Arădenii care doresc pot primi gazon de pe terenul "Bătrânei Doamne", echipa fanion a oraşului, campania de distribuire a gazonului pentru cei care doresc să păstreze o amintire cu UTA începând cu marţi şi continuând până miercuri, 18 mai.
Câteva zeci de arădeni s-au adunat marţi pe platoul din faţa Palatului Administrativ, unde primăria a început distribuirea caserolelor cu gazon.
În prima zi, peste 300 de caserole cu gazon au fost epuizate în câteva minute.
"Am venit să luăm o parte din gazon, ca să-l ducem acasă, să-l plantăm, să avem amintire, pentru că suntem mari iubitori de sport şi mai ales de echipa UTA şi nu am vrea să se piardă niciodată echipa şi să sperăm ca reintra în prima divizie şi va merge mai departe, aşa cum a fost întotdeaua, aşa cum au iubit-o părinţii mei, o iubim şi eu şi fiul meu, pentru fiul meu am venit. Ce amintiri am despre UTA? Am foarte multe amintiri...mi s-a spus că am fost pe stadion încă înainte de a mă naşte, am fost împreună cu mama mea, înainte de a naşte, fiind însărcinată, şi pe urmă am fost la multe meciuri, atât la Arad, cât şi pe unde a mai avut meciuri pe aici prin apropiere, la Alba Iulia şi Timişoara, şi să sperăm că vom putea merge în continuare la cât mai multe meciuri şi în Divizia A", a povestit o femeie.
Pentru o altă femeie, antrenamentele pe care le-a făcut în urmă cu zeci de ani pe terenul echipei sunt în continuare foarte vii. "Am fost membră a acestui club în tinereţe şi am făcut parte din club şi pe acest teren am alergat foarte mult la antrenamente, mai ales iarna, când canotajul avea acolo o parte din exerciţii şi alergam pe acest teren. Gazonul îl voi pune în grădină, în curtea mea", a povestit aceasta.
"Am venit să iau gazon pentru că sunt încă de mic un suporter al echipei UTA şi am luat ca să am o amintire, îl voi păstra şi sper să pot să-l dau şi nepoţilor mei. Îmi amintesc că am fost pentru prima dată la meci cu tatăl meu, aveam 7 ani", a declarat un tânăr, bucuros că a primit o caserolă cu gazon.
"Am luat iarbă de la terenul UTEI, o să o păstrez. UTA este echipa mea preferată, o susţin la fiecare meci şi sper să să califice în Liga 1", a spus un tânăr
"Când eram mic umblam la UTA, la meciuri şi atunci era o echipă arădeană cu fotbalişti arădeni sau din apropiere, era echipa noastră, nu era vorba numai de bani, era spectacol, jucau pentru noi, am amintiri plăcute", şi-a amintit un arădean.
Conducerea UTEI a fost prezentă la evenimentul din faţa primăriei.
"O bucată din tradiţia acestui club incredibil care este UTA, o idee formidabilă, cred eu, care a prins. M-am bucurat foarte mult, nespus, că am văzut astăzi copii de 3 - 4 ani însoţiţi de către părinţi şi bunici, o idee care ne face să înţelegem cât de iubit este acest club, a cărui tradiţie sunt convins că va fi păstrată, mai ales că în această perioadă suntem angrenaţi într-un campionat în care avem mari şanse să promovăm. Miercuri avem un meci foarte greu cu Baia Mare, vă aşteptăm şi acolo, pentru că este un meci foarte important. AMR 5 îmi place să spun, au mai rămas 5 finale, în urma cărora dacă câştigăm cele pe care le jucăm acasă şi dacă nu pierdem la Gaz Metan Mediaş suntem promovaţi în Divizia A, un rezultat incredibil pentru obştea noastră", a declarat directorul general al UTEI, Decebal Codru Grădinariu.
Fiecare caserolă cu gazon este însoţită de un certificat de autenticitate care atestă că "această porţiune de gazon a fost demontată de pe terenul de fotbal al Stadionului Francis Neuman în luna mai a anului 2016 în vederea lucrărilor de reconstrucţie" dar şi de instrucţie de îngrijire a gazonului. Caserola mai conţine o fotografie cu stadionul Francis Neuman-UTA care a fost demolat şi cu viitorul stadion Francis Neuman-UTA, care va fi construit
Lucrările de modernizare a bazei sportive sunt realizate în avans, iar autorităţile speră ca la sfârşitul anului 2017 să se poată organiza competiţii şi în primăvara anului 2018 să se facă recepţia totală stadionului.
Echipa de fotbal UTA a fost creată pe 18 aprilie 1945 de către baronul Francisc Neuman, considerat unul dintre cei mai de succes industriaşi arădeni, care deţinea, printre altele Fabrica de Spirt şi Drojdie şi Întreprinderea de Textile Arad, în apropierea căreia se află stadionul.
Stadionul, care este înlocuit de municipalitate pentru a fi mărit şi modernizat, a fost finalizat în 1946, fiind inaugurat pe data 1 septembrie, cu meciul de fotbal cu echipa Ciocanul Bucureşti. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, cu gazon englezesc adus cu avionul personal al baronului. Până şi culorile tricourilor, alb şi roşu, au fost împrumutate de la celebra echipă a cărei mare fan era baronul Francis Neuman,
UTA joacă în acest moment în Liga 2.