Astra continuă să fie lider și după a 29-a etapă, dacă ar fi să totalizăm tot ce s-a jucat până acum, când a obținut o victorie foarte muncită în fața codașei play-off-ului, Ardeal. Având în vedere că în sezonul regular echipa târgmureșeană a fost singura în fața căreia a pierdut toate punctele, se poate spune că pentru Șumudică și ai lui este un progres. Chiar dacă a avut numai un gol, meciul a fost destul de frumos. Interesant a fost și Dinamo cu Pandurii. S-a mai întors puțin roata, de i-a mai luat și Edward Iordănescu lui Mircea Rednic puncte în ultimele minute. Însă acest punct din "Groapă" a fost pe deplin meritat, căci această imprevizibilă echipă care este Pandurii chiar a jucat bine. Face Viitorul ce face și mai prinde o zi proastă cu Steaua... Dacă mai apar și greșeli de arbitraj favorabile roș-albaștrilor, rețeta înfrângerii e gata preparată. Un penalty dubios alături de un gol (cel al lui Popa) precedat de un henț care ar fi fost sancționat și la rugby ca "înainte" au parafat o nouă victorie stelistă. Chiar nu înțeleg foarte vehiculatele fraze de genul: "
E drept, golurile Stelei au survenit în urma unor greșeli de arbitraj, dar victoria nu i se poate pune la îndoială"!!! Dacă scoatem din discuție all-time-ul, pentru că altfel n-ar avea rost să vorbim având în vedere tradiționala relație de apropiere arbitrii-Steaua, și ne referim doar la ediția de față, în sezonul regular Steaua a avut la rându-i probleme de arbitraj. Îmi amintesc ce vehement protestau atunci conducătorii săi. Nu știu cum se face, dar de când a revenit grupul Reghecampf, situația s-a schimbat radical. Dacă în 2012/13 și 2013/14 acesta a câștigat titlurile fără probleme, neavând prea mare nevoie de arbitraje favorabile, acum lucrurile stau cu totul altfel, acestea arătându-se foarte necesare.
Florin MarinÎn partea de jos, adică în play-out, am avut parte de două derby-uri, cel al depunctatelor, CFR Cluj - Petrolul, și cel al clonelor, CSU Craiova - ACS Poli Timișoara. La primul a apărut un antrenor înlocuitor, Tersinio Gane, la celălalt, a apărut un antrenor care urmează a fi înlocuit, Florin Marin. Pe Petrolul acest 0-0 nu o ajută deloc, însă pune punct celei mai mari suite de înfrângeri consecutive, 9 la număr, din istoria participării sale în primul eșalon. Repet însă, are un caracter mai mult platonic. În partea cealaltă, după ce a fost lăudat până nu demult că a repus echipa pe picioare etc, Florin Marin a fost înlăturat fără prea multe scrupule. Ilfovul a prins viață, ambele sale echipe obținând victorii concludente în deplasare. A fost a doua etapă, după a 15-a din sezonul regular, când atât FC Voluntari, cât și Concordia iau maximum de puncte. Echipa din Chiajna pare că s-a trezit, anunțând o luptă pentru supraviețuire fierbinte.
Câteva dintre cifrele etapei:
► Abia acum, la a 5-a confruntare, Viitorul a izbutit să-i înscrie primul gol Stelei din postura de gazdă, unul chinuit, după penalty ratat inițial.
► Apropo de penalty-uri ratate, Golubović se află la a doua asemenea nereușită. E drept, este un om căruia CSMS Iași îi datorează multe dintre punctele sale, dar prin aceste ratări a și risipit alte puncte importante.
► Aflat la al doilea meci pe prima scenă, Gheorghe Ciorceri (Ardeal) a suferit prima înfrângere.
► Meciul 50 pentru Martinus (FC Botoșani) care este posibil să părăsească Liga 1 cât de curând.
► Două debuturi: German (Ardeal) și Pedro Henrique (ACS Poli), acesta din urmă fiind golgeterul seriei a doua a Ligii 2 în sezonul trecut cu echipa timișoreană.
► Primul gol pentru Obodo (Concordia).
► Al 50-lea meci condus la centru în Liga 1 pentru George Găman (Craiova).
Răzvan TOMA
(
romaniastats.wordpress.com)