Şeful care se ocupa de bazele sportive din cadrul Primăriei Municipiului Arad a fost schimbat din funcţie ca urmare a modului în care a arătă terenul Motorul, unde UTA Bătrâna Doamnă îşi deşoară meciurile acasă.
Conducătorii clubului fanion al oraşului au anunţat că iau în calcul să joace meciurile de acasă chiar în judeţul Bihor, din cauza calităţii terenului, Primăria Municipiului Arad anunţând că va lua toate măsurile pentru a asigura condiţii decente de joc pentru UTA şi că "în niciun caz nu plecăm cu echipa din judeţul Arad". Măsura a fost anunţată în cursul zilei de luni de către viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, în cadrul măsurilor dispuse pentru îmbunătăţirea activităţii de administrare a bazelor sportive ale municipalităţii şi a condiţiilor de desfăşurare a competiţiilor.
Viceprimarul Călin Bibarţ a declarat că este şi el "nemulţumit de starea terenului Motorul, ca urmare l-a destituit începând de astăzi pe şeful Serviciului Baze Sportive, Marin Dugăeşescu".
Marin Dugăeşescu era şeful Serviciului Baze Sportive din cadrul Primăriei Municipiului Arad de mai mulţi ani. În ultima vreme de cât echipa fanion a Aradului, UTA Bătrâna Doamnă joacă pe alte terenuri din municipiu, după ce stadionul municipal Francis Neumann este reconstruit, au existat mai multe probleme cu calitatea terenurilor.
"UTA mai are de disputat un meci acasă dar, deocamdată, nu se ştie dacă acest meci se va juca în tur sau se va amâna. Dacă vremea şi starea terenului vor permite, analizăm împreună cu conducerea echipei să se joace tot pe Motorul dar căutăm şi o altă soluţie, un alt stadion în apropierea Aradului. Stadionul din Şiria (o comună lângă municipiul Arad) e în discuţie. În niciun caz nu plecăm cu echipa din judeţul Arad", a declarat luni viceprimarul Călin Bibarţ.
Cu această ocazie, municipalitatea a anunţat o serie de măsuri pentru a asigura condiţii decente pentru UTA.
"Din primăvară, când se va disputa returul, avem în vedere varianta să se joace pe stadionul Gloria pe care, oricum, noi aveam de gând să îl amenajăm. Pe stadionul Motorul vom face lucrări de drenaj, refacerea gazonului şi mărirea capacităţii, astfel încât în primăvară să ducem Motorul la un standard decent. În perspectivă va rămâne ca stadion de antrenament pentru echipa UTA. Din toamnă vom putea putem desfăşura turul competiţiei pe el, iar din 2018, returul celuilalt campionat, să îl putem disputa pe noul stadion", a mai declarat viceprimarul Călin Bibarţ.
Stadionul Francisc Neuman este în reconstrucţie si ar trebui sa fie gata prin toamna 2017 sau primăvara 2018. Lucrările sunt în valoare de 32.733.275 lei, cu TVA, din bugetul primăriei. Executant este compania Tehnodomus SA, care are termen pentru finalizare mijlocul anului 2018, iar autorităţile speră ca FRF să îşi dea acordul pentru partide oficiale pe noua arenă UTA Francis Neuman încă din toamna anului 2017. Noul stadion Francisc Neumann va avea 12.700 de locuri, toate acoperite, restaurant, hotel şi muzeu, şi se va ridica la categoria întâia de acreditare a FRF şi pentru categoria a doua în strcutura de aceditare UEFA.
Conducerea FC UTA Bătrâna Doamnă, supranumită Campioana Proviciei, a anunţat, în cursul săptămânii trecute, că ia în calcul să joace următoarele meciuri de acasă în alte localităţi, chiar şi la Oradea, după ce la două meciuri pe teren propriu, suprafaţa de joc a fost afectată grav de ploile care au căzut înaintea sau în timpul meciurilor.
