S-a terminat și ultima etapă din acest an a Ligii 1, cea de-a 21-a din sezonul regular, încercându-se a fi lăsată competiția la un fel de jumătate, sistemul play-off/play-out arătându-și în continuare multele limite pe care le are. Viitorul a rămas pe primul loc și bine a făcut, căci altfel ar fi fost Steaua care n-ar fi meritat sub nicio formă. Echipa din Dobrogea, care nu poate fi numită nici campioană de iarnă, de toamnă în niciun caz, a arătat constanță și curaj. Scriam și data trecută, că nu are un joc perfect, dar acesta ar putea fi îmbunătățit, căci la așa ceva un factor important este încrederea în sine, care la Viitorul este dată de această poziție de frunte. În ultimul interviu, Hagi a recunoscut că în pauza de iarnă de anul trecut n-a luat cele mai înțelepte decizii, iar acum va încerca să nu se mai repete. Căci greșeala recunoscută îți este pe jumătate iertată, dar și cu condiția să nu o mai repeți.
Afirmam că Steaua nu ar fi meritat prima poziție, și locul secund fiind prea mult pentru ceea ce a arătat. Polemici artificiale, greșeli de arbitraj favorabile, lipsă de coerență în tot, distrugeri de jucători, campanie de transferuri eșuată. Cam așa ceva a oferit în această parte, încât ar fi fost jenant ca așa să aratre liderul acestui campionat, modest cum e el. Ne-ar fi rămas sarmalele și piftia în gât, ne-ar fi căzut bradul, iar artificiile nu s-ar fi aprins.
Gaz Metan este o surpriză plăcută, cum am mai afirmat-o, însă era deja prea mult pentru ea și a aratat-o în această ultimă etapă, când a devenit victimă în fața unei echipe experimentate precum Astra.
Apropo de Astra, aceasta iat-o trezită în ceasul al 12-lea, încercând să recupereze terenul pierdut cu suspendarea lui Șumudică de la start. Dacă ar mai fi durat competiție, poate ar fi reușit-o. În partea a doua însă nu se poate știi, mai ales că este posibil să piardă jucători importanți. Alibec sigur. Apropo, jos pălăria în fața lui, pentru faptul că a evoluat ca un adevărat profesionist până ce s-a epuizat și ultima filă a contractului care l-a legat de Astra. Un altul s-ar fi dat lovit, să nu riște vreo accidentare pe terenurile astea înghețate, cu atât mai mult cu cât Denis este un pățit al problemelor medicale. Și nu a făcut-o oricum, ci cu goluri marcate sau faze care au adus plusvaloare grupării la care a activat. Îmi pare nespus de rău că a ales Steaua, căci merita un club cu adevărat bun, în care performanța nu este mimată, și are reale perspective de mai bine. De altfel se putea citi și pe fața lui o neîncredere în ceea ce privește noua lui rută.
CFR Cluj a fost una dintre echipele care au arătat lucruri frumoase și în alte condiții mai puțin vitrege ar fi putut să se bată cu adevărat la titlu. În această ultimă etapă, la Voluntari, a fost victimă a arbitrajului dar și a unei tactici defensive greșite aplicate de această dată de Miriuță, altfel un antrenor mai mereu foarte inspirat. Încă o dată sper ca situația financiară să revină la normal, pentru că ar fi păcat să ne lepădăm ușor de o altă echipă bună cu potențial.
Dinamo a fost o definiție a inconstanței și nu pare pregătită să se bată pentru titlu. Iar aducerea lui Mutu în coasta lui Andone nu-i face deloc bine.
Ardeal, ACS Poli și Pandurii se arată cele mai sigure candidate la retrogradare ori la loc de baraj, la undele dintre ele însăși continuarea sezonului reprezentând o performanță.
Am văzut și un moment unic până acum pe prima scenă, când din cauza condițiilor improprii de joc, fotbaliștii unei echipe au refuzat după pauză să iasă să continue partida, este vorba de Pandurii la Târgu-Mureș. Corect la prima vedere, condițiile erau cu adevărat grele. Se pune însă întrebarea, dacă ar fi condus echipa din Târgu-Jiu cu 2-0, ar mai fi făcut un asemenea gest? Sunt convins că nu. Arbitrul meciului, Marius Avram, poate principalul vinovat la cele întâmplate, a demonstrat și într-un asemenea caz lipsă de pricepere, inspirație, tact etc etc. Chiar el a devenit o victimă a gheții de pe teren, căzătura sa provocând în juru-i un râs amar. Nu are nicio treabă băiatul ăsta cu această îndeletnicire numită arbitraj. Că s-a ajuns totuși la un asemenea exces de a se juca într-o zonă temporală deloc adecvată din punctul de vedere climateric în România de vină sunt și organizatorii de la LPF, dar și prea cuvioasele televiziuni, tot mai hapsâne în stoarcerea de audiențe cu orice preț.
