Directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a declarat că Dinamo nu are şanse să obţină o derogare din partea UEFA pentru a putea participa în cupele europene sezonul viitor, deoarece nu există un precedent.
"Regulamentul este clar. Sigur că Dinamo poate face o cerere la UEFA şi cei de acolo vor decide. Nu s-a schimbat nimic între timp. Sigur că Dinamo are dreptul să depună dosarul de licenţiere dacă va fi cazul la sfârşitul sezonului, numai că nu o să primească licenţă pentru cupele europene. Conform regulamentului nu poate dovedi că în ultimele 12 luni înainte de începerea sezonului pentru care aplică nu a fost în insolvenţă. Dinamo a ieşit din insolvenţă în septembrie, iar regula spune că trebuia să iasă înainte de luna mai. Singura şansă a lor, dar eu mi-am mai spus părerea şi nu o schimb - adică zero şanse, să facă o solicitare la UEFA şi să ceară o derogare de la această regulă. Dar este fără precedent. Nu s-a întâmplat până acum ca UEFA să dea o derogare de la această regulă. Dinamo poate trimite această adresă la UEFA prin intermediul nostru, pentru că nu poate să se adreseze direct UEFA. Poate face o scrisoare către UEFA, pe care noi să o transmitem mai departe", a declarat Duru.
Oficialul FRF a afirmat că nu are cunoştinţă de schimbarea regulamentului, aşa cum afirmase preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan, în ceea ce priveşte termenul de ieşire din insolvenţă până la depunerea dosarului de licenţiere. "Probabil că anumite informaţii provin din faptul că UEFA a decis, pentru monitorizare, nu pentru licenţierea cluburilor, să poată negocia cu fiecare în parte, ţinând cont şi de datoriile existente, un plan de redresare financiară, care presupune o amânare a plăţilor restante la 30 septembrie pentru sezonul următor în anumite condiţii. Trebuie să respecte nişte reguli impuse de UEFA. Dar acest lucru nu are legătură cu licenţierea, respectiv regula acestor 12 luni scurse de la ieşirea din insolvenţă înainte de termenul limită pentru participarea în cupele europene. Sunt nişte confuzii care au fost introduse probabil în discuţie din necitirea cu atenţie a informaţiilor sau poate chiar voit, pentru a crea un anumit haos. Dar lucrurile sunt foarte bine stabilite", a mai spus Viorel Duru.
Conform regulamentului UEFA, în cazul în care echipa pregătită de Mircea Rednic va ocupa la finalul sezonului actual un loc de cupe europene, Dinamo nu ar avea dreptul să obţină licenţa UEFA, întrucât nu a ieşit din starea de insolvenţă cu 12 luni înainte de începerea sezonului 2016-2017.
Tribunalul Bucureşti a decis la 24 septembrie închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I. Dinamo este primul club din România care iese din insolvenţă şi poate participa în cupele europene în sezonul 2017-2018.
Primul club de fotbal din România care a intrat în insolvenţă a fost FC Rapid, instanţa admiţând deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov au intrat în insolvenţă. Dintre acestea, în momentul de faţă doar trei mai activează în primul eşalon, Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul. Gloria Bistriţa şi FC Vaslui au fost dezafiliate de Federaţia Română de Fotbal, iar Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi FC Braşov evoluează în Liga a doua.