Liga 1
Romanian Soccer  Cauta in Romanian Soccer
Romanian Soccer
Nationala Romaniei
 

FOTBAL INTERNATIONAL

-

UK Anglia:Premier League

-

Clasament Premier League

-

Clasament Championship

-

IT Italia: Serie A

-

Clasament Serie A Italia

-

Clasament Serie B Italia

-

SP Spain:Primera División

-

Clasament Primera Division

-

DE Germania: Bundesliga

-

Clasament Bundesliga

-

Clasament Zweite Bundesliga

-

FR Franta: Ligue 1

-

Clasament Ligue 1

-

PO Portugalia: Liga Sagres

-

Clasament Portugalia

-

OL Olanda: Eredivisie

-

Clasament Olanda

-

BE Belgia: Jupiler League

-

Clasament Belgia

-

TU Turcia: Süper Lig

-

Clasament Turcia

-

GR Grecia:Ethniki Katigoria

-

RU Rusia: Premier League

-

Clasament Rusia

-

UC Ucraina: Vyscha Liga

-

ball America de Sud

-

ball Africa

-

Cupa Africii pe Natiuni

-

ball Asia

-


Liga 1 14.03.2016 - 18:07

Mai vrea românul fotbal autohton?

Mai vrea românul fotbal autohton?
Mai vrea românul fotbal autohton? O analiză pe 2 pagini în Gazeta Sporturilor de azi cu titlul "Fotbalul s-a mutat în Ilfov". Având în vedere că este ziarul de luni, care ar fi trebuit să despice în 8 toată activitatea sportivă din acest weekend, analiza ar fi putut să aștepte până pe miercuri. Oricum, ea înfîțișează realitatea sportului rege în ultimele decenii.

Într-un interviu cu Mircea Sandu se spune că, în 1990, în cele 3 ligi din România 18 echipe erau din București și numai una din Ilfov. Astăzi raportul s-a inversat, 9 cluburi având domiciulul în apropierea capitalei și numai 6 în București. Sigur, ciața s-a schimbat radical, în 26 de ani. De la peste 8 milioane de angajați în România, 1990, astăzi mai sunt circa 4,5 milioane, plus vreo 2 milioane prin Europa. Din cele 23 milioane de locuitori pe care țara noastră îi avea în 1990, acum abia mai numărăm peste 19 milioane. Atât în fotbal, cât și în viața socială revoluția a adus libertate, aceea prin care omul nu mai este legat de glie și românul a ales, așa cum a crezut de cuviință.

După 7 ani în care România și-a plătiti din greu datoriile făcute de ambiția nemăsurată și irațională a lui Nicolae Ceaușescu țara s-a aflat într-un impas economic dar și al pregătirii. Mulți se bat azi cu pumnii în piept că acum 3 decenii școala era mai eficientă. Rezultatul acelei eficiențe este tocmai lipsa d eperspectivă a majorității locuitorilor de astăzi. Locuind într-o țară tot mai închisă (pentru că dacă s-a putut insipra aer occidental după 1967, cu timpul acesta a devenit tot mai rar), cei care am făcut școală atunci am așteptat să continue industrializarea pentru care, credeam noi, ne-am pregătit.

Iluzie. Primul domeniu care s-a dezvoltat după 1990 a fost cel al mass-mediei. Ideologic, domeniul s-a schimbat radical și mai ales imoral. Dacă până în 1989 categoria respectivă milita pentru dezvoltarea țării, după a început să înșire neîmplinirile. La scurt timp după 1989 am realizat că pe lângă ceea ce credeam că a fost dorința întregului popor de a scăpa de dictator s-a suprapus intervenția invizibilă a "agenturilor". OK, sunt printre cei mulți care au așteptat schimbarea și nu am de ce să o regret, dar nu noi am "aprins țara" ci mai degrabă sprijinul extern, din toate părțile (est sau vest). Dar pe lângă momentul mult așteptat, înlăturarea dictatorilor, am intrat într-o manipulare uriașă.

