Titlul acestui material nu este dedicat Astrei și nici vreunei alte echipe în mod deosebit, ci acestei noi ediții de campionat a primului nostru eșalon, cea de-a 99-a, a 79-a în sistem competițional. Scriam recent, că în paleta de penibil în care fotbalul românesc s-a situat de-a lungul timpului până acum, s-a mai atins în premieră o nouă bornă, ca și când i s-ar fi simțit necesitatea: nici măcar în ajun nu se știa care erau exact echipele ce urmau să ia startul sau chiar câte urmau să ia startul!!!. Iată însă că nici măcar după ce s-a dat startul nu se știe acest lucru elementar pentru o competiție. Tot acest haos înconjurat de o stare beligerantă între principalele foruri ale fotbalului cum n-a mai fost niciodată până acum. Totodată aceeași grabă cu care de-atâția ani se purcede în a se da startul a dus încă din prima rundă la amânarea unui meci (CSMS Iași - Steaua). Așa că din 7 partide câte ar fi trebuit să se joace, s-au disputat numai 5. Parcă ar fi cineva care tot încearcă să ne urâțească competiția până când va deveni totalmente nepopulară. După blaturi, cooperative, momente zero de fațadă, cumpărări de locuri, imposturi, arbitri corupți, finanțatori în pușcărie, în prezent trăim „din plin" moartea în masă a echipelor tradiționale, continuarea desfășurării unui sistem imbecil play-off/play-out, și peste toate un hiatus decizional aproape ireal. Conducători de foruri fotbalistice și de cluburi laolaltă au dus la această stare imposibilă și împreună ar trebui să poarte denumirea generică de gropari ai fotbalului românesc. Mi-e și silă să mai scriu…
Strict la rezultatele primei etape, categoric Dinamo a fost în prim-plan, și nu numai pentru faptul că s-a impus la scor pe ternul campioanei, ci și prin modul în care a făcut-o, de multă vreme nemaivăzând un asemenea apetit ofensiv la o echipă din campionatul nostru. Totuși să nu ne grăbim să o considerăm deja campioană, iar pe Astra retrogradată și pe Gnohéré (
foto) golgeter. Apropo, liderul primei etape n-a mai ieșit campion tocmai din 2004/05 (Steaua a fost atunci). Vom mai trece până la final prin aproximativ trei anotimpuri și foarte multe etape în care se pot întâmpla multe. Dar pentru Ioan Andone - la revenirea sa în fotbalul nostru - și ai lui este un start care aduce mult curaj și încredere. Să mai notăm că este prima ediție din istoria primului eșalon în care se emit restricții de vârstă unor jucători. Părerile asupra acestei reguli sunt împărțite. Să mai așteptăm ceva timp pentru a trage niște concluzii.
Îngrijorător este felul în care se mișcă reprezentantele noastre în cupele europene. Având în vedere că în niciuna dintre cele patru partide nu suntem favoriți, să nu cumva să mai adăugam o rușine la colecția care este și așa bogată, împiedicându-se toate încă de la primul obstacol. Startul a fost dat de CSMS Iași.
Cifrele etapei
⚽️ Golul 550 în Liga 1 pentru Astra (marcat de Rick Boldrin) și 350 pentru Gaz Metan (înscris de Axente).
⚽️ În clasamentul all-time, Gaz Metan a urcat pe locul 32, depășind pe CFR Timișoara, iar Viitorul pe 53, depășindu-le pe Flacăra Moreni și Dinamo Brașov.
⚽️ Meciul 100 pentru Melinte (Concordia), 50 pentru I. Șerban (Dinamo) și Popadiuc (FC Voluntari).
⚽️ Debuturi: Tudorică (FC Voluntari), Pârcălabu (Pandurii), Rambe (CSU Craiova), Šušnjar (Gaz Metan), Sb. Bucur, André, Hamed, Kuku (toți Ardeal), Vangjeli (Astra), Brănescu, Romera, Bušuladžić (toți Dinamo), Horj (CFR Cluj).
⚽️ Golul 1: Candrea (Ardeal).
⚽️ Cifre rotunde și pentru antrenori: victoria 200 pentru Ioan Andone (Dinamo) în Liga 1, ca și partidele 100 și 50 pentru Emil Săndoi (Concordia), respectiv Gheorghe Hagi (Viitorul). Să mai notăm și debutul lui Cristian Petre ca principal, cel ce va asigura interimatul la Astra pe perioada de suspendare a lui Marius Șumudică.