Victoria Astrei în fața Ardealului a fost foarte importantă. Prin intermediul acesteia se poate spune că a pus deja o mână pe trofeu. Însă deoarece Steaua se află încă în cărți, mă opresc aici în ceea ce înseamnă considerațiile despre viitoarea campioană, mai trebuie așteptat puțin până la momentul în care să fie desfăcut dopul de la sticla de șampanie. Revenind la meciul de la Târgu-Mureș, pentru echipa gazdă atârnau la start pe talerul șanselor în afara posturii sale de gazdă, invincibilitatea sa de până atunci pe propriul teren în fața echipei giurgiuvene, precum și o anume impresie că ar dori răzbunare pentru faptul că anul trecut Astra i-a pus o piedică decisivă spre titlu. De partea cealaltă, argumentele Astrei erau că are o echipă mai bună și totodată un obiectiv pe cât de clar, pe atât de aproape de a fi îndeplinit și nu în ultimul rând, era mai odihnită decât adversara, care la mijlocul săptămânii trecute jucase în returul semifinalei Cupei. Net superiori, Șumudică și ai săi s-au impus clar, chiar dacă nu au fost scutiți de ceva emoții până să apuce să se desprindă. Steaua și-a mai descărcat o dată nervii pe unul din sacii săi de box tradiționali, Viitorul, asigurându-și prin intermediul acestui antrenament reușit poziția secundă. Aceasta deoarece principalele sale urmăritoare, Pandurii și Dinamo, s-au anulat reciproc în apropierea Porților de Fier.
Ce scurt este drumul de la agonie la extaz și invers! O poate confirma FC Voluntari. Dintr-o echipă care tindea să atace prima poziție a play-out-ului, a revenit acolo pe unde s-a aflat în majoritatea timpului petrecut în sezonul regular, adică în preajma retrogradării. Aceasta după un 0-2 rușinos acasă cu CS Universitatea Craiova, care ar fi putut fi și mai drastic, într-o zi care ar fi trebuit să rămână vie în istoria acestei tinere grupări, pentru că a disputat primul său joc din Liga 1 pe propria arenă de la Voluntari ale cărei lucrări de modernizare și extindere au fost finalmente încheiate, după 16 partide de surghiun în tăcerea de pe stadionul Dinamo. S-a lăsat și cu demiterea antrenorului Ganea, cel adus la începutul anului în postura marelui salvator. Astăzi din ce în ce mai puțini sorți de izbândă au aceia care nu știu să comunice cu cei din jur. FC Botoșani continuă seria cald-rece-cald, Petrolul căzându-i victimă și din nefericire nimic nu mai poate salva de la, sper doar retrogradare, legendara echipă ploieșteană. Două dintre formațiile care ar fi putut fi foarte bine în play-off, CFR Cluj și CSMS Iași, au încheiat cu un scor alb care nu le-ajută pe niciuna. Concordia pare a fi legată de surata sa din Ilfov, FC Voluntari, printr-un antagonism al realizărilor, astfel încât atunci când uneia îi merge bine, celeilalte i se întâmplă contrariul.
Cifre
► Astra a izbutit, într-a 5-a confruntare, prima sa victorie pe terenul Ardealului. Tot aici se încadrează și FC Botoșaniului pe terenul Petrolului, fiind de asemenea prima, într-o a 4-a confruntare.
► Dinamo a disputat cel de-al 2050-lea joc pe prima scenă.
► Cifre rotunde privind numărul de jocuri în primul eșalon pentru unii fotbaliști: M. Constantin (Ardeal) al 250-lea, Camora (CFR Cluj) al 150-lea, Tr. Marc (CFR Cluj) al-100 și Beța (Petrolul) al 50-lea.
► Am consemnat și un debut, portarul L. Popescu (CS Universitatea Craiova), prilej cu care a izbutit să pareze un penalty.
► Primele goluri pentru doi africani din Liga 1: Tchuimeni-Nimely (ACS Poli) și Odibe (Concordia), ambii în același meci.