În 1990 ne-am "bătut" cu securiștii, fără să știm pe cine acuzăm și pentru ce. Odată "trecută în rezervă" securitatea comunistă, germenii zâzaniei au explodat pe ici pe colo. Astfel ne-am trezit cu o revoltă în Tg.Mureș, oraș bine supravegheat timp de 70 de ani de cître statul român, apoi revoltele au apărut și prin capitală, Iliescu fiind opus lui Mazilu, apoi lui Coposu, Câmpeanu sau Rațiu. Astăzi știm cine a învins, dar nu știm dacă am învins noi. 1990 începea pentru România cu o națională de fotbal calificată la mondiale, după 20 de ani de stat la TV și cu o echipă românească în sferturile de finală (apoi semifinalele) Cupei Cupelor.

Vârful lui 1986 trecuse, dar performanțele încă erau deosebite (și nu credeam că se vor volatiliza în scurt timp). Mondialul din 1990 a fost dramatic pentru România, iar lipsa de șansă sau de pregătire psihologică superioară ne-a trimis acasă după loteria penaltyurilor din meciul cu Irlanda. Eram, totuși, mulțumiți, nu prea realizam dacă am fi putut mai mult, nu știam ce va urma. Ne bucuram că aveam un servici, că venea salariul, tot mai mare, dar cu care nu făceam mare lucru. "Șurubul" începea să se strângă. Situația sigură din fotbal sau sport începea să se clatine. Dacă in prima divizie șocurile nu erau vizibile, echipele din eșalonul 2 începeau să guste din lipsa banilor, iar spectatorii, obișnuiți să se învoiască de la servici pentru a ajunge la meci, sau la TV să vadă ce vrăji a mai făcut Gică Hagi au început să nu mai aibă de unde să fie învoiți și nici pe la stadion nu au mai dat. Concret, 1988-89 a însemnat pentru România 3 echipe in sferturile de finală ale cupelor europene, Steaua reușind să ajungă în finală. Media de spectatori în prima divizie era de 10.606.

Peste numai doi ani, această medie a scăzut la 7573 (deja circa 75 %), anul următor (1991-92) încă o coborâre la 6240 și peste alți doi ani 5458 (adică aproximativ jumătate față de 1989). Și cum spuneam, în contrast, numărul ziarelor de sport era în creștere, orașele țării sperând că pot face măcar un săptămânal de sport la concurență cu capitala (în Ploiești, în 1991, existau 3 săptămânale de sport, niciunul nerezistând măcar un an). Au reușit să se mențină tot ziarele apărute în capitală, Sportul redenumit Gazeta Sporturilor, Fotbal Plus și Sportul Românesc, iar în îndepărtata Timișoară apare și acum un săptămânal așa cum trebuie, Sport Vest (din 1995 Fotbal Vest). 1992 aduce o restructurare drastică a sistemului divizionar care pierde peste 100 de echipe.

Anii următori aduc primele echipe care abandonează competiția în timpul desfășurării. Ne despărțim, astfel, de Inter Sibiu (câștigătoare a Cupei Balcanice), sau Steaua Mizil (o filială a clubului bucureștean). Dar scopul armatei române nu era cel al întreținerii echipelor sportive (care aduceau titluri și medalii) și nici scopul poliției nu era întreținerea clubului Dinamo (concurent de aceeași valoare al Stelei). Numai că sportul are din ce în ce mai puține alternative în afara capitalei, iar după o licărire olteană (1991), titlul național (la fotbal) revine capitalei (1992-2007). Media de spectatori se încadrează între 4800 și 7700 (2002-03). Abia 2008 aduce o mică răstrunare a valorilor, pe lista de campioane apărând echipe ca CFR Cluj, Unirea Urziceni sau Oțelul Galați și numai atitudinea belicoasă a lui Marian Iancu i-a văduvit pe timișoreni de a vedea, după 7 decenii, un alt titlu național pe Bega. Iar criza economică aduce decesul legendelor postbelice ale fotbalului autohton: Jiul, Corvinul, Universitatea Craiova, UTA, Poli Timișoara (variantele 1 și 2), Chimia Rm. Vâlcea (câștigătoare a celei mai neobișnuite ediții a cupei României), Sportul Studențesc, Progresul, Rocar (fostă Autobuzul), Metalul (un an in prima divizie, 1948-49, dar și semifinalist în Cupa României în anii 70). Pe lista de falimente îți așteaptă rândul Petrolul și Universitatea Cluj, în timp ce Dinamo și Rapid par să se fi "scos".

