În ultimii ani, fotbalul a devenit o adevărată industrie, pentru că se învârt sume colosale de bani. Mari cluburi ale lumii, care au tradiţie şi milioane de suporteri, obţin mulţi bani din drepturile de televizare din campionate sau din competiţiile organizate de UEFA. Marii jucători ai lumii au ajuns să fie plătiţi cu nişte sume care sunt la ani lumină faţă de cei care evoluează în România.
Balonul de aur din 2016, portughezul Cristiano Ronaldo, şi-a prelungit recent contractul cu Real Madrid până în 2021, urmând să primească un salariu anual de 20.28 milioane de euro. Rivalul acestuia, argentinianul Lionel Messi, se pregăteşte să-şi prelungească şi el contractul cu FC Barcelona, care îi oferă un salariu anual net de 35 de milioane de euro.
În Liga 1 banii sunt foarte puţini. În urmă cu câţiva ani Árpád Pászkány, Adrian Porumboiu, Adrian Borcea sau George Copos ofereau salarii atractive pentru jucători, Fabbiani, Álvaro Pereira, Yssouf Koné, Bastos, Sougou, Adailton, Wesley, Sânmărtean, Césinha, Spadacio, etc preferând campionatul României.
După ce au avut probleme cu justitia, patronii au decis să se retragă sau să investească mai puţin. Au dispărut multe cluburi, de la Rapid sau Petrolul, cu fani şi tradiţie, la campioanele Unirea Urziceni sau Oţelul Galaţi. Acum şi FC Steaua şi-a pierdut identitatea după scandalul cu Armata şi apariţia CSA Steaua.
Patronul Gigi Becali a dat în ultimii ani cele mai mari salarii din Liga 1. În sezonul precedent lideri erau Alexandru Chipciu cu 360.000 euro pe an, echivalent a 1.634.724 lei, urmat de Fernando Varela şi Nicolae Stanciu, cu 240.000 euro (1.089.816) pe an. Între timp Chipciu şi Stanciu au ajuns la Anderlecht, iar Varela la PAOK Salonik. În acest sezon, Mihai Pintilii a ajuns să aibă cel mai mare salariu de la FCSB, 180.000 pe an, fiind urmat de Gabriel Tamaş şi Gabriel Enache, ambii cu 145.000 de euro pe an. De la 1 ianuarie 2017 Denis Alibec va fi şi el stelist, fostul atacant al Astrei Giurgiu semnând un contract pe o perioadă de 5 ani cu formaţia patronată de Gigi Becali. Acesta îl va plăti pe Alibec cu 162.000 de euro în primul an, apoi 240.000 de euro pentru fiecare sezon.
La Dinamo salariile sunt mici, aşa că jucătorii buni nu se înghesuie să vină. Ionuț Negoiță îi plăteşte pe Antun Palić şi Harlem Gnohéré cu 84.000 de euro pe an, în timp ce Dorin Rotariu, cel mai promiţător jucător al "câinilor", încasează 60.000 de euro anual.
La CS Universitatea Craiova cele mai mari salarii le aveau Andrei Dumitraş şi Ovidiu Dănănae, cu 192.000 de euro pe an, dar le-au fost modificate, fiind considerate exagerat de mari. Jucătorii nu au acceptat, astfel că Dumitraş a fost exclus din lot multe etape, alături de Alexandru Mateiu, care lua 150.000 de euro pe an şi nu a vrut să renegocieze suma. Dănănae a fost dat afară de la echipă, ajungând la Metalul Reșița în Liga 2. Cel mai bun jucător al Ştiinţeil Andrei Ivan, şi-a prelungit contractul pe o perioadă de 5 ani, salariul urmând a crește cu câte 12.000 de euro pe sezon. Va începe cu 36.000 de euro în campionatul 2016-2017 și va încheia cu 74.000 de euro în 2021.
După ce s-a despărţit în vară de Pandurii Târgu-Jiu, internaţionalul Cristian Săpunaru a ajuns gratis la campioana Astra Giurgiu, care i-a oferit o primă de instalare consistentă şi un salariu anual de 300.000 de euro (1.362.270 lei). Aşadar, Săpunaru are cel mai mare salariu din Liga 1, în sezonul 2016-2017.
Lucian Sânmărtean a revenit în campionatul României, la Pandurii Târgu-Jiu, unde avea cel mai mare salariu, 96.000 de euro pe an. Între timp clubul gorjean a ajuns în pragul falimentului, aşa că jucătorii de valoare (Sânmărtean, Ţucudean, Voiculeţ, Herea, L. Antal) vor pleca în pauza de iarnă. Marin Condescu vrea să ofere jucătorilor salarii de... 1.000 de euro pe lună şi 500 de euro pentru un egal şi 1.000 euro victoria.
Şi FC Botoşani vrea să renunţe la Deivydas Matulevičius, Victoraş Astafei, Radoslav Dimitrov sau Plamen Iliev. "Nu puteam plăti un jucător cu 7.000 de euro lunar şi pe altul cu 1.000. Din acest motiv am ajuns să avem un buget atât de greu de suportat. Despărţirea de vedete este dată în primul rând de renegocierea pe care o vom avea imediat ce va avea loc reunirea lotului în prima săptămână din ianuarie. Eu voi dori să aduc toţi jucătorii la nivelul salarial pe care poate să-l plătească clubul. Cine acceptă salariul, cu mare plăcere va rămâne, cine nu, pleacă. Eu cred că 4.000 de euro lunar plus primele va fi salariul pe care FC Botoşani va putea să-l plătească. Asta în condiţiile în care sunt pe locul 7-8. Dacă sunt mai sus în clasament, salariul poate creşte", a declarat finanţatorul Valeriu Iftime.
Echivalentul in lei s-a calculat la cursul din 28 decembrie oferit de cursvalutar.ro