A început returul, cel mai rapid din istoria diviziei naționale. Niciodată nu a început în octombrie, dar anul acesta sistemul s-a schimbat. Nu ar fi nici un păcat să se încerce soluția cu play-off, dar rămân și câteva aspecte ciudate. De exemplu, dacă ești serios și termini pe locul 1, cu avans de 3 puncte, dar ai număr par de puncte, să zicem 40 față de 37, vei porni în play-off cu un singur punct avans, adică 20 față de 19. Așa e matematica Burleană. Avantaj cei care nu se omoară cu firea până în aprilie.
Al doilea aspect ar fi cel al numărului de meciuri. 18 echipe însemnau 306 meciuri. 14 echipe înseamnă 196 meciuri plus 30 meciurei în play-off și 56 meciuri în play-aut. Total 282, deci 24 de meciuri mai puțin. Televiziunile, care se calcă pe bătături să transmită un campionat la care mai vin 3800 spectatori, în medie, în vară-toamnă (încă nu au venit temperaturi de 0 grade plus ploi sau teren înghețat), vor da același porcoi de bani și pentru care vor transmite mai puține meciuri ca anul trecut. Media de spectatori anul trecut era de 3663 microbi pe meci, dar și cifrele astea sunt ca și recolta pe vremea lui nea Nicu. Aveam ieri ocazia să compar două cifre, date de două surse serioase. Una dădea 4000 de spectatori, cealaltă 6000. La alt meci, prima sursă dădea 4000, cealaltă 1500. Adică cam cum vine cu PIB ul pe cap de locuitor in România, din calculele ies câteva zeci de mii de euro, efectiv luăm vreo 2600 (pe an, doamne ferește, doar nu credeți că luăm acești bani lunar).
Deci UPC, care-și terorizează abonații care renunță la serviciile lor, cu fotbal plătit extra, a cedat ofertei Digi, care și-a însușit pachete de 7 meciuri pe etapă la un preț mult mai mishto decât a cotizat Ligii lui Mitică. În total, însă, televiziunile vor sponsoriza fotbalul cu tot atâția bani, dar vor transmite mai puține meciuri pe an.
Și după televiziuni, nu mai vin mulți. Putem număra pe degetele ambelor mâini numărul patronilor care au primit mulțumirile justiției pentru că au susținut fotbalul nostru. În mod normal ar trebui să fiu de partea justiției, dar... fotbalul nostru nu a fost niciodată strict legal. Banii negri au circulat și acum 40 de ani, probabil și acum. Și astfel Copos, Borcea, Jiji, Iancu, Capră, Mititelu, Staicu, Pădureanu, Penescu au trebuit să aducă bani din alte surse, probabil la fel de "riguroase" ca și bugetele din fotbal. Pe cei de mai sus nu-i caracterizează doar o soartă... nemiloasă, toți au prins mirajul rezultatelor și au căzut în patima lui. Cum nu au avut bani destui pentru arbitri, sau riscau ca adversarul să fi fost mai prietenos cu arbitrul, patroneii fotbalului românesc au trebuit să atragă bani de unde au putut, loterie, vânzări de jucători, schimburi reciproc neavantajoase cu armata, care întotdeauna ne-a apărat, dar nimeni nu ne-a atacat. Și cum vremurile se schimbă, cei care se bucurau cum marcau unii sau alții au ajuns să urmărească meciurile la TV, asta dacă colegii de cameră erau microbiști.
Petrolul, de la care s-au evaporat milioanele precum la Oțelu lu Adamescu, își continuă agonia. E drept că puțini ar fi crezut că vor bate Steaua, dar să câștigi un singur meci în 14 etape este prea puțin. Odată ce directorii primăriei au spus că ei nu mai semnează virarea banilor în folosul patronului Capră, dar și al primarului Bădescu, Petrolul s-a grăbit să intre în insolvență. Au scăpat de liga a II-a pen că aveau prea multe puncte aduse de Tamuz, Albin, Teixeira, dar anul acesta e mult mai greu. Bokila, Hamza (niciodată Petrolul nu a avut doi gogheteri în primii 5 ai unei ediții de campionat), Albin, Guilherme au rămas o amintire, ca și Mutu, dar toți au însemnat bani frumoși care au înmugurit și pe la fisc. Tamuz, care și-a trecut în CV o accidentare serioasă, nu-și mai revine și Petrolul a scăpat și ocazia de a-l vinde Stelei (sau poate Jiji nu e atît de naivi precum îl credem).
Dar tot acest "shortage of money" din fotbal se așează al dracu de bine peste anii electorali în care un tânăr din noua generație de politicieni, cam obraznic și îngâmfat ca toți colegii lui, a vrut să ajungă la Cotroceni. Oare banii au fost mai necesari în politică decât în fotbal ? Cele 13 milioane tocate de PSD, plus alte 7 ale lui Iohannis, plus altele au lăsat sportul cu mai puțini bani, nu-i așa?
RI