Enervant ritmul acesta cu etape intermediare, datorat acestui sistem total neadecvat, care a încărcat mai tare programul și asta într-un an cu Euro, după ce nu demult boceau toți, inclusiv selecționerii, că acel sistem clasic cu 18 echipe îi înăbușa. Dăștepții din fruntea organelor fotbalului nostru au găsit însă soluția de rezolvare, evident după logica lor și în cârdășia televiziunilor fomiste ce le înconjoară: dacă în trecut erau 34 de etape, acum cei din pleiof au 36, iar cei din pleiaut au 40.
Minune mare, a fost o etapă mai puțin polemică la adresa arbitrajului din meciul Stelei. Însă când lipsește așa ceva își dau autogoluri adversarii. Astfel, Steaua acumulează fără glorie dar util cele trei puncte, apropiindu-se la doar unul de liderul Astra. De câțiva ani un obicei prost s-a transformat într-o cutumă a mass-mediei sportive, aceea de a da verdicte față de situația din clasament în momente în care etapa respectivă se află încă în desfășurare. Din acest motiv tot auzim de ceva timp că "Steaua este noul lider" iar după ce își joacă partida și echipa din Giurgiu, se concluzionează angelic, "Astra a revenit pe primul loc". Este o inducere în eroare, dacă nu chiar o manipulare. Nu, Astra a fost tot timpul lider începând cu etapa a 7-a până în prezent. Ea și numai ea. Este drept, a pierdut mult teren în ultima vreme, tocmai când situația financiară părea să i se fi liniștit măcar pe moment. Propriul teren continuă însă paradoxal să fie un handicap pentru Șumudică și ai săi, acolo unde au pierdut multe puncte, așa cum s-a întâmplat și acum cu Pandurii, o echipă incomodă pentru oricine. A atârnat greu inferioritatea numerică pe care a avut-o de suportat mai mult de o repriză. Filipe Teixeira, care a făcut multe lucruri bune până acum, a zbârcit-o și el, suferind o eliminare prostească după două „galbene" pe care le putea evita. Dar ce să mai spun de el dacă până și Fernando Torres de la Atlético Madrid o comite astfel, într-un meci de o cu totul altă anvergură, semifinală a Ligii Campionilor? Nu mă despart de echipele de play-off fără să îmi exprim regretul față de situația Viitorului care dintr-o protagonistă în prima parte a sezonului s-a transformat într-o figurantă. Vina o poartă în întregime creatorul și susținătorul ei, Gheorghe Hagi, care în iarnă s-a despărțit cu mare ușurință de cei mai buni jucători și oarecum neconform cu cele declarate de el pe-atunci, cum că s-ar bate la titlu…
În play-out s-a jucat un derby pentru locul 7, cel ce ar putea fi calificant în cupele europene, altă anomalie a fotbalului românesc, CSMS Iași - CSU Craiova, adjudecat fără drept de apel de prima cu 3-0. Privind însă această partidă, mă întrebam cu tristețe de ce nu ar fi putut juca Politehnica Iași contra Universității Craiova și a trebuit să se ajungă la această situație de clonare? În afara incompetenților care s-au ocupat de aceste grupări, categoric o vină o are și FRF, care, am scris-o și cu alt prilej, complet nepăsătoare la asemenea situații grave, nu s-a implicat în vreun fel pentru a salva cluburile de tradiție. La meciul Petrolul - FC Voluntari am văzut atitudinea iresponsabilă a doi jucători ai Petrolului, care cu toate că aveau luate „galbene", și-au forțat eliminările, continuând cu intrările dure la adversari. Doi oameni cu experiență, dar cu durere undeva de Petrolul, Stana și Pulhac. Cu cei doi în teren, Petrolul n-ar fi pierdut acest meci. Nu că ar mai fi contat prea mult pentru ea. Pentru echipa din Ilfov însă a însemnat ceva acest nou succes, pentru că dacă o va continua tot așa este posibil să o vedem la vară în preliminariile Cupei UEFA. Alt paradox. Cine ar fi crezut așa ceva, la finele primei părți? N-am cum să trec peste acest 6-1 al lui FC Botoșani, cea mai mare diferență de scor din actualul sezon. Pe de o parte, la FC Botoșani, a fost un interimar debutant, Alin Bordeanu, iar la ACSP un om cu experiență, Petre Grigoraș (intrat într-un malaxor al contraperformanței). Să fi fost stresați până acum jucătorii din Moldova de Cristian Pustai, iar acum după ce acesta a plecat s-au descătușat? Sau o fi ACSP Timișoara prea slabă? Sau ambele? Să vedem cum vor sta lucrurile în continuare, indiferent de cine se va așeza pe banca tehnică. Mi se pare lipsit de bun simț să-l rechemi acum pe Grozavu, creatorul acestei echipe, din două motive: pentru că te-ai debarasat de el fără scrupule și regrete la începutul actualului sezon; pentru că îi strici acum aiurea șansa de a promova pe prima scenă cu Gaz Metan, după ce a reușit să o pună pe picioare.
Cifrele etapei:
► Viitorul continuă a fi fără victorie cu Dinamo în calitate de gazdă și după a 5-a dispută. În acest meci totodată a suferit a 50-a sa înfrângere și a primit al 200-lea gol pe prima scenp (de la Val. Lazăr).
► Astra și Pandurii au terminat pentru prima oară la egalitate cu prima gazdă, într-a 8-a confruntare.
► Acest 6-1 este, în afară de scorul campionatului până acum, victoria la cel mai mare scor din istoria sa pe prima scenă, dar în același timp și cea mai drastică înfrângere pentru învinsa sa, ACS Poli Timișoara.
► Pandurii a urcat pe locul 27, depășind-o pe SC Vaslui în clasamentul all-time, cea cu care promovase împreună, ambele în premieră, pe prima scenă, în primăvara lui 2005.
► A debutat ca antrenor în Liga 1 Alin Bordeanu (FC Botoșani) cu o victorie la scor.
► Asistentul bucureștean Bogdan Gheorghe s-a aflat la a 100-a sa "linie" în primul eșalon.
► Prin golul înscris craiovenilor, al 44-lea pentru el, Golubović (CSMS Iaşi) a trecut pe locul 3 în topul celor mai buni marcatori străini all-time din Liga 1, după Wesley 64 și Kapetanos 48, depășindu-l pe Eric.
► Meciuri rotunde pe prima scenă: 230 pentru Bălgrădean (Concordia), 50 pentru Bărbuț (ACS Poli), Stelian Cucu (FC Botoșani), R. Marin (Viitorul).
► S-a aflat la primul gol Kortzorg (Dinamo).