Comisia de Disciplină a federației Internaționale de Fotbal (FIFA) va examina decizia Federației Engleze (FA) de a trece peste interdicția ca naționala Albionului să poarte pe tricouri maci în amintirea soldaților căzuți în primul război mondial, a precizat forul mondial.
FA dorește ca jucătorii englezi să poarte acest semn comemorativ în meciul contra Scoției din data de 11 noiembrie, la Londra, în preliminariile Cupei Mondiale din 2018.
"Comisia de Disciplină va evalua chestiunea aceasta", a precizat un purtător de cuvânt al FIFA, fără a indica o dată în privința eventualei decizii. FIFA interzice orice mesaj politic, religios sau comercial pe tricourile echipelor angajate în competițiile sale și a respins cererea federațiilor engleză și scoțiană în privința purtării macilor la meciul amintit. Florile roșii de mac acopereau câmpurile de luptă din nordul Franței și Flandrei, pe care mai zăceau încă trupurile a mii de soldați uciși în luptele din timpul Primului Război Mondial, iar de atunci au devenit un simbol al celor care și-au pierdut viața în bătăliile respective. În fiecare an, în data de 11 noiembrie este marcată anual Ziua Armistițiului, supranumită și Ziua Macului, în care britanicii îi comemorează pe soldații care și-au pierdut viața în timpul primei conflagrații mondiale (1914-1918).
"Nu considerăm că macul reprezintă un mesaj politic, religios sau comercial", a afirmat FA într-un comunicat publicat miercuri seara.
Și premierul britanic Theresa May a luat poziție în această chestiune: "Este scandalos. Jucătorii noștri vor să aducă omagiu celor care și-au dat viața pentru siguranța noastră".
O soluție ar putea fi ca jucătorii să poarte un mac pe o banderolă. La o asemenea soluție de compromis s-a ajuns cu ocazia amicalului Anglia - Spania (1-0), disputat pe Wembley pe 12 noiembrie 2011.