În timp ce echipele din capitală au coborât în divizii inferioare (Sportul Studențesc, Progresul), periferia capitalei a aruncat în prima ligă echipe ca CS Otopeni, Vitoria Brănești, Concordia Chiajna sau FC Voluntari. Brașovul, Ploieștiul și Craiova, care s-au bucurat de două echipe în prima ligă vor rămâne, repede, cu niciuna. Ploieștiul nu a suportat o echipă cu pretenții mai mari decât Petrolul și a gonit Astra până la Giurgiu, oraș care nu și-a dorit niciodată o echipă de A, la fel cum nici Otopenii, nici Voluntarii, nici Brăneștii nu știau ce înseamnă fotbal la cel mai înalti nivel. Și fotbalul a fost părăsit de spectatori "live", domnia lui Burleanu inseamnă o prezență de 3600 spectatori în tribune, dar și izgonirea din capitală a celei mai titrate echipe din fotbalul românesc (Steaua, care-și dispută meciurile la Pitești, spre satisfacția argeșenilor prezenți pe stadionul din Trivale).

Dar nu numai spectatorii au părăsit fotbalul ci și cititorii. Din două cotidiene care vindeau peste 100.000 exemplare în 2008 mai avem acum un singur cotidian care vinde, în medie, 24.000, iar siteurile sunt deschise de tot mai puțini microbiști. Degringolada fotbalului, ca și a economiei made in România sunt tot mai puternic simțite. În acest timp ne uităm la Barcelona, Real Madrid sau Arsenal, care se bucură de stadioane pline și de tot mai puțini români în lot.

Romeo Ionescu






Sursa: Romeo Ionescu
Taguri: degringolada    fotbal    Bucuresti    Steaua    Dinamo    Rapid   

» Clasament Liga 1
» Golgheteri Liga 1
» Transferuri Liga 1
Comenteaza

Ultimele stiri - Liga 1

Josip Tomašević a plecat de la Oțelul Galați

Clubul de fotbal Oțelul Galați a anunțat, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, rezilierea de comun acord a contractului cu jucătorul croat Josip Tomašević.  ...

Dorian Babunski a semnat pentru Sepsi OSK

Clubul de fotbal Sepsi OSK l-a transferat pe atacantul Dorian Babunski, în vârstă de 28 de ani, care are 7 selecții în echipa națională a Macedoniei de Nord....

CFR Cluj s-a întărit cu Alexandru Ţârlea şi Stipe Jurić

Echipa de fotbal CFR Cluj a anunţat pe pagina sa de Facebook, transferurile jucătorilor Alexandru Ţârlea şi Stipe Jurić.   Alexandru Ţârlea, un fundaş lateral...

Ali Sühan Demirel va juca în Superliga României la Petrolul Ploieşti

Atacantul turc Ali Sühan Demirel, în vârstă de 22 de ani, a semnat un angajament cu echipa de fotbal Petrolul Ploieşti valabil până la finalul sezonului...

Timotej Jambor a fost împrumutat de Rapid la MŠK Žilina

Echipa de fotbal Rapid Bucureşti l-a împrumutat pe atacantul Timotej Jambor la fosta sa echipă, MŠK Žilina, până la finalul actualului sezon, formaţia slovacă...

Michael Breij şi Stefan Hajdin și-au reziliat contractele cu Sepsi OSK

Clubul de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a renunţat la serviciile olandezului Michael Breij şi sârbului Stefan Hajdin, jucători care se aflau în lot din vara anului 2024, informează...

Ovidiu Burcă a fost numit antrenor principal al echipei Oțelul Galați.

Ovidiu Burcă este noul antrenor al echipei de fotbal Oţelul Galaţi, a anunţat clubul din Superliga României, miercuri, pe site-ul său oficial.   Cele două părţi au semnat un contract...

Liga 1 - Etapa 21: Rezultate şi marcatori

Etapa a 21-a, ultima din acest an, a debutat vineri cu meciul de lka Sfântu Gheorghe dintre Sepsi OSK și liderul Universitatea Cluj. Partida s-a terminat la egalitate, scor 0-0. A fost un...

