Cu această a 13-a etapă s-a încheiat prima parte a sezonului regular, adică jumătatea primei... jumătăți a actualului sezon. Mă apucă groaza când mă gândesc că în afara părții rămase din sezonul actual mai trebuie să îndur încă un sezon în această desfășurare cu play-off/play-out. Mai rău, nici nu am garanția că se va schimba ceva odată cu semnarea unui nou contract dintre televiziuni și LPF, căci nu-i bănuiesc de prea multă competență pe cei din fruntea Dolce, Digi sau oricare alt post care s-o mai înscrie la licitație.
Până acum susțineam că Steaua arată pe plan intern în această ediție precum chiorul în țara orbilor. Numai că se pare că încet dar sigur începe să-și piardă și ea singurul ochi sănătos. Doar norocul (da, chiar și în asemenea condiții de decadență Steaua are noroc) a salvat-o în ultima etapă a turului sezonului regular de la o nouă înfrângere rușinoasă, e drept, ar fi fost prima pentru ea în deplasare. Moke dar și apărarea pripită a mureșenilor din final a împiedicat ca "roș-albaștrilor" să le fi cântat… Kuku. Așadar goluri africane pentru această partidă, Kuku și Moke, altă coincidență, ambii fiind la primele lor reușite în LI. Astfel s-a consemnat primul punct din acest sezon, și el pricăjit, câștigat de Steaua împotriva Transilvaniei în actualul sezon.
În fine, Dinamo a izbutit o victorie reconfortantă, în fața unui adversar care începe să traducă în joc ștatele de plată semnate. Echipa Pandurii pare la această oră a fi a nimănui, fără bani, fără bază, fără stadion, fără o conducere solidă. Poate din acest motiv și portarul lor, D. Lazar, a marcat un autogol prin care a învins fizica, căci vrând să respingă mingea în față, ea s-a dus în spate! Nici alb-roșii nu zburdă, mai ales că aerul din jurul echipei este unul toxic. Ce părere să ne facem, când este adus în calitate de conducător Mutu, oficial cu scopul de a ajuta echipa implicit pe antrenor, iar acesta, "caracter" cum îl știam de atâția ani, după ce s-a întreținut cordial și a zâmbit în fața presei alături de Andone, eliberându-și cuvinte de protocol, la prima mișcare a încercat să-l... înlăture? Așa că ne putem închipui în ce atmosferă lucrează "Ando", asta pe lângă faptul că mai la tot pasul este înconjurat (și) de "simpatia" propriilor fani.
Partida CSMP Iași - FC Voluntari a demontat încă o dată nefericita idee cum că schimbarea unui antrenor ar aduce un șoc la echipă. FC Voluntari, care a "rezistat" în a-l demite pe Florin Marin după mai multe rezultate modeste, a învins clar echipa gazdă, care a împlinit două etape de când este fără alungatul Nicolo Napoli, iar înlocuitorul acestuia, Eugen Neagoe, zis și "Geană", pare a nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă la noua sa echipă. Cu adevărat un șoc la echipă ar aduce plata la zi a salariilor… Ce credeți? Tot la acest joc ne-a mai fost dat să vedem după ceva vreme un gol înscris cu un șut de dincolo de centrul terenului, autor Căpățînă, care a lovit corect și cu... căpățână (adică gândit) mingea care l-a făcut pe Grahovac să arate a om păcălit.
Haosul a decis rezultatul de la Chiajna. Mai întâi, o lovitură liberă din apropierea propriului careu executată de Bălgrădean (timișan la origini) în adversarul Drăghici care se afla la o distanță neregulamentară, iar acesta din urmă a interceptat-o și a înscris. Iar apoi a pus capacul un autogol al ilfovenilor. Și astfel, paradoxal, codașa ACS Poli Timișoara este singura din toată Liga 1 care a izbutit trei victorii în ultimele trei etape ale turului sezonului regular! Totodată este pentru prima oară în istoria participării sale în primul eșalon când leagă trei victorii consecutive. Drept mulțumire la această reușită față de antrenorul Ionuț Popa, conducătorii grupării i l-au adus în spate pe Adrian Neaga, astfel încât pe malurile Begăi pare a se naște o nouă pereche conflictuală fratricidă, după modelul prezentat mai sus, Andone-Mutu, de la Dinamo. "Mari" conducători are fotbalul nostru, așa cam cât este de mare și grădina Domnului...
După cum se mai poate constata, a fost și etapa autogolurilor, 3 la număr. Cel puțin așa s-a văzut de la TV, pentru că de multe ori observăm stupefiați că "centralii" sunt de altă părere în foile de arbitraj. Ce, la ei o fi grădina mai mică?
Câteva cifre
⚽️ Viitorul a izbutit prima sa victorie în calitate de gazdă în fața CFR Cluj (într-a 5-a confruntare din această postură).
⚽️ Primul egal între FC Botoșani și Astra într-a 7-a lor confruntare.
⚽️ Prima înfrângere a Concordiei acasă cu ACS Poli, într-a 4-a confruntare a lor la Chiajna.
⚽️ Gaz Metan a înregistrat al 100-lea său egal pe prima scenă, la 69 de ani de la primul (27.09.1947, Dermata Cluj - CSM Mediaș 0-0).
⚽️ Victoria în fața CFR Cluj a fost cea de-a 50-a pentru Viitorul în Liga 1, depășind totodată în clasamentul all-time pe Electroputere, urcând pe locul 51.
⚽️ La Botoșani, Marius Șumudică (Astra) a făcut al 50-lea său egal ca antrenor în Liga 1.
⚽️ Partide "rotunde" în Liga 1 pentru câțiva fotbaliști: a 150-a pentru Larie (CFR Cluj) și Eric (Gaz Metan), a 100-a pentru Alibec (Astra) și Trtovac (Gaz Metan).
⚽️ Două debuturi: Penedo (Dinamo) și Leasă (FC Voluntari).
⚽️ Cum scriam și în comentariu, africanii Kuku (Ardeal) și Moke (Steaua) s-au aflat la primele lor reușite în primul nostru eșalon.
⚽️ A fost a 150-a linie în Liga 1 pentru asistentul bucureștean Mircea Orbuleț.
Goluri înscrise în ultimele trei decenii prin șuturi de dincolo de mijlocul terenului (apropo de reușita lui Căpățînă):
05.04.2000: Nicolae Stanciu, pentru gazde, la meciul Rapid - Rocar 1-1
07.05.2003: Corneliu Papură, pentru oaspeți, la meciul Oțelul - Universitatea Craiova 0-1
19.08.2003: Tiberiu Șerban, pentru gazde, la meciul Ceahlăul - Petrolul 4-1
15.08.2008: Dănuț Sabou, pentru gazde, Gloria Bistrița - Politehnica Iași 3-1
26.09.2008: Frane Vitaić, pentru oaspeți, Farul - Oțelul 1-1
23.10.2016: Mihai Căpățînă, pentru oaspeți, la meciul CSMP Iași - FC Voluntari 1-2