fi destinația cadoului primit astăzi?
Îl voi pune alături de tricourile memorabile pe care le am acasă, cu Zidane, Figo, Casillias și compania, jucători legendari, care au făcut istorie. E un loc unde merită să stea această bucată de istorie. De fapt, o voi poziționa în fața tricourilor, pentru că amintirile cele mai frumoase de aici le am.
Care e cea mai frumoasă dintre ele, ce v-a marcat cel mai tare?
Te va surprinde, dar cea mai frumoasă amintire o am nu din perioada în care erau pe teren, ci în tribune, ca suporter. Și e meciul cu Kaiserslautern, când ne-am dus în semifinale. A fost una dintre cele mai mari bucurii din viața mea, și acum tremură carnea pe mine când mă gândesc la ce atmosferă a fost atunci.
Și ca jucător...
Când am bătut Steaua cu 3-1 și acel meci cu Dinamo din Cupă, cu 40.000 de oameni în spate, când i-am eliminat în prelungiri. Încă nu erau scaune pe „Oblemenco“, dar stadionul era arhiplin cu două ore înainte de începerea meciului. Ce senzație mai plăcută ca asta poți avea ca jucător?
Sorin Cârțu și-a reamintit că golul 100 l-a marcat pe Central. Dumneavoastă ați contabilizat golurile?
Nu le-am numărat, am marcat multe frumoase, altele mai puțin frumoase, dar care au adus puncte prețioase.
"Cât cerul va fi alb-albastru, veți fi deasupra tuturor", este mesajul de pe această casetă.
Sunt foarte bucuros cum a mers echipa în acest sezon. Am avut momente foarte foarte bune, au mai fost momente și mai puțin bune, inerente în viața unei echipe pe parcursul unui an competițional. Sunt accidentări, sunt cartonașe. Dar în general echipa a răspuns foarte bine. Cel mai frumos moment din acest sezon, în care am demonstrat că suntem deasupra tuturor, a fost meciul cu Steaua din Cupa României, când s-au întors 25.000 de olteni în tribune. Chiar dacă am pierdut, din acel penalty, a fost cel mai frumos moment din ultimii zece-cincisprezece ani. Și sunt convins că în campionatele următoare vor fi clipe și mai frumoase, când oltenii mei vor pleca fericiți de la stadion după partidele cu Steaua și Dinamo.
Să ne bucurăm sau să fim triști că se dărâmă stadionul?
Un pic triști, un pic nostalgici. Se demolează un stadion pe care s-au făcut atâtea lucruri uriașe. Pe de altă parte ar trebui să fim bucuroși că ni se face un stadion nou, care va fi aproape de gazon și cred că lumea va împinge echipa. Băieții vor simți mult mai bine căldura publicului. Una e când ai o pistă de atletism și alta e când terenul e aproape de tribune. Iar acea energie, emanată de fani, va împinge echipa de la spate în momentele grele.
Stadion ultramodern cu suporteri înfocați aproape: va fi obligată echipa să repete performanțele istorice?
Craiova te obligă! Oblemenco, Balaci și ceilalți jucători legendari au învățat suporterii olteni cu victorii, cu trofee. Toate generațiile care au venit după acești monștii sacri ai fotbalului au fost obligate să încerce să le calce pe urme. La Craiova se construiește din nou o echipă puternică, iar altă variantă nu are decât aceea de a se lupta sus, cu Steaua și Dinamo, pentru trofee.
Sala Polivalentă s-a refăcut în vreo 18 ani, cât credeți că va dura stadionul având în vedere aceste antecedente?
La modul în care se implică primăria într-un an și jumătate se va juca pe noul stadion. Mai ales că fanii olteni nu au răbdare. Și, s-ar putea, ca echipa să oblige la grăbirea lucrărilor cu o calificare în Europa.
Când am revenit în Liga 1, se spunea că veți îmbrăca încă o dată tricoul alb-albastru al Științei. Ați amânat retragerea oficială pentru meciul inaugural de pe noua arenă?
Mi-ar place un astfel de meci. Categoric aș invita toate legendele Universității. N-ar fi rău să-i vedem împreună, din nou, pe Cârțu, Balaci, Cămătaru și pe toți cei care au fost embleme ale Universității Craiova, oameni care au marcat istoria acestui club, într-un meci de gală la inaugurarea noii arene. Cu siguranță stadionul ar fi arhiplin.
RomanianSoccer