Un meci memorabil. Astăzi FC Argeș - Dinamo București, 1979
Sezonul 1977-78 a fost unul din cele mai interesante din istoria diviziei A din România. Pe primul loc s-au perindat Universitatea Craiova (7 zile), Olimpia Satu Mare (alte 7 zile), FC Argeș (31), ASA Târgu Mureș (175), Politehnica Timișoara (32) și Steaua (49 în 3 perioade). În cele din urmă, titlul a revenit echipei antrenate de Emeric Ienei, care a sărit pe locul 1 la 21.05.1978 și a mers umăr la umăr cu piteștenii, pe care i-a întrecut la golaveraj.
În următorul sezon tragerea la sorți a rezervat Stelei un tur preliminar în Cupa Campionilor Europeni, împotriva campioanei Franței, AS Monaco, în fața căreia a pierdut la Monte Carlo (0-3) și a câștigat la București (2-0).
Rămasă fără meciuri internaționale, Steaua a început bine ediția 1978-79 și a ocupat locul 1 în etapele 2-7, 13-14 și 19, dar în cele din urmă se va mulțumi cu locul 3. Dinamo a avut un start slab, un punct în primele 3 meciuri (egal alb acasă cu UTA). Reușește să-și revină și ajunge pe pruml loc în etapa a 25-a, apoi stă pe locul 1 în etapele 27-30. FC Argeș, condusă de Florin Halagian pe bancă și Nicolae Dobrin și Marin Radu în teren, ocupă locul 1 după etapele 14, 16, 17-18 (deci campioană de toamnă), 20-24, 26 și 31-34. Ineditul se petrece după 33 etape, în ultimul meci Dinamo urma să întâlnească FC Argeș. Dinamo avea 41 puncte, golaveraj 48-24, FC Argeș 43 puncte, golaveraj 50-26. Matematic, Dinamo avea nevoie de victorie, pe teren propriu, după ce FC Argeș câștigase cu 1-0 în tur. După ce cuceriseră titlul în 1971, 1973, 1975 și 1977, Dinamo nu avea mari vedete în echipă. După ce Dudu Georgescu cucerise Gheata de Aur, cu 47 goluri, în sezonul 1976-77, revenea, încet, la normal, înaintea ultimei etape numărând 11 goluri marcate. Dar avantajul terenului (și al ministerului) păreau suficiente pentru Dinamo. Meciul a fost televizat de TVR1 (într-o vreme în care românii se bucurau de 2 canale TV, al doilea fiind greu d erecepționat în multe orașe ale țării). Mecul a început la ora 17:00, data fiind 24 iunie 1979. În minutul 6 Dragnea deschide scorul și se părea că dinamoviștii vor câștiga un alt titlu, după ultimul meci. Numai că Marin Radu (II) reușește răsturnarea scorului, marcând în min,11 și 24, apoi Doru Nicolae face scorul de 3-1 în min.69.
Dacă dinamoviștii au ratat "eroic", arbitrul Otto Anderco face cadou bucureștenilor un penalty, min.76, transformat de Dudu Georgescu. Meciul se îndrepta către final și comentatorul TVR, Cristian Țopescu, deja trecuse la lăudarea performanței Argeșului când, la o fază în careu, Dudu Georgescu egalează. Dar nu a fost final de meci, așa cum anunțase comentatorul, ci meciul a continuat și gurile rele spuneau că s-ar fi prelungit până ar fi câștigat Dinamo. Nu a fost așa, mingea a ajuns repede la marginea careului de 16 metri (vedeți filmul de mai sus), iar Dobrin a prins un șut lângă bară, pe lângă nefericitul portar Anuței, a cărui speranță la o carieră remarcabilă s-a încheiat cu acest meci.
O țară întreagă a ironizat acest rezultat, exagerând realitatea și prestația lui Dobrin, notat cu 10 de ziarul Sportul. A fost unul din meciurile memorabile ale lui Dobrin, pe care mulți microbiști îl consideră cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor. Dar soarta nu i-a zâmbit mereu, a făcut și multe meciuri modeste, dar și câteva nemuritoare. Gesturile lui de vedetă răsfățată nu au fost pe placul antrenorilor echipei naționale, dar la Pitești Florin Halagian a știut să-l pună în valoare, Dobrin contribuind esențial la cele două titluri (1972 și 1979) și un loc doi (1978) ale Argeșului. A jucat mulți ani la Pitești, a vrut să joace la Craiova dar nu a fost lăsat, se vehiculează și un transfer pe o sumă fabuloasă oferită de Real Madrid, dar transferul nu s-a realizat, iar suma vehiculată acum ar fi egalat pe cea a lui Johan Cruyff, ceea ce cu siguranță nu ar fi fost reală. Rămâne în memoria microbiștilor români un titlu cucerit de piteșteni contra "regimului".
Romeo Ionescu