Iată că nu s-a mai întâmplat ca Steaua să joace prost și totuși să câștige. Nu s-a mai lovit sau a fost lovită nicio minge fericit, n-a mai gafat niciun fundaș advers spre final, n-a mai existat încă o apărare ermetică cu fisuri. Nimic din toate astea. CFR a învins mai ales prin tactică, una neașteptat de ofensivă, cu momente în care apărarea sa se afla chiar la mijlocul terenului. Asemenea partide chiar îi fac bine Stelei și o afirm cu toată seriozitatea, pentru că dacă în întrecerea internă ai parte numai de adversare care se apără non-stop, acest lucru nu-ți ajută cu nimic în confruntările internaționale unde întâlnești echipe cu filozofii diametral opuse. În afară de derby-urile cu Dinamo (și nici atunci prea mult) și vizitele Astrei din sezonul trecut, n-am mai văzut o altă echipă precum CFR Cluj care să abordeze atât de ofensiv o deplasare cu Steaua. Da, de-acord, Steaua avea până la urmă să domine teritorial partida, însă steril și fără realizări notabile, cel mai important câștig al ei fiind eliminarea lui Tiago Lopes. Echipa clujeană continuă să se regenereze extraordinar, neresimțind sau resimțind foarte puțin plecările unor fotbaliști ce păreau a-i slăbi angrenajul. S-a dus croatul Jakoliš? Ce dacă, a adus un altul, Šorša, care este din același aluat. Nu mai este Cristian López? Iată-l pe alt Cristian, Bud. Și apropo de noul stelist Jakoliš, cei care am văzut partida ne-am dat seama că a fost și el pe teren numai după ce am privit caseta tehnică... Astfel s-a dărâmat un mit care mai avea o lună și jumătate și împlinea venerabila vârstă de 68 de ani, acela că CFR Cluj nu o poate bate pe Steaua la București. Nu mai izbutiseră nici generația lui Adam, Țegean, frații Bretan, dar nici măcar cea a lui Cadú, Culio, Peralta, Trică ori Deac, care a câștigat atâtea trofee. Și anul trecut, tot pe Arena Națională, CFR a condus-o pe Steaua ca și acum cu 1-0, atunci a marcat Tiago Lopes, dar adoptând apoi genul de tactică amintit mai înainte denumit tipic în România "autobază", n-a izbutit la final să plece decât cu un punct (scor final 1-1), amânând astfel cu un an acest rezultat istoric.
Acum 48 de ani, coincidență, tot în etapa a 9-a, CSCA București primea vizita CFR Cluj pe fosta arenă Venus, de mult dispărută, undeva în apropierea Operei Române. Acest meci ca orice alt eveniment din țară era umbrit atunci de sărbătorirea celei de-a 31-a aniversări a "marii revoluții socialiste din octombrie". Un eveniment care mai degrabă ar fi trebuit blestemat nu doar de români, ci chiar de mai toți est-europenii. CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei, traducerea rusescului ȚSKA) era noul nume al ASA București, "echipa armatei noastre dragi", cum o alinta prin presă limbajul de lemn stalinist al vremii, care după o salvare frauduloasă de la retrogradare cu un sezon înainte, se pregătea acum să-și formeze un lot cu care în cel mai scurt timp să poată ataca trofeele fotbalului românesc. Ceea ce avea să se întâmple, prin formarea acelei echipe de excepție, CCA. Acel moment însă se afla încă departe. Dându-se startul la recrutări masive, în lotul militar se regăseau la ora meciului cu pricina și trei jucători cu trecut clujean, precum Szoboszlay, Vili Kovács sau Frentz. CFR Cluj avusese un start bun de sezon, dar pe parcurs avea să piardă toată această agoniseală, pentru ca la final să retrogradeze. Până atunci însă, printre altele a trebuit să joace această partidă fără a se ști că peste ani va deveni un etalon pentru jocurile vișiniilor din Gruia pe terenul roș-albaștrilor. Cei de la CSCA au început mai bine și au deschis scorul prin Mercea, dintr-o lovitură liberă din afara careului, având apoi și alte ocazii pentru a-l majora. Scăpând cu bine din această strânsoare, clujenii au profitat de un corner, pentru a restabilii egalitatea prin Ávrám, 1-1,l rezultat cu care s-a încheiat prima repriză. Startul celei secunde a fost dominat tot de gazde, haotic însă, spre deosebire de acțiunile de poartă ale clujenilor, mult mai decise și mai incisive, avându-l erou pe pe același Ávrám, un fel de Bud de joi seară, care a izbutit o "triplă", la scorul final contribuind și Candrea. Caseta meciului:
07.11.1948, București (stadion Venus): CSCA București - CFR Cluj 1-4 (1-1)
Au marcat: Mercea (19) - Ávrám (27, 50, 84), Candrea (83). A arbitrat: Petre Kroner (București).
