Locul 4 cu 23 de puncte după 14 etape disputate din acest sezon al Ligii 1, coroborat cu situaţia financiară dezastruoasă de la mai multe echipe, unele dintre acestea aflate sau fiind chiar pe punctul de a intra în insolvenţă, i-a făcut pe acţionarii FC Botoşani să viseze din nou la o participare în cupele europene.
Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, nu a ascuns faptul că cea mai mare dezamăgire a sezonului trecut a reprezentat-o ratarea cupelor europene, având în vedere că clubul a luat licenţa UEFA şi a anunţat că în acest sezon FC Botoşani va face toate eforturile pentru ca, în cazul în care se va clasa pe loc de cupă europeană, să poată onora competiţia.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, primul pas este obţinerea licenţei UEFA ceea ce însemnă ca FC Botoşani să nu înregistreze datorii către bugetul statului, jucători, antrenori şi terţi la 31 decembrie 2016, dosarul pentru obţinerea licenţei UEFA şi licenţa pentru Liga 1 urmând a fi depus până la 31 martie 2017.
"Vom face toate eforturile să luăm licenţa UEFA, aşa cum am făcut şi în sezonul trecut. A fost un efort foarte mare pentru noi. Doi ani consecutivi am făcut acest lucru. A fost şi o participare în premieră în Europa League. Ne-am dorit şi în al doilea an să mergem în cupele europene, am fost la un pas însă nu a fost să fie. Sunt convins că dacă ne-am fi calificat am fi făcut o figură frumoasă. Aveam mai mult experienţă, Leo ştia să gestioneze mult mai bine situaţia. Acelaşi efort îl vom face şi în acest sezon. Pentru niciun club nu e uşor să achite tot la bugetul statului. Mă bucur că s-a introdus criteriul financiar în Liga 1, să nu mai avem surprize neplăcute, cum s-a întâmplat cu Rapid. Pentru mine a fost o dezamăgire ce s-a întâmplat", a declarat Şfaiţer.
Pentru sezonul 2017-2018 al cupelor europene, România are alocate cinci locuri. Campioana va juca în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, vicecampioana în turul trei preliminar (ruta non-campioane) al Ligii Campionilor în timp ce locul 3 va în turul trei preliminar al Europa League, iar locul 4 în turul doi preliminar al Europa League. De asemenea, câştigătoarea Cupei va juca în turul trei preliminar al Europa League.
Echipele aflate în insolvenţă şi cele care nu vor reuşi să obţină licenţa UEFA nu vor avea dreptul de a participa în cupele europene.
Antrenorul FC Botoşani, Leo Grozavu consideră că în momentul de faţă clubul nu e pregătit pentru a reprezenta România în cupele europene.
Bani frumoşi din cele două tururi preliminare
Pe lângă capitalul imens de imagine câştigat prin participarea în premieră în istoria clubului într-o competiţie europeană în sezonul 2015-2016 al Europa League, FC Botoşani s-a ales şi cu o reţetă financiară frumuşică. Formaţia locală a primit pentru cele două tururi preliminare în care a evoluat 410.000 de euro. "Suma nu este una spectaculoasă, pentru că şi costurile au fost pe măsură pentru a face faţă celor două deplasări pe care le-am avut şi mă refer aici la avioane, la cazări, şi celelalte. Nu putem spune că am rămas cu mare lucru din aceşti bani. Ce am luat pe mere am dat pe pere. Participarea noastră a fost un câştig în primul rând de imagine pentru echipă şi judeţ şi vom face totul să ajungem din nou în cupele europene", a spus Şfaiţer.
Echipele româneşti au primit în total 2,47 milioane de euro pentru participarea în cupele europene, în sezonul 2015/2016, Steaua încasând cea mai mare sumă, 1,18 milioane de euro, a anunţat UEFA.
Monitorul de Botoşani