"Toate bazele sportive pe care ne desfăşurăm activitatea, clubul UTA, sunt închiriate pentru fiecare meci şi antrenament de la Primărie. Având în vedere cele întâmplate în vară, la meciul cu Voluntari, şi având în vedere prognoza meteo de dinanintea meciului cu Timişoara am încercat pe cât posibil să evităm ca terenul de joc să fie înfundat. Din păcate, lucrările care s-au făcut înainte de acest meci, cu câteva săptămâni înainte, au fost o nereuşită, ducând la "mocirlarea" terenului. S-a produs o mocirlă şi nu s-a putut juca întradevăr aşa cum băieţii au pregătit meciul. În consecinţă, vă asigurăm că nu vom mai disputa niciun meci joc pe teren propriu în asemenea condiţii. Până la rezolvarea situaţiei, dacă va fi nevoie vom disputa unul-două meciuri în altă localitate. Poate fi vorba despre Pâncota dacă se rezolvă terenul, Şiria (un oraş şi o comună din judeţul Arad), Salonta sau chiar Oradea (localităţi din judeţul Bihor). Suporterilor pentru aceste deplasări, bineînţeles, că li se va asigura transportul dus-întors, evident, gratis pentru a fi alături de noi. Biletele vândute la pachetul UTA-Poli sunt valabile pentru cele două meciuri care se vor disputa acasă. În funcţie de decizia Federaţiei Române de Fotbal, vom şti care sunt următoarele meciuri pe care le vom disputa acasă, dar biletele sunt valabile pentru aceste meciuri", a declarat, joia trecută, directorul general al FC UTA Arad, Decebal Codru Grădinaru., în cadrul unei conferinţe de presă.
Înaintea meciului de duminică, când UTA a jucat cu ACS Poli Timişoara, orgnizatorii au acoperit suprafaţa de joc cu folie şi apoi au încercat să usuce terenul cu ajutorul unui elicopter, însă ploaia nu s-a oprit.
Înaintea meciului din 13 iunie cu FC Voluntari jucătorii şi reprezentanţii celor două echipe au scos apa de pe terenul Motorul cu cârpe, bureţi, prosoape, mături şi chiar o uşă.
Reprezentantul Primăriei Municipiului Arad ar fi refuzat atunci să vină în conferinţa de presă pentru a preciza poziţia municipalităţii.
"Soluţia pentru rezolvarea terenurilor pe care clubul îşi dezvoltă activitatea aparţine proprietarului bazelor sportive. Din acest motiv l-am invitat astăzi şi pe domnul Dugăeşescu Marin, dar a refuzat de a participa şi de a reuşi transmită, să aflăm, ce demersuri s-au făcut", a mai declarat directorul general al FC UTA Arad, Decebal Codru Grădinaru.
UTA joacă în acest sezon în Liga a doua.
Echipa de fotbal UTA a fost creată pe 18 aprilie 1945 de către baronul Francisc Neuman, considerat unul dintre cei mai de succes industriaşi arădeni, care deţinea, printre altele Fabrica de Spirt şi Drojdie şi Întreprinderea de Textile Arad, în apropierea căreia se află stadionul, care este reconstruit acum de către municipalitate pentru a fi mărit şi modernizat. Conform wikipeadia, la începuturi, la UTA au fost aduşi cei mai valoroşi fotbalişti din zonă, inclusiv din naţionala Ungariei, precum Iosif Petschovski, Gyula Lóránt şi Ladislau Bonyhadi.Stadionul, care este reconstruit de către municipalitate pentru a fi mărit şi modernizat în acest moment, a fost finalizat în 1946, fiind inaugurat pe data 1 septembrie, cu meciul de fotbal cu echipa Ciocanul Bucureşti. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, cu gazon englezesc adus cu avionul personal al baronului. Până şi culorile tricourilor, alb şi roşu, au fost împrumutate de la celebra echipă a cărei mare fan era baronul Francis Neuman.
Conform site-ului oficial al clubului, uta-arad.ro, "de la înfiinţarea sa, UTA a câştigat de 6 ori titlul de Campioană a României şi de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deţine încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câştigate dintre echipele dinafara Bucureştiului. UTA a dat fotbalului mare pe parcursul anilor nume ca: Farmati, Bonyhadi, Lereter, Petschovsky, Brosovszky, Domide, Axente, Bíró, Duckadam, Coraş, etc. UTA este o echipă iubită. A avut şi are un număr mare de fani şi simpatizanţi în Arad, în ţară şi în străinătate.