CSCA: Nicolae Szoboszlay - Dumitru Iordan, Radin Dușan - Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Ștefan Onisie - Adalbert "Vili" Kovács, Andrei Mercea, Gheorghe Popescu, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor: Colea Vâlcov.
CFR: Vasile Costea - Gheorghe Demeter, Ioan Kiss - Iacob Felecan, Ștefan Bálint, Gavrilă Nistor - Ștefan Nagy, Ștefan Kovács, Silviu Ávrám, Ernest Bokor, Ion Candrea. Antrenor: Nicolae Munteanu.
Înainte de alte considerațiuni legate de etapă, să mai notăm că a fost prima înfrângere a Stelei și totodată prima victorie a CFR Cluj în deplasare. Steaua și-a arătat constanța în ceva, marcând și de această dată pe teren propriu, ca în toate celelalte de până acum, un singur gol.
A fost o etapă a echipelor oaspete, CSMS Iași fiind singura gazdă care a bătut datorită unui gol marcat de italianul Piccioni, cel despre care nu-și mai amintesc, a marcat acel gol la Timișoara din ultima etapă a sezonului trecut, care a dus în premieră orașul Iași în circuitul cupelor europene.
CS Universitatea Craiova, pe care o căinau toți că a ratat locul 2 în etapa trecută, l-a prins acum, în urma unei victorii in extremis pe terenul din Voluntari, un loc în care statistica arată că se simte foarte bine.
Cât chin pentru Astra să obțină prima sa victorie în deplasare! Rar mi-a fost dat să văd niște ratări precum cele ale mureșenilor la scorul de 0-1. S-a confirmat acea vorbă cu boii și omul sărac. Cât despre Șumudică, după drastica suspendare care i-a făcut atât de rău și lui, și echipei sale, ar trebui să fie mult mai atent la limbaj și la întrebările provocatoare ale presei (care a mai rămas).
Cifre
⚽️ Botoșani bate la Chiajna în al 5-lea joc, după 4 egaluri consecutive.
⚽️ Viitorul și după al 6-lea meci rămâne tot fără victorie pe teren propriu în fața lui Dinamo.
⚽️ CS Universitatea Craiova are 3 victorii din 3 pe terenul lui FC Voluntari.
⚽️ FC Botoșani a urcat pe locul 56 în clasamentul all-time, depășind-o pe legendara Chinezul Timișoara.
⚽️ A fost al 50-lea egal pentru antrenorul Ionuț Popa (ACS Poli) pe prima scenă.
⚽️ Cifre rotunde al numărului de jocuri în Liga 1 pentru Nicoară (Astra) al 150-lea, Scutaru (ACS Poli) al 100-lea și Calancea (FC Voluntari) al 50-lea.
⚽️ Un singur debut, brazilianul care pe tricoul de la Concordia are trecut numele Padovani, însă numele său de scenă este Alessandro Celin.
⚽️ Cifre rotunde la numărul de goluri în Liga 1, al 20-lea pentru Val. Lazăr (Dinamo) și al 10-lea pentru A. Ivan (CS Universitatea Craiova). De asemenea notăm și primele reușite pentru Val. Alexandru (Pandurii).