Ratarea obiectivului iniţial fixat la startul acestei ediţii de campionat, accederea în play-off, şi clasarea FC Botoşani pe locul 10 la finele sezonului regulat al Ligii 1, a adus o pagubă de 160.000 de euro în bugetul clubului.
În toamna anului trecut, Adunarea Generală (AG) a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a decis modificarea grilei de distribuire a sumei de 27,5 milioane de euro fără TVA pe sezon, prevăzută în contractul cu compania malteză Intel Sky Broadcast (ISB). Prima tranşă a fost plătită conform clasamentului din ediţia trecută de Liga 1, a doua a fost egală, de 600.000 de euro de club şi s-a plătit în februarie 2016, iar ultima se va distribui în zilele următoare, în funcţie de locul ocupat de echipe la finalul sezonului regulat.
Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, a declarat că la AG a LPF, care a avut loc în toamna anului trecut, s-a împotrivit modificării grilei, dar aceasta a trecut până la urmă. "Noua grilă avantajează mult cluburile care sunt în play-off sau măcar pe locul şapte. Noi, CSMS Iaşi, Viitorul şi parcă Chiajna nu am fost de acord cu acest sistem, dar până la urmă el a fost votat. Prin ratarea play-off-ului sau măcar prin clasarea pe locul şapte la sfârşitul sezonului regulat, am pierdut mulţi bani. Doar diferenţa dintre locul 8 şi 10 este în acest moment de 160.000 de euro. Reţeta financiară e foarte proastă la locul 10. Locurile şase-şapte erau altceva. În plus prin clasarea pe locul 10 am pierdut şi la biletărie, dar mai ales am pierdut mult la capitolul imagine", a declarat Cornel Şfaiţer.
Preşedintele CSMS Iaşi, Florin Prunea, a confirmat declaraţiile lui Cornel Şfaiţer şi schimbarea grilei în toamna lui 2015. "Noi, FC Botoşani, Viitorul şi încă un club, pe care nu mi-l amintesc (Chiajna), am votat împotrivă. În rest, toţi au fost de acord, inclusiv CFR Cluj. Asta e viaţa. Noi am votat împotrivă şi am câştigat în jur de 300.000 de euro. Alţii au fost de acord şi au pierdut", a declarat Florin Prunea.
Pierderi mai mari pentru Steaua şi CFR Cluj
Conform acestui principiu, de distribuire a drepturilor TV din Liga 1, Steaua va primi cu 700.000 de euro (TVA inclus) mai puţin. În sezonul trecut echipa lui Gigi Becali a terminat pe primul loc, în timp ce acum se află pe poziţia a cincea. Un alt club care va pierde este CFR Cluj, care a terminat anul trecut pe poziţia a treia, iar acum este pe locul 8 la finele sezonului regulat. În cazul echipei clujene, pierderea financiară se ridică la 600.000 de euro. "Am pierdut foarte mulţi bani. Numai la noi se schimbă regulile jocului în timpul sezonului. Trebuia să primim trei milioane de euro conform locului trei, dar a venit o propunere de schimbare a grilei şi a fost votată", a declarat Iuliu Mureşan, preşedintele CFR Cluj. Conform grilei, Viitorul a câştigat 700.000 de euro din ascensiunea de şase locuri, în timp ce Dinamo are un plus de 500.000 de euro din cele cinci locuri urcate.
Play-out-ul are şi o miză financiară
Preşedintele FC Botoşani a spus că miza în play-out este clasarea pe un loc cât mai bun, deoarece, conform grilei de distribuire a drepturilor TV pe sezonul 2016-2017, prima rată se va face în vară va fi în funcţie de locul ocupat în clasament la finalul acestui play-off/play-out. "Dacă vom termina pe şapte, atunci vom lua banii aferenţi acestui loc, iar în decembrie, dacă vom fi să spunem pe locul şase sau cinci vom lua banii care i se cuvin echipei clasate pe acel loc, urmând ca pe urmă, când se va trage linie, cum s-a făcut şi acum, să luăm şi diferenţa. Le-am explicat şi jucătorilor acest lucru şi le-am spus că aceste trei luni de play-out vor fi trei luni de sacrificiu în care va trebui să facem tot ce depinde de noi pentru a termina pe un loc cât mai bun. E practic un alt campionat care se dispută în 14 etape şi care ne poate asigura o reţetă financiară foarte bună din drepturile TV pentru sezonul viitor. Noi mizăm pe o creştere a echipei în 2016", a declarat Cornel Şfaiţer.
Monitorul de Botoşani