Foarte-foarte rar s-a întâmplat ca un meci al naționalei să se suprapună cu o etapă a primului eșalon, și niciodată cu ultima. Cu 18 echipe, prima noastră ligă avea numai 34 de etape și se plângea toată lumea, de la selecționer, până la fotbaliști, că programul este prea lung, prea încărcat. Așa că au rezolvat problema, cum numai oamenii "luminați" din fotbalul nostru sunt în stare, micșorând drastic numărul de echipe, dar mărind tot drastic numărul de etape, ajungându-se la 36 pentru unele și 40 pentru altele. Așa că trebuia să se întâmple și o asemenea... minune, ca naționala să joace la concurență cu Liga 1!!! O mare rușine toți acești oameni care conduc fotbalul nostru, fiind de aceeași stofă cu cei din clasa noastră politică (nu întâmplător au sărit cu mare ușurință unii în barca celorlalți), dar la o scară mai mică. Ăia, prin incompetența și lipsa lor de caracter nu se lasă până nu distrug de tot țara, ăștialalți, la o scară mai mică așa cum ziceam, nu se lasă până nu distrug de tot fotbalul.
Ultima etapă a fost interesantă prin disputa de la distanță între clonele Iașiului și Craiovei pentru locul UEFA picat din cerul insolvenței. Partida de la Timișoara a avut o desfășurare dramatică, de la 2-0 la 2-3 în final. Iar dacă a fost cumva aranjament, pentru că astăzi nu mai bagi mâna în foc pentru nimic, atât regizorii, cât și actorii merită toate felicitările, pentru că au realizat o producție cât se poate de credibilă garnisită bine cu suspans, cu o răsturnare de scor petrecută aproape de epilog, când se poate da cu ușurință greș. Eu sper să fi fost pe bune. Dacă TAS nu va avea milă de reprezentarea românească în Europa oferind un cec în alb lui Dinamo, atunci în premieră orașul Iași se va intersecta cu cupele europene. Ironia sorții, ce n-a reușit Politehnica în aproape patru decenii, a izbutit după doar șase ani de existență acest rod al împreunării dintre Tricolorul Breaza și anonima Navobi Iași, adică CSMS Iași. În afara amintitei insolvențe a altora, la această clasare în fruntea play-out-ului și-au adus o importantă contribuție antrenorul Nicolo Napoli, ca și fostul meu coleg de joacă din copilărie, Florian Prunea, conducătorul grupării, fiecare pe partea lui știind să țină lucrurile în control. Și merită felicitări, căci fără cine știe ce resurse au izbutit să facă un bici care să mai și pocnească. Chiar dacă n-am niciun fel de pretenții să rupă norii în Europa League, sper să nu se facă de râs și nici să nu aibă repercursiuni negative - de genul a ceea ce a pățit la un moment dat FC Botoșani - această încercare.
Încă o dată spun păcat pentru Petrolul, mare păcat, cum într-un timp atât de scurt echipa care scotea din casă mii de oameni pe străzile Ploieștiului prin bucuria adusă de câștigarea Cupei, acum le-a adus acelorași oameni lacrimi de tristețe precum și stări de mâhnire, revoltă, frustrare și posibil chiar o ultimă imagine înainte de adio. Repet o idee pe care am expus-o nu cu mult timp în urmă tot în acest spațiu; avându-se în vedere că sunt atâtea echipe de tradiție în pragul decesului, să se găsească modalități prin care brandurile să poată fi trecute pe alte societăți, așa cum s-a întâmplat cu Rangers din Glasgow, care iat-o în acest an revenind pe prima scenă scoțiană, și să nu mai fie trimise s-o ia de la capăt tocmai pe tarlalele eșaloanelor 4 și 5. Pentru multe asta n-ar însemna decât o moarte puțin întârziată. Să fie lăsate să revină din Liga a 3-a, care și așa e praf și pulbere, cei de la Departamentul Competiții chinuindu-se an de an să strângă echipe pentru a putea alcătui serii întregi, spre a-i da competiției cât de cât o consistență. Despre ACS Poli nu pot spune aceleași lucruri. Și acolo sunt oameni care au vrut să facă bine, care au muncit, care au suferit, dar această construcție a fost bazată pe o (nouă) minciună, după cea (veche) a lui Iancu, și în general tot ceea ce este ridicat astfel, având baza slabă, sfârșește prin a se prăbuși. Cât de mult au fost cosmetizate cu violet strident pe la ochi Fulgerul Bragadiru mai ieri și ACS Recaș acum, niciuna nu a semănat cu cea care a fost draga mea și a multora din țară, nu doar bănățeni, Politehnica Timișoara. E de urmărit în această scurtă, prea scurtă vară pentru fotbal, în ce direcție se vor îndrepta lucrurile în orașul de pe malurile Begăi.
