Ultima încercare de a obţine pe 20 iulie suspendarea sentinţei de faliment este făcută de suporteri. Pe una din paginile de Facebook ale suporterilor giuleşteni s-au publicat conturile ANAF în care se pot vira bani pentru datoria Rapidului (circa 2,2 milioane de euro) către stat.
Cătălin Tudor, deţinătorul a 55.518 de acţiuni (1%), unul dintre cei patru suporteri care fac parte din acţionariatul Rapidului şi care e implicat, în acest moment, în efortul de a trage clubul spre o salvare de ultim moment, a menţionat că există soluţii şi că aşteaptă de la Valerii Moraru pasul înapoi.
"E o situaţie grea, dar trebuie să ieşim. Singura soluţie e ca domnul Moraru să renunţe la acţiuni, că oricum n-a făcut nimic. Iar noi, suporterii, să mergem în continuare cu plăţile către ANAF. Noi, suporterii, şi cine o mai veni lângă noi. Domnul Moraru să dea acţiunile suporterilor înapoi. Sau celor care sunt interesaţi să investească", a spus Cătălin Tudor.
Alături de Răzvan Căprăroiu (1,82% din acţiuni), Paul Ciobanu (1%) şi Adrian Matei (1%), Tudor face parte din grupul de suporteri care a preluat, în 2014, acţiunile de la fostul patron, Adrian Zamfir, şi a acceptat să le cedeze către actualul stăpân al clubului, Valerii Moraru. Acesta din urmă a intrat în posesia a 94,72% din acţiunile Rapidului, suporterii păstrându-şi doar un procent simbolic.
Chiar dacă Tudor e optimist şi spune că e sigur că, pe 20 iulie, va reuşi, împreună cu ceilalţi suporteri, să convingă instanţa de la Curtea de Apel să suspende falimentul, iniţiativa întâmpină destule piedici. Prima şi cea mai importantă e că, de când a apărut prima dată public, pe site-ul 1923.ro, ideea ca Moraru să renunţe la creanţele către club, patronul nu mai e de găsit.
"Am încercat să discutăm cu domnul Moraru. Având în vedere că are multe creanţe şi un procent destul de mare din datoria totală, da, ar trebui să renunţe. Dar nu am reuşit să vorbim. Ne evită. Mie nu mi-a răspuns. Aşteptăm să ne răspundă la telefon Valerii Moraru", a povestit pentru Cătălin Tudor.
O altă problemă importantă e că Moraru a girat un împrumut de la Marfin Bank cu un pachet de 27% din acţiunile clubului. Nu şi-a plătit datoria, iar banca a pus sechestru pe acţiuni şi acum încearcă să le vândă la licitaţie. Deci, în acest moment, chiar dacă ar accepta să renunţe la acţiuni, Moraru nu le mai controlează pe toate. Aşadar, Moraru ar trebui să renunţe în scris, până miercuri, 20 iulie 2016, la 5,14 milioane de lei - datorii şi la 94,7% din acţiuni, dacă reuşeşte între timp să plătească datoria la Marfin Bank.
"S-a făcut un grup pe Facebook unde postează fiecare suporter OP-ul, după ce a făcut o plată. Le vom centraliza şi vedem cum stăm. Asta e şi ideea, le centralizăm, facem un dosar şi ne prezentăm cu ele pe 20 iulie în instanţă. Singura variantă este ca Azuga să cedeze creanţele respective şi noi să mergem în continuare cu plăţile către ANAF. Atât putem noi să facem", a încheiat acţionarul minoritar Cătălin Tudor.
Suspendarea falimentului şi îndepărtarea lui Valerii Moraru sunt însă doar un început al unei operaţiuni extrem de anevoioase. Rapid nu are acum jucători, antrenori, conducere executivă şi sportivă, personal administrativ şi nici bază de pregătire, pentru că la Pro Rapid s-au sistat utilităţile (tot din cauza datoriilor).
Echipa a fost programată în Liga 1, de către LPF, tocmai pe 25 iulie, la patru zile după startul primei etape, tocmai pentru a i se da posibilitatea de a găsi jucători şi antrenori, în eventualitatea salvării de la faliment.
Prima etapă ar fi acasă, luni 25 iulie, de la ora 21:00, cu FC Botoşani.