Afirmam că Steaua va trebui să se chinuiască pentru a concura de una singură ca să iasă pe locul 2. Se apre că am greșit, căci la ora actuală a ajuns pe locul 3... Ba mai mult, alți nori negrii se arată doncolo de campionat. Armata până la urmă nu se lasă în ambiția-i prostească și anunță fondarea unei echipe! La tribunele goale în fața cărora joacă la București ca și a lipsei de simpatie din jurul lui Gigi Becali și acoliților săi nu este greu de anticipat că cei mai mulți suporteri vor debarca în partea astalaltă. Dacă lucrurile ar urma să meargă conform planului, adică această nouă clonă să ajungă din patru pași în primul eșalon, nu m-ar mira să-i văd pe unii dintre amintiții acoliți să încerce să urce și ei în această barcă și să afirme că de la început au susținut că Steaua și Armata sunt indivizibile, dar că îi ținea acolo Gigi cu forța... Când "Poli" Timișoara a mea a avut parte de prima clonă, nu m-am gândit că fenomenul ar urma să ia asemenea amploare, astfel încât până și echipa cea mai titrată să aibă parte de o asemenea pacoste. O să se ajungă ca să aibă fiecare club o asemenea clonă. Fake în engleză înseamnă fals și se apropie de cuvântul nostru făcătură. Cum mai totul în zilele noastre a devenit o faketură, ca să îmbin cei doi termeni, nu trebuie să ne mai mirăm că fotbalul nu poate face excepție. Mi-am pierdut prea mult timp în jurul acestui sport și îl am prea inoculat până în străfundurile sufletului, că așa m-aș lepăda de el...
Să revin la această penultimă etapă de Liga 1 din 2016. Ea a adus o premieră, pentru prima oară Viitorul a devenit lider, poziție pe care și-ar putea-o păstra până la reluarea sezonului din februarie, dacă va învinge în etapa următoare. O poziție logică, dacă luăm în calcul modul sănătos de dezvoltare pe care l-a aplicat întemeietorul ei, Gheorghe Hagi. Chiar un exemplu de urmat și pentru alții. Privindu-i totuși jocul, este departe de a fi unul perfect, având multe defecțiuni și nu este sancționat doar pentru că cele mai multe echipe din Liga 1, precum ultimul adversar, Concordia, sunt modeste. Să sperăm că în timp prestația i se va ameliora simțitor, ca pentru un lider veritabil.
Gaz Metan este pe locul 2, ceea ce este lăudabil pentru o echipă care de-a lungul istoriei a trăit mai mult dincolo de primul eșalon. Respect pentru antrenorul ei, Cristian Pustai, care a început-o de jos, arătând mereu, bun simț, modestie și cumpătare. Iar Gaz Metan a făcut spectacol și a marcat goluri multe chiar și atunci când nu l-a avut în teren pe principalul său om de gol, Llullaku. Mai bătuse în deplasare la diferență de 3 goluri (ultima oară pe FC Botoșani, la 27.07.2014), însă să marcheze cinci goluri pe teren străin nu mai izbutise vreodată până acum. Rămâne o echipă de apreciat dar și de urmărit.
Mă bucur că Șumudică a rămas la Astra, pentru că actuala echipă este creația lui și prin plecarea lui risca să se dezmembreze. Așa mai rămân șanse să se revigoreze, chiar dacă probabil vor mai pleca și alți jucători. Am mai afirmat-o, mai avem prea puține echipe bune ca să nu ne pese dacă dispar.
Nervi mulți în derby-ul Moldovei, acolo unde arbitrul a făcut exces de "roșu". Ce să mai crezi de FC Botoșani? Când ai impresia că a prins o formă extraordinară de nimic nu-i mai poate sta în față, începe să piardă pe linie. Pentru ca, atunci când începe să piardă aproape non-stop, cum se întâmplă în cazul de față, de te face să crezi că numai atunci când se va termina toboganul, își va încheia și prăbușirea, începe să renască precum pasărea Phoenix.
Cifre
⚽️ A fost cea de-a 10-a victorie a Astrei în fața Stelei.
⚽️ FC Botoșani a suferit prima înfrângere acasă a cu CSMP Iași, într-a 4-a întâlnire. Pentru ea a fost totodată și cea de-a 50-a înfrângere din primul eșalon.
⚽️ Dacă pentru Pandurii eșecul cu Gaz Metan a fost cel de-al 150-lea pe prima scenă, pentru învingătoarea sa a însemnat cel de-al 100-lea succes. În aceeași întâlnire, Gaz Metan a primit cel de-al 500-lea gol (de la Sănmărtean) în aceeași Liga 1.
⚽️ Pentru tehnicianul Florin Marin (FC Voluntari) a fost cel de-al 450-lea meci ca antrenor principal în Liga 1.
⚽️ Cel mai bine cotat arbitru român, Ovidiu Hațegan din Arad, s-a aflat la meciul său cu numărul 200 la centru în Liga 1.
⚽️ Cifre rotunde pentru numărul de meciuri pe prima scenă pentru doi fotbaliști din generații diferite: G. Mureșan (Ardeal) la al 250-lea, iar Hodorogea (Viitorul) la al 50-lea.
⚽️ Golul numărul 10 în Liga 1 pentru ungurul Bőle (CSMP Iași), în timp ce Bic (Gaz Metan) și Burcă-Andonie (FC Botoșani) au înscris pentru prima dată.
Clasament Liga 1