Bun revenit în Liga 1 Rapidului și Gazului Metan! M-am bucurat enorm când am văzut că FIFA a încetat cu hărțuiala și a respectat promovarea din teren a Rapidulețului. Chiar era prea mult să i se mai înfigă încă o săgeată otrăvită în spate acestui club de mare popularitate și tradiție. Revenirea ei mai dă culoare în obrajii fadei Ligi 1. Mi-e teamă însă pentru ea în continuare, nu din cauza adversarelor cu care urmează să se confrunte în sezonul viitor, ci din cea a propriilor conducători, oameni în care nu am niciun pic de încredere. M-a bucurat și reîntoarcerea Gazului Metan, în actualul context când aproape nu mai există echipe de tradiție în Liga 1. Dacă Voluntariul va rezista la baraj asaltului dat fie de Dunărea Călărași, fie de UTA BD, ar însemna că niciuna dintre noile promovate nu va fi debutantă, ceea ce nu s-a mai întâmplat tocmai din vara lui 2004, atunci când promovaseră Politehnica Iași, Sportul Studențesc și CFR Cluj. Din acel moment în fiecare sezon au pășit pe treptele primului eșalon fețe noi, călcând prin molozul de la dărmăturile echipelor de tradiție, Universitatea Craiova, FC Argeș, UTA, Politehnica Timișoara, FCM Bacău, Politehnica Iași, Progresul etc. Astfel, în 2005 au fost SC Vaslui și Pandurii Târgu Jiu; în 2006, Unirea Urziceni; în 2007, Dacia Mioveni; în 2008, CS Otopeni; în 2009, Internațional Curtea de Argeș; în 2010, Victoria Brănești și FCM Târgu Mureș; în 2011, Concordia Chiajna și Voința Sibiu; în 2012, CSMS Iași, Viitorul Constanța și CS Turnu Severin; în 2013, absolut toate promovatele, adică FC Botoșani, Săgeata Năvodari, ACS Poli Timișoara și Corona Brașov; în 2014, CS Universitatea Craiova; în 2015, FC Voluntari.
Câteva cifre importante ale ultimei etape:
► CFR Cluj a primit golul 800 pe prima scenă (de la Hadnagy). După câștigarea ultimului său titlu (în 2011-2012), echipa clujeană doar de două ori mai pierduse la un asemenea scor sever, în 2013-2014, în deplasare la SC Vaslui și în sezonul trecut, acasă, cu Pandurii.
► CSMS Iași a marcat golul 100 în Liga 1 (prin A. Cristea), prețioasa victorie de pe "Dan Păltinișanu" fiind prima în fața echipei timișorene.
► La acest meci, portarul bosniac născut în Muntenegru, Grahovac (CSMS Iași), a jucat pentru a 150-a oară în Liga 1, devenind al 10-lea fotbalist străin care atinge această bornă.
► Ca de obicei în ultima etapă, mai multe debuturi, 8 la număr: Hodea (CS Universitatea Craiova), Cuedan (FC Botoșani), Fridrich, Mailat, Velcotă, Bârnoi, L. Oprea (toți ACS Poli), Lambru (Petrolul). Apropo de cel din urmă, cred că este cel dintâi jucător din primul nostru eșalon, eu n-am mai auzit de un altul, care să nu aibe o mână. Cosmin Daniel Lambru, care are 17 ani și jumătate, a suferit un accident rutier pe când avea doar 7 ani, de-atunci purtând o proteză la mâna stângă. Să-i dea Dumnezeu sănătate și o carieră lungă!
► Un alt debutant, Mailat (ACS Poli), a izbutit să și înscrie, și ce gol!
► Asistentul Gabriel Bârjac (Zalău) a oficiat a 50-a sa "linie" în Liga 1, în timp ce un alt asistent, Ovidiu Vornicu (Iași), a debutat.