În poate cel mai important meci al acestui sezon, Astra Giurgiu a trecut mai ușor decât era de așteptat de principala contracandidată la titlu, Steaua. E drept, prin două penalty-uri, însă corect acordate și survenite în urma presiunii constante exercitată de echipa giurgiuveană. Neașteptat de fair-play reacția de după meci a celor din tabăra Stelei care pentru prima oară au arătat că știu să și piardă. Ba mai mult, discursul lor a luat o turnură fatalistă, cum că ar putea pierde și locul 2. Eu însă în locul celor de la Astra nu m-aș baza pe așa ceva, cu toate că este plauzibil. Aș aborda viitoarele meciuri ca și când aș fi la egalitate de puncte. Dacă n-ar fi fost Steaua la mijloc, acum aș fi dat titlul "
Astra poate desface șampania". Cu Steaua însă nu se știe niciodată. Cineva de Sus sau de jos, nu se știe, are mai mereu grijă de ea, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când mai toată lumea credea înaintea ultimei etape că titlul va lua drumul Târgu-Mureșului. Sau în 1997/98, cu acea echipă a Universității Craiova ruptă în două care a încurcat pe ultima sută un Rapid ce avea deja o mână pe trofeu. Astea mi-au imediat venit în minte. Așa că mai discutăm despre titlu după ultima etapă sau dacă Șumudică (
în foto) și ai lui acumulează deja cele 4 puncte în penultima.
Săptămâna trecută însă am receptat una dintre cele mai proaste vești și anume că și în sezonul următor va continua această mizerie de play-off/play-out, cu toate că cei mai mulți dintre jucători, antrenori, conducători (ăștia mai pe la colțuri), ziariști, suporteri s-au plâns de el! Cică așa vor televiziunile. Cine știe ce ratare umană dată cu gel, chiar foarte mult gel, și cu costum șmecher care deține un creier injectat doar cu euro dar altfel gol - am dat definiția succintă omului nou al zilelor noastre - din vreo televiziune, vrea să ne chinuie în continuare. Din ceea ce remarc însă la programele canalului de sport la care sunt eu abonat, oamenii de-acolo nu se arată deloc entuziasmați de acest sistem. Iată, premieră istorică, îl voi vorbi de bine pe președintele FRF, pentru că spre deosebire de cei de la LPF și-a arătat hotărârea ca din sezonul următor eșalonul secund să renunțe la mizeria de play-off/play-out și să treacă la serie unică. De altfel, mi-amintesc că el a avut o poziție destul de OK și atunci când s-a votat pentru schimbarea sistemului la primul eșalon, însă din nefericire s-a aflat în minoritate.
Vedem în prezent ce minciună crează acest sistem, prin această despărțire așa-zisă valorică, play-off de play-out, cu Viitorul care dacă n-ar fi în prima ar fi fost acum la retrogradare, în timp ce CFR Cluj sau chiar și CSMS Iași s-ar fi putut bate la podium.
Apropo de CFR Cluj, aceasta a "ajutat-o" pe FC Botoșani să treacă în decurs de 12 zile de șa o stare istorică la alta. Pe 4 aprilie, poate cea mai caraghioasă echipă din Liga 1, mă refer la cea a lui Grozavu-Pustai-Grozavu, a realizat cel mai mare său scor, 6-1 cu ACS Poli, iar acum a suferit cel mai sever eșec, 0-6. O echipă simbol a penibilului actual din fotbalul românesc.
Cel mai neurmărit derby regional din istoria Ligii 1, am numit FC Voluntari - Concordia, a adus o surpriză, dacă ne gândim la ultimele comportări ale celor două. Voluntariul pare să-și fi terminat bateriile, acest lucru fiind vizibil mai ales când nu-l poate folosi pe Ben Hamed Koné, și confirmă din nou că de la extaz la agonie doar un pas a mai rămas. La play-out a fost ultima etapă a turului.
► CFR Cluj a administrat FC Botoșanului cea mai severă înfrângere de când cea din urmă e pe prima scenă, izbutind totodată 4 victorii din tot atâtea cu echipa moldovenească.
► Clonele Iașiului și Timișoarei au terminat în toate cele trei confruntări avute până acum numai la egalitate.
► Depășire istorică în clasamentul all-time, atunci când are loc în primele 10 clasate, Petrolul a urcat pe 7, făcând schimb de locuri cu FC Brașov. Tot la acest capitol, Concordia a depășit-o din nou pe Ardeal, urcând pe 51.
► FC Voluntari a primit golul 50 (de la Milevskyi).
► Al 50-lea egal al lui Nicolo Napoli (CSMS Iași).
► Tersinio Gane a adus prima victorie de pe teren propriu din play-out a Petrolului în fața fostei sale echipe, acesta fiind totodată al 10-lea său succes pe prima scenă. # Prima înfrângere din play-out pentru Steaua.
► Tiago Lopes (CFR Cluj) a jucat al 50-lea său meci în Liga 1.
► Liderul la zi al golgeterilor, Hora (Pandurii), a înscris al 40-lea său gol. În timp ce Astafei (Petrolul) și Bud (CFR Cluj) l-au reușit pe al 30-lea.
► Din etapa trecută Branko Grahovac (CSMS Iași), după ce l-a depășit pe Mingote (Pandurii), a devenit portarul străin cu cele mai multe meciuri în primul nostru eșalon, iar din aceasta a intrat în topul 10 al străinilor all-time cu cele mai multe jocuri pe prima scenă.