Această etapă intermediară băgată înghesuit după meciurile naționalei a atras atenția din nou prin arbitraje polemice și probleme de disciplină, împrăștiindu-se iar cartonașele roșii. De asemenea, formațiile gazdă nu s-au simțit prea bine, cel puțin la play-off niciuna nu s-a impus. În fine, după aproape cinci luni, Arena Națională revine în circuit cu bine, demonstrând ceea ce a spus mai toată lumea, că măsura închiderii ei a fost artificială, arătând, din nou, incompetență și lipsă de responsabilitate din partea celor puși în funcții importante.
Arbitrajul meciului de la Drobeta Turnu-Severin m-a făcut să mă gândesc din nou la arbitri străini, măcar în meciurile decisive, cum ar fi Astra - Steaua, pentru a nu se lăsa vreun echivoc. Mereu îmi vine în memorie germanul Edgar Steinborn, primul străin adus după multă vreme să împartă dreptatea în întrecerea noastră internă, la "finala" ediției 1998-19999, Dinamo - Rapid (scor 0-1). N-a fost o lecție de arbitraj, dar a fost unul corect, însă fiind vorba despre un străin care nu avea de împărțit nimic cu nimeni din spațiul nostru autohton, nu a avut nimeni nimic de comentat. Ori la meciul Pandurii - Steaua a fost un exemplu de cum nu trebuie să arbitrezi un meci important și cum să dezvolți o recoltă întreagă de suspiciuni. Este adevărat, nu a fost un meci ușor, însă Avram mai condusese înaintea lui alte 161 de partide la nivelul primului eșalon, având o anume experiență. A dovedit însă încă o dată că este un pariu pierdut pentru partidele importante. Așadar pe el nu-l acuz de reavoință, că ar fi părtinit pe cineva, greșind vârtos în ambele părți. La capitolul părtiniri însă îl situez fără ezitare pe Adrian Comănescu, care are antecedente. Oare dacă acea fază s-ar fi întâmplat în careul Stelei, ar fi fost tot atât de vigilent? Evident, întrebarea este retorică. În tinerețe, pe când colindam țara pentru a scrie cronici de meciuri, am învățat de la arbitri cu adevărat valoroși, precum Dan Petrescu, Ion Crăciunescu, Aron Huzu, Adrian Porumboiu etc, că la asemenea meciuri de anvergură trebuie să te ferești să acorzi decizii la limită. Ceea ce Avram a făcut exact invers.
Este posibil însă ca deznodământul de la Severin să-i fi motivat pe oamenii lui Șumudică, aceștia măturând pe jos cu Dinamo. Echipa lui Rednic a pierdut rar în actualul sezon, dar atunci când a pățit-o a fost KO, vezi 1-5 cu Viitorul în campionat sau 0-3 cu Concordia în Cupa Ligii. A fost și un răspuns frumos al lui Alibec (în foto) la neconvocarea sa printre tricolori.
Referitor la noile averse cu cartonașe roșii, acest fapt vine de la altă idee proastă, ca și când n-ar fi ajuns că sistemul acesta este cum este, acea ștergere a avertismentelor. A fost practic un start dat indisciplinei.
Iar a căzut un antrenor, Cristian Pustai, într-un meci în care l-au făcut, involuntar, proprii jucători, prin neștiința lor în ale fotbalului. Mi-amintesc că la puțin scurt după aducerea lui în locul lui Leo Grozavu, Valeriu Iftime, omul care finanțează pe FC Botoșani, își freca mâinile, afirmând că a angajat cel mai bun antrenor din România și că îi pare rău că nu l-a adus mai devreme. Iar acum… Probabil că se gândea ca FC Botoșani să o înlocuiască pe decedata SC Vaslui ca noua steaua din zona Moldovei. Este departe însă de acea echipă interesantă creată de Adrian Porumboiu, iar pentru accederea ei în cupele europene de anul trecut nu prea are mare vină, datorându-se numai problemelor financiare ale celorlalte pe care meritul sportiv le-ar fi îndreptățit să fie acolo. O echipă fără sare, fără piper.
Revenirea lui Astafei la Petrolul a coincis cu prima victorie prahoveană din play-out și totodată din deplasare. De asemenea, un succes venit după ceva vreme (ultimul, la 27.11.2015, 1-0 cu CFR Cluj) care însă nu știu cât îi mai ajută grupării prahovene. Însă chiar și în asemenea condiții la o echipă ca Petrolul noblesse oblige.
► Meciul 150 în Liga 1 pentru Antal și Răduț (ambii Pandurii) alături de P. Pîrvulescu (Ardeal).
► Debut: Nimely (ACS Poli), Cicâldău (Viitorul), Tomozei (FC Botoșani).
► A. Cristea (CSMS Iași) a marcat al 70-lea său gol pe prima scenă.
► Alibec (Astra) a izbutit prima "triplă" din carieră și abia a doua din actualul sezon (prima aparținându-i lui Cristian López, în etapa a 9-a, CFR Cluj - FC Botoșani 3-1). Primul dintre goluri a fost cel de-al 30-lea izbutit de el în Liga 1.
► Primul gol: Acka (CS Universitatea Craiova).