Liga 1 - Etapa 21: Politehnica Iași - Fotbal Club FCSB 0-2

FCSB a învins-o în Copou pe Politehnica Iași cu scorul de 2-0, într-un meci contând pentru etapa a 21-a a Superligii României. Ambele goluri ale meciului au fost marcate de căpitanul Darius...

Liga 1 - Etapa 21: FC UTA Arad - FC Botoșani 2-0

FC UTA Arad a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-0 (1-0), luni seara, acasă, într-un meci din etapa a 21-a a Superligii României, ultima a anului.  ...

Liga 1 - Etapa 21: Dinamo București - Rapid București 0-0

Dinamo Bucureşti şi Rapid Bucureşti au terminat la egalitate, 0-0, duminică seara, pe Arena Naţională, în cel mai așteptar meci din etapa a 21-a a Superligii României.   Partida a fost...



Top News

-Josip Tomašević a plecat de la Oțelul Galați

-Dorian Babunski a semnat pentru Sepsi OSK

-CFR Cluj s-a întărit cu Alexandru Ţârlea şi Stipe Jurić

-Ali Sühan Demirel va juca în Superliga României la Petrolul Ploieşti

-FC Argeş, cantonament de iarnă ȋn Antalya

-Timotej Jambor a fost împrumutat de Rapid la MŠK Žilina

-Michael Breij şi Stefan Hajdin și-au reziliat contractele cu Sepsi OSK




S-au nascut azi

Artur Patraș
Moldova
37 ani

Choi Soon-Ho
Coreea de Sud
63 ani

Christian Atsu
Ghana
33 ani

Codruț Cioranu
România
34 ani

Costel Ionilă
România
43 ani

David Elm
Suedia
42 ani

Emmanuel Frimpong
Anglia
33 ani

Franco Tancredi
Italia
70 ani

Gavin McCann
Anglia
47 ani

Horen Oganesyan
URSS (Armenia)
70 ani

Ion Jardan
Moldova
35 ani

Jan Åge Fjørtoft
Norvegia
58 ani

Jasmin Kurtić
Slovenia
36 ani

Jon Etxaniz
Spania
34 ani

Jorge Ruiz
Venezuela
36 ani

Juan Forlín
Argentina
37 ani

Kenneth Vermeer
Olanda
39 ani

Lazar Popović
Serbia
42 ani

Marcelo Méndez
Uruguay
44 ani

Mario Brlečić
Croaţia
36 ani

Muhammet Demir
Turcia
33 ani

Nelson Cuevas
Paraguay
45 ani

Rachid Azzouzi
Maroc
54 ani

Robert Gadocha
Polonia
79 ani

Sergiu Costea
România
42 ani

Simon Mazarache
România
32 ani

Simone Cavalli
Italia
46 ani

Stefan Šćepović
Serbia
35 ani

Tadas Labukas
Lituania
41 ani

Vasile Prisacă
România
46 ani

Victor Glăvan
România
57 ani

Victoraș Cataramă
România
36 ani

William Ayache
Franța
64 ani

Winfried Schäfer
Germania
75 ani

Zetti
Brazilia
60 ani


Liga 1
Steaua Bucuresti ASA CFR Cluj
CS Universitatea Gaz Metan Mediaș
Dinamo FC Botosani Pandurii
CSM Iasi Viitorul Constanta
Concordia Chiajna
-

Arhiva Stiri Romanian Soccer
L M M J V S D
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


2024-2025


Liga 1 2024-2025
20.12.2024
Cronica
Sepsi Sfântu Gheorghe Universitatea Cluj C
21.12.2024
Cronica
FC Hermannstadt Farul Constanța C
21.12.2024
Cronica
Gloria Buzău Universitatea Craiova C
22.12.2024
Cronica
Petrolul Ploiești Unirea Slobozia C
22.12.2024
Cronica
CFR Cluj Oțelul Galați C
22.12.2024
Cronica
Dinamo București Rapid București C
23.12.2024
Cronica
FC UTA Arad FC Botoșani C
23.12.2024
Cronica
Politehnica Iaşi Fotbal Club FCSB C


