3216...
Este media de spectatori la meciurile ligii 1 în sezonul de toamnă. La primă vedere cifra nu spune nimic dar ... este cea mai mică medie de spectatori la meciurile primei divizii din ultimii 50 de ani.
Totodată, cifra este inexactă, numărul de spectatori fiind, de obicei (și asta de vreo 90 de ani) aproximat de ziaristul aflat la meci. Numărul de spectatori plătitori (ai unui bilet de 5-10 euro) este și mai mic, cu atât mai mult cu cât în ultima etapă câteva meciuri s-au disputat cu intrare liberă, în special la Ploiești, până mai ieri o gazdă care creștea media de spectatori a campionatului.
Dar falimentul bântuie Petrolul, care a strâns datorii imposibil de satisfăcut atât timp cât echipa se află pe ultimul loc și nu în Liga Campionilor. Ca și Oțelul, Petrolul este un alt caz unde banii veniți pe jucători, de această dată (Bokila, Grozav, Hamza, Guilherme nu au plecat pe câteva sute de euro), au fost volatilizați de patron. Starea acestuia, de arestat timp de câteva luni, împreună cu primarul la fel de iubitor de euroi, nu rezolvă calculelele creditorilor.
Media de spectatori iubitori de meciuri live în prima noastră divizie a scăzut drastic, de la un maxim de 14603 specttaori pe meci in sezonul 1975-76 (care nu a strălucit cu nimic - nici meciuri europene spectaculoase, nici calificare la europene sau la olimpiadă), spre 13062 (1984-85), 11712 (1986-87) și 10606 (1988-89). Trendul este mai drastic, după 1990, când s-a ajuns la 7573 (1990-91), 6240 (1991-92), 5458 (1993-94), 4795 (1995-96). De aici se revine spre 7702 (2002-03, sezon cu 16 echipe în liga 1).
Cifra scade din nou spre 4610 (2009-10), dar dezastrul aparține ultimelor 3 sezoane, cu 3637, 3663 si 3216 acum. Calificarea la europene a echipei naționale nu a adus microbiștii pe stadioane, rezultatele obținute de echipa generalului Iordănescu fiind dezamăgitoare în pofida obiectivului realizat.
Se spune că oamenii au ce alege acum, față de vremurile când iubitorii spectacolelor umpleau stadioanele sau sălile de cinema. Oare care ar fi alternativele ? E drept, a crescut numărul de canale care transmit live meciurile de primă divizie, în schimbul unur milioane deloc de neglijat, dar fotbalul profesionist a avut la bază numărul mare de spectatori care veneau la stadion acum 50 sau 30 sau chiar 10 ani. De exemplu în Anglia, media de spectatori la un meci (de primă divizie) a crescut acum câțiva ani față de anii 85 și asta în pofida creșterii numărului de meciuri disponibil live sau televizat.
De altfel, degringolada din sportul românesc este continuă, sporturile de echipă nemaiaducând medalii la olimpiade. Anul 2015 nu a fost cel mai slab (performanțele din gimnastică fiind contrabalansate de Simona Halep și naționala de handbal feminin), dar față de medaliile de aur cu care ne obișnuisem la olimpiade suntem (cam) departe.
Dacă stăm să ascultăm jelania antrenorilor noștri, situația pare și mai gravă. Nu a fost săptămână în care Marius Șumudică, antrenorul campioanei de toamnă, să nu invoce dificultățile financiare ale echipei, iar Steaua a trecut prin cele mai slabe performanțe din ultimul deceniu. Oceanul insolvenței de anul trecut s-a mai restrâns prin retrogradarea Universității Cluj, Oțelului, Ceahlăului, Brașovului, dar acum un oraș resuscitat în favoarea fotbalului este lipit puternic de ultimul loc.
Pe o distanță de 110 km se află masate aproape jumătate din echipele de primă ligă (Astra, Steaua, Dinamo, Voluntari, Concordia, Petrolul), în timp ce se așteaptă revenirea Rapidului. Oltenia se bucură pentru copia Craiovei maxima și mai puțin pentru Pandurii (asistați de maxim 400 specttaori la Drobeta, odată cu venirea lunii noiembrie). Moldova este reprezentată de două echipe, fără pretenții la locul I (ceea ce nu este o noutate), Dobrogea se bucură de prezența Viitorului pe nou-construitul stadion din Ovidiu, iar Ardealul se mulțumește cu 3 echipe fără pretenții la titlu.
Steaua lui Becali (sau FCSB cum îi spun inamicii patronului) a redescoperit fericirea cu Reghe pe stadionul din Pitești. Argeșenii au uitat de titlul pierdut în 1978, în fața echipei lui Ienei, la golaveraj și au primit cu brațele deschise o echipă fără stadion și fără ... suporteri serioși. E drept că atunci când nu mai ocupi primul loc nici suporterii nu mai vin, nici pe Arena Națională, nici pe Ghencea, stadion aflat în grija MApN, care l-a apărat de ... patronul steliștilor.
Și cum dificultățile financiare au fluierat printre cele 14 echipe, revelația a apărut la Ovidiu. Trupa lui Hagi are simpatia noastră, dar ne întrebăm dacă poate face mai mult în Europa League decât mureșenii de la ASA.
Mai sunt 3 etape la primăvară, care vor aduce 5 echipe calificate în cupele europene, plus Dinamo pentru care se pare că s-a inventat play-offul. Formula aceasta nu a dăinuit nicăieri în Europa, dar nu-i un păcat că s-a făcut o schimbare. Mai ciudată este regula împărțirii la 2 a punctelor, ceea ce va tăia din agoniseala Astrei, în favoarea următoarelor clasate.
Campania de transferări care va urma va putea răsturna raportul de forțe, așa că nimic nu este sigur pentru sezonul de primăvară.
Calificarea (neașteptată) în Europa League a Botoșaniului și Târgului Mureș a semănat cu un uppercut în figura celor două echipe, mai ales Botoșaniul acuzând din plin vacanța de mai scurtă durată, coroborată cu eșecul în fața unei echipe consacrate. ASA se pare că va prinde EL și la vară, deși oamenii legii nu sunt satisfăcuți cu suma cheltuită de oficialități.
Romeo Ionescu