Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că "este ceva putred la Liga Profesionistă de Fotbal", precizând că oficialii acestei instituții fug de responsabilitate lăsând Comisia de Disciplină a FRF să decidă dacă Rapid, club aflat în faliment, poate evolua în Liga 1, ediția 2016-2017.
"Nici eu nu știu cine va juca în Liga 1" Mă așteptam să aflu aseară din conferința LPF că Rapid, Timișoara sau Arad va evolua în Liga 1. Luni se întrunește Comisia de Disciplină. Ea va lua o decizie, eu nu o să mă antepronunț, adică să spun cine merită să joace în Liga 1. Comisia poate să întoarcă la Ligă cazul și să spună că e o decizie de for organizator. Dar mă întreb dacă se știa că se va ajunge în această situație, pentru că mă gândesc că e ceva putred la Ligă în ceea ce privește această situație, de ce nu s-a sesizat cu o lună în urmă Comisia de Disciplină în această fugă de responsabilitate, pentru că din punctul meu de vedere este o fugă de responsabilitate. Iar azi cu siguranță aveam epuizată și calea de atac, și TAS-ul, și știam care dintre echipe începe campionatul. În momentul în care declanșezi o astfel de procedură mergi la Comisia de Disciplină, la Recurs și apoi la TAS. Din punct de vedere al timpului ai nevoie de zile, pentru că nu poți să aduni cele trei instanțe într-o cameră și să hotărască. Eu i-am întrebat pe cei de la LPF când iau o decizie privind echipa care va juca, după prima instanță sau când? Pentru că în mod normal o decizie se ia după o hotărâre definitivă", a spus Burleanu.
Președintele FRF a menționat că în viitorul apropiat va fi modificat regulamentul pentru a se introduce prevederi clare privind cluburile în faliment sau în insolvență. "Regulamentul de azi nu prevede nimic referitor la faliment, așa cum nu prevede nici despre insolvență. Noi am susținut încă de acum un an că nu au ce căuta în Liga 1 cluburile în insolvență, pentru că este o viciere a competiției. Dar atunci reprezentanții Ligii au fost susținătorii cluburilor aflate în insolvență. În perioada imediat următoare vom reglementa aceste lucruri. Dar nu e ușor, pentru că e nevoie de modificarea cadrului normativ, ca să nu se trezim într-o situație asemănătoare cazului Universitatea Craiova. FRF exclude un club în insolvență, dar el intră sub protecția statului. Și astfel ai mari dificultăți în a lua decizii. Așa e și cu un club în faliment, până nu ai o decizie a administratorului judiciar nu ai posibilitatea de a interveni. Dar noi, FRF, de acum înainte vom susține excluderea cluburilor aflate în insolvență. Sunt decizii dure, dar mi le asum. Am făcut greșeli în acești doi ani, nu am vrut să fiu un tip conflictual, dar mi-am dat seama că a venit timpul să luăm decizii dure care pot salva fotbalul pentru 3-4 ani", a menționat el.
Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat că decizia privind înscrierea echipei Rapid în ediția 2016-2017 a Ligii 1 o va lua Comisia de Disciplină a FRF deoarece lichidatorul judiciar Aurel Brihac a transmis un document conform căruia gruparea giuleșteană își poate desfășura activitatea, deși Tribunalul București a decis intrarea acesteia în procedura de faliment.
Curtea de Apel București a amânat pentru 24 august cererea de suspendare a executării silite în cazul falimentului clubului Rapid. Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal stabilise inițial data de 21 iulie ca termen limită pentru acceptarea sau nu a echipei giuleștene în ediția 2016-2017 a Ligii 1, în funcție de suspendarea executării hotărârii de faliment. În locul formației Rapid ar putea evolua ACS Poli Timișoara, ultima echipă retrogradată din sezonul precedent.
Situația clubului Rapid a devenit una extrem de dificilă după ce Tribunalul București a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu același nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanța a ridicat la 13 iunie dreptul de administrare al FC Rapid SA și a dispus dizolvarea societății debitoare. De altfel, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a început demersurile pentru dizolvarea societății SC Rapid SA. Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă.
Gruparea de fotbal Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga 1, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.