1. Fotbal Club FCSB 37
2. Universitatea Cluj 37
3. Dinamo București 36
4. Universitatea Craiova 35
5. CFR Cluj 35
6. Petrolul Ploiești 31
7. Sepsi Sfântu Gheorghe 30
8. Rapid București 29
9. FC Hermannstadt 26
10. FC UTA Arad 25
11. Oțelul Galați 24
12. Farul Constanța 24
13. Politehnica Iaşi 22
14. Unirea Slobozia 22
15. FC Botoșani 18
16. Gloria Buzău 16
Clasament 2024-2025

Liga 2


Liga 2
26.03.2021 Turris Oltul Turnu-Măgurele
-
Gloria Buzău   C
28.03.2021 Metaloglobus București Rapid București C
28.03.2021 Pandurii Târgu-Jiu Unirea Slobozia C
28.03.2021 Concordia Chiajna ASU Poli Timişoara C
28.03.2021 CS Mioveni Aerostar Bacău C
28.03.2021 Universitatea Cluj Petrolul Ploiești C
28.03.2021 CSM Reșița Universitatea Craiova C
28.03.2021 Ripensia Timișoara ACS Comuna Recea C
28.03.2021 AFK Csíkszereda CSM Slatina C
28.03.2021 Dunărea Călărași Viitorul Târgu-Jiu C


1. Universitatea Craiova 35
2. Dunărea Călărași 34
3. CS Mioveni 33
4. Rapid București 33
5. AFK Csíkszereda 32
6. Farul Constanța 32
7. Viitorul Târgu-Jiu 32
8. ASU Poli Timişoara 32
9. Petrolul Ploiești 31
10. Metaloglobus București 30
11. Universitatea Cluj 29
12. Gloria Buzău 26
13. Concordia Chiajna 24
14. ACS Comuna Recea 23
15. Ripensia Timișoara 22
16. Unirea Slobozia 19
17. CSM Reșița 19
18. CSM Slatina 15
19. Pandurii Târgu-Jiu 13
20. Aerostar Bacău 10
21. Turris Oltul Turnu-Măgurele 0
Clasament Liga 2

C1


Liga 3 C1
06.03.2020 Aerostar Bacău FC Botoşani II C
06.03.2020 KSE Târgu-Secuiesc CSU Galați C
07.03.2020 CSM Foșcani FC Ozana Târgu-Neamţ C
07.03.2020 Știința Miroslava CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ C
07.03.2020 Oțelul Galați CSM Pașcani C
07.03.2020 Sporting Liești Foresta Suceava C
07.03.2020 Bucovina Rădăuți Huşana Huşi C
07.03.2020 Şomuz Fălticeni CSM Bacău C


1. Aerostar Bacău 42
2. Foresta Suceava 35
3. CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ 33
4. Bucovina Rădăuți 32
5. CSM Foșcani 30
6. Oțelul Galați 30
7. Știința Miroslava 29
8. FC Ozana Târgu-Neamţ 23
9. Şomuz Fălticeni 20
10. Sporting Liești 19
11. KSE Târgu-Secuiesc 17
12. Huşana Huşi 17
13. FC Botoşani II 16
14. CSU Galați 10
15. CSM Bacău 9
16. CSM Pașcani 0
Clasament C1

C2


Liga 3 C2
06.03.2020 Dacia Unirea Brăila Metalul Buzău C
07.03.2020 CS Tunari Viitorul Ianca C
07.03.2020 CSM Medgidia Recolta Gheorghe Doja C
07.03.2020 Agricola Borcea Fotbal Club FCSB II C
07.03.2020 CS Afumați Mostiştea Ulmu C
07.03.2020 Unirea Slobozia Poseidon Limanu 2 Mai C
07.03.2020 Axiopolis Sport Cernavodă Înainte Modelu C
07.03.2020 CS Făurei SC Popeşti Leordeni C