Bravo Balaj! Nedreptate pentru Oniță
Dacă Marius Avram este pe dinafara fenomenului, nu același lucru se poate spune despre Cristian Balaj (foto), care în această etapă a condus ultimul său joc, limita de vârstă obligându-l să se retragă. Ar mai fi putut continua încă două sezoane suplimentare, putând profita de dispensa dată fostelor ecusoane FIFA, așa cum se întâmplă în cazul lui Alexandru Tudor. Și ar fi fost bine, căci a fost unul dintre arbitrii de frunte din fotbalul românesc. S-a simțit însă nedorit de mulți dintre cei de la FRF. A preferat să-și mențină coloana vertebrală și bravo lui. Ar fi fost în neregulă dacă s-ar fi aflat în grațiile actualei conduceri federale. Așa însă rămâne un om cât se poate de OK. E păcat însă că la ce belele de arbitri avem, un Balaj încă mai putea lumina în jurul lui, lipsa lui devenind o imensă pierdere. Oricum, emoționante momentele de la Mediaș, de la ultima sa partidă, cea de-a 341-a la centru pentru el, în care având lacrimi în ochi a fost felicitat și îmbrățișat de jucători, antrenori, conducători, cei de care de multe ori un arbitru trebuie protejat de forțe de ordine speciale… Îmi pare rău însă că a fost trecută într-o umbră nemeritată o altă retragere, cea a asistentului Aurel Oniță (foto dreapta jos) prezent la același meci. Un orădean ajuns tocmai în celălalt capăt al țării, la Constanța, care foarte rar a făcut să se vorbească sau să se scrie rău despre el, ceea ce înseamnă că și-a făcut bine datoria. În afara atenției îndreptate excesiv spre Balaj, un alt motiv al acestei umbriri a fost acela că mulți dintre epigonii statisticii dar și ai jurnalisticii sportive de pe internet n-au știut că este vorba de asistentul care are cele mai multe "linii" all-time la nivelul primului nostru eșalon, cea de la Mediaș devenind a 370-a pentru deja fostul asistent. Încerc prin aceste rânduri să fac atât cât se poate o mică reparație și totodată să îi mulțumesc și lui Oniță, precum lui Balaj, pentru serviciile aduse fotbalului românesc.
Cifre
⚽️ Prima victorie a Astrei pe terenul lui Gaz Metan, în a 8-a confruntare disputată la Mediaș (până acum obținuse doar 6 egaluri).
⚽️ La București, Steaua a izbutit 3 victorii din tot atâtea posibile în fața lui ACS Poli.
⚽️ FC Viitorul a trecut pe locul 47 în clasamentul all-time, depășind pe Dunărea CSU Galați.
⚽️ Primul egal în calitate de antrenor de Liga 1 pentru Emil Ursu (Concordia).
⚽️ Cifre rotunde la numărul de meciuri pentru Herea (Pandurii), al 250-lea, L. Cazan (FC Voluntari) al 100-lea și Ad. Bălan (tot FC Voluntari) al 50-lea.
⚽️ Trei debuturi, toate în meciul neterminat, Ardeal - Pandurii, Bg. Moga (Ardeal) alături de L. Tudor și A. David (ambii Pandurii).
⚽️ A. Chițu (Viitorul) a marcat golul său cu nr. 20 în Liga 1.
⚽️ M. Roman de la FC Botoșani a izbutit cel mai rapid gol din acest sezon, marcând în poarta Viitorului în secunda 8 a întâlnirii de la Ovidiu. Iată cele mai 10 rapide goluri din actualul sezon:
M. Roman, min. 1, et. 21, Viitorul -
FC Botoșani 3-1
Juan Carlos, min. 3, et. 16, Dinamo -
CFR Cluj 0-2
Bud, min. 4, et. 8,
CFR Cluj - FC Voluntari 5-0
Ciucur, min. 4, et. 17,
CSMP Iași - CSU Craiova 2-1
Rick Boldrin, min. 4, et. 18, Dinamo -
Steaua 3-1
Bud, min. 5, et. 18, Astra -
CFR Cluj 1-2
D. Lazar, min. 5, et. 13 (autogol),
Dinamo - Pandurii 4-0
Val. Alexandru, min. 5, et. 9, CSMP Iași -
Pandurii 3-2
Țigănașu, min. 5, et. 2,
CSMP Iași - Gaz Metan 3-1
A. Chițu, min. 5, et. 19,
Viitorul - CSU Craiova 2-0
Cu litere italice au fost trecute beneficiarele acestor goluri rapide.