Antrenorul echipei de fotbal Dinamo, Ioan Andone, a declarat sâmbătă că Federația Română de Fotbal înființează degeaba centre de excelență pentru juniori dacă dispar cluburile de tradiție, făcând referire la falimentul grupării Rapid București.
"De atâta timp toată lumea spune că ne ducem în jos. Dacă nu se vor lua măsuri nu știu ce se va întâmpla. Degeaba se încearcă și se fac centre de excelență și dintr-astea dacă dispar cluburile de tradiție care aduc emulație în fotbal și au suporteri. Copiii cu drag se duc la aceste cluburi, acum ei vor sta la calculator și se vor duce la spital", a spus Andone.
El a menționat că este o tragedie ce se întâmplă în sportul românesc. "Trebuie făcută o dezbatere națională, ce facem cu sportul, nu numai cu fotbalul. Să se reintroducă Daciada? Nu știu, dar cred că nu mai e valabil în zilele astea să se facă sport obligatoriu. Sportul din păcate nu e o prioritate, e pe ultimul loc, până la urmă o să ajungem să fim toți bolnavi și să luăm medicamente în loc să investim în sport. Nimănui nu îi pasă de ce se întâmplă în sport unde acum este o tragedie", a adăugat antrenorul.
Prezent la meciul old boys dintre Dinamo și Rapid, Ioan Andone s-a arătat impresionat de faptul că suporterii dinamoviști și rapidiști sunt prieteni "la greu", deși în trecut se băteau pe stadioane.
"Pentru prima dată două galerii rivale sunt înfrățite datorită a ceea ce s-a întâmplat la Rapid. Nu credeam că se poate întâmpla așa ceva în România, unde rivalitatea a fost foarte mare între Dinamo și Rapid. Din păcate, în loc să vedem rivalitatea asta diseară în tribune, la un meci de Liga 1, o vedem la un meci de old boys. Înainte se băteau pe stadioane, dar acum, la greu, suporterii sunt prieteni. Sunt momente unice", a aprecizat Andone.
Suporterii dinamoviști au organizat sâmbătă, zi în care ar fi trebuit să aibă loc derby-ul Dinamo - Rapid în Liga 1, un meci demonstrativ old boys între foste glorii ale celor două cluburi rivale.
La partida desfășurată la Sala Dinamo, care s-a dorit a fi un semn de solidaritate față de Rapid, au asistat aproximativ 1.300 de suporteri dinamoviști și rapidiști.
Joi, 28 iulie, Liga Profesionistă de Fotbal a decis că Rapid, club aflat în procedură de faliment care a promovat din Liga 2, nu îndeplinește condițiile de participare și i-a refuzat dreptul de participare în Liga 1. Derby-ul Dinamo - Rapid era programat în această seară în cadrul etapei a doua a Ligii 1. În urma hotărârii LPF, Dinamo va întâlni diseară, de la ora 21:00, pe teren propriu, formația ACS Poli Timișoara, echipă retrogradată la finalul sezonului trecut.
Curtea de Apel București a amânat pentru 24 august cererea de suspendare a executării silite în cazul falimentului clubului Rapid. Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal stabilise inițial data de 21 iulie ca termen limită pentru acceptarea sau nu a echipei giuleștene în ediția 2016-2017 a Ligii 1, în funcție de suspendarea executării hotărârii de faliment.
Situația clubului Rapid a devenit una extrem de dificilă după ce Tribunalul București a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu același nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanța a ridicat la 13 iunie dreptul de administrare al FC Rapid SA și a dispus dizolvarea societății debitoare. De altfel, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a început demersurile pentru dizolvarea societății SC Rapid SA. Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă.
Gruparea de fotbal Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga 1, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.