1. Unirea Slobozia 40
2. Mostiştea Ulmu 37
3. CS Afumați 36
4. CS Tunari 36
5. Înainte Modelu 26
6. SC Popeşti Leordeni 25
7. Viitorul Ianca 25
8. Metalul Buzău 23
9. CS Făurei 21
10. Agricola Borcea 21
11. Poseidon Limanu 2 Mai 20
12. CSM Medgidia 15
13. Axiopolis Sport Cernavodă 12
14. Dacia Unirea Brăila 11
15. Fotbal Club FCSB II 10
16. Recolta Gheorghe Doja 2
Clasament C2

C3


Liga 3 C3
06.03.2020 CSM Alexandria FC Pucioasa C
06.03.2020 Astra Giurgiu II CS Blejoi C
06.03.2020 Tractorul Cetate Vediţa Coloneşti C
06.03.2020 Unirea Bascov FC Voluntari II C
06.03.2020 CS Balotești CS Universitatea Craiova II C
07.03.2020 Progresul Spartac București FC Brașov C
07.03.2020 Sporting Roșiori-de-Vede CSM Slatina C
07.03.2020 Olimpic Cetate Râşnov Flacăra Moreni C


1. Progresul Spartac București 37
2. CSM Slatina 37
3. Flacăra Moreni 30
4. CSM Alexandria 28
5. CS Universitatea Craiova II 27
6. Vediţa Coloneşti 27
7. Unirea Bascov 22
8. CS Blejoi 22
9. Olimpic Cetate Râşnov 21
10. FC Voluntari II 21
11. FC Brașov 19
12. FC Pucioasa 18
13. Astra Giurgiu II 16
14. CS Balotești 14
15. Tractorul Cetate 10
16. Sporting Roșiori-de-Vede 9
Clasament C3

C4


Liga 3 C4
06.03.2020 ACS Poli Timișoara Fortuna Becicherecu-Mic C
06.03.2020 Cetate Deva Comunal Dumbrăviţa C
06.03.2020 Flacăra Horezu CS Național Sebiș C
06.03.2020 Universitatea Craiova Șoimii Lipova C
07.03.2020 Crișul Chișineu-Criș Progresul Pecica C
07.03.2020 Gloria Lunca Teuz Cernei CSC Ghiroda şi Giarmata Vii C
07.03.2020 CS Hunedoara Viitorul Dăeşti C
07.03.2020 ACSO Filiaşi Gilortul Târgu-Cărbuneşti C


1. Universitatea Craiova 42
2. Șoimii Lipova 29
3. Crișul Chișineu-Criș 29
4. Flacăra Horezu 27
5. Progresul Pecica 26
6. Comunal Dumbrăviţa 23
7. CS Hunedoara 23
8. CSC Ghiroda şi Giarmata Vii 21
9. Fortuna Becicherecu-Mic 20
10. Viitorul Dăeşti 20
11. Gloria Lunca Teuz Cernei 19
12. Cetate Deva 18
13. CS Național Sebiș 17
14. ACSO Filiaşi 15
15. Gilortul Târgu-Cărbuneşti 11
16. ACS Poli Timișoara 11
Clasament C4

C5


Liga 3 C5
06.03.2020 Unirea Dej SCM Zalău C
06.03.2020 Sănătatea Cluj Gloria Bistrița C
06.03.2020 AFC Odorheiu-Secuiesc Avântul Reghin C
07.03.2020 Unirea Alba-Iulia Viitorul Şelimbăr C
07.03.2020 Luceafărul Oradea CS Sânmartin C
07.03.2020 Industria Galda de Jos CFR 1907 Cluj II C
07.03.2020 Minaur Baia-Mare Arieșul Turda C
07.03.2020 Metalurgistul Cugir ACS Comuna Recea C


1. ACS Comuna Recea 35
2. Minaur Baia-Mare 33
3. Viitorul Şelimbăr 28
4. Metalurgistul Cugir 27
5. Luceafărul Oradea 26
6. CS Sânmartin 25
7. Gloria Bistrița 25
8. Avântul Reghin 22
9. Arieșul Turda 22
10. Unirea Dej 21
11. Sănătatea Cluj 20
12. Unirea Alba-Iulia 16
13. SCM Zalău 15
14. CFR 1907 Cluj II 15
15. Industria Galda de Jos 11
16. AFC Odorheiu-Secuiesc 10
Clasament C5

Decizia ONJN nr.860/28.04.2016, Licenta: L2160797Y000396