Chiar dacă lista campionilor naționali de fotbal ai României începe cu ediția 1909-10, primul campionat real a început în toamna lui 1921, în 8 districte, două din ele fiind contopite în pauza de iarnă (Brașov + Sibiu). Primele 6 ediții la care au participat echipele din România Mare au fost cucerite de echipa timișoreană Chinezul, sau Kinizsi în ortogtafia din ziarele maghiare, care apăreau în marile orașe transilvane. În București, locul 1 s-a disputat, începând cu 1918, între Venus și Tricolor, ele împărțindu-și trofeele anilor 1918-21 și, ulterior, fiind înscrise pe lista campionilor naționali. Totuși, prima echipă din capitală care a reușit să ajungă în finala campionatului național (faza pe districte) a fost Juventus, în anul 1926. Ea se formase la finalul anului 1924, prin fuziunea unor cluburi cu o existență foarte scurtă: Triumf și Romcomit. În 1923 s-a format una din echipele care au dominat lupta pentru titlul național mulți ani, CFR București, care a purtat, ulterior, numele de Rapid, CFR, Locomotiva și, din nou Rapid, aflată acum pe drumul... reînființării și acaparării celor mai pătimași suporteri pe care i-a avut fotbalul nostru.
Dar dacă CFR s-a desființat prin 1925, reînființându-se, Tricolor a fuzionat cu Unirea, sub numele de Unirea Tricolor (1926), Venus a reușit să aducă primul titlu în capitală (1929), urmat de Juventus (1930). CFR a luat-o de jos (precum și în toamna trecută) și abia în 1931 ajunge în categoria Onoare a capitalei, a cărei câștigătoare participa la turneul final al ligii de sud și apoi al campionatului național.
27 septembrie 1931, CFR București întâlnește, pentru prima dată într-u meci oficial, pe Venus și câștigă cu 2-0. Golurile au fost marcate de Atila (așa este menționat în ziare) și Boroș, un jucător venit la CFR (1929) de la Colțea Brașov, plecat apoi la Olympia Arad (in campionatul districtual, a revenit la CFR și a dispărut în neant după luna iunie, 1936.
Dar Rapidul a fost întotdeauna o echipă imprevizibilă, care va strica buna dispoziție a echipelor puternice și va irosi puncte în meciuri cu echipe modeste. Așa a fost și în ediția de campionat 1931-32, când va termina turul cu numai 7 puncte din 7 meciuri, în urma Unirii Tricolor (10 puncte), Venus și Juventus (ambele cu 8 puncte). Anul 1932 va fi primul an fast din istoria CFR ului bucureștean. Clubul susținut de feroviari a surclasat Unirea Tricolor cu 6-1, Juventus cu 4-0 și a remizat, 2-2, în ultima etapă, cu Venus, pe care a condus-o cu 2-1. Jocul rezultatelor o va aduce pe Venus pe primul loc, cu 20 puncte, CFR adunând numai 19 (după ce a obținut numai 1 punct din 4 cu concitadina Olympia, clasată pe locul 6). Ca urmare, Venus a câștigat categoria Onoare, apoi liga de sud și, în final, titlul național. În sezonul 1932-33 Venus și CFR vor fi repartizate în serii diferite, așa că duelul dintre ele nu a mai avut loc. CFR va debuta în divizia națională (neexistând o divizie secundă, eșalonul divizionar a luat numele de divizia națională) într-un senzațional derby cu Ripensia Timișoara, prima echipă profesionistă a țării, care debuta într-o competiție oficială. Timișorenii au condus cu 2-0 la pauză (au marcat Dobay, m.8 și Beke, m.39), dar CFR a răsturnat scorul până în m.60 (Boroș 52,59, Atila 60). Dar CFR a dovedit încă odată că este o echipă capricioasă și, după ce a surclasat Șoimii la Sibiu cu 9-1, ocupând locul I pe timpul iernii, a pierdut cu 1-0 acasă, peste numai 4 luni, în fața aceluiași adversar. Ripensia își ia revanșa în fața feroviarilor (2-1), apoi va câștiga seria și finala campionatului național.
In sezonul 1934-35 se ajunge la o singură serie a diviziei A. Meciul sezonului va fi, însă, finala Cupei României, CFR - Ripensia. În campionat, Ripensia câștigase cu 2-0 la Timișoara și remizase la București. CFR a avut un sezon slab, terminând pe locul 10, în timp ce Ripensia câștiga al doilea titlu din istoria lor, relativ scurtă (înființată în 1928, a jucat primul meci amical în 1930, a debutat în campionatul divizionar în 1932 și se va desființa în 1948). În drumul spre finală, CFR a trecut ușor de CFR Simeria (4-2), S.G. Sibiu (4-1), Phoenix Baia Mare (4-2) și I. L. S. A. Timișoara (3-2). Ripensia a trecut de ACFR Brașov (4-1), Universitatea Cluj (2-1), CA Oradea (2-1 după prelungiri) și 4-2 cu Venus.
Prima ediție a cupei stabilise o regulă care se va menține 55 de ani, finala se va organiza la București. În finala primei ediții, Ripensia întrecuse Universitatea Cluj cu 3-2, dar studenții nu au fost mulțumiți și au cerut rejucarea pe teren neutru. Între timp, clujenii și-au pierdut jucătorii de valoare și Ripensia a câștigat rejucarea cu 5-0. În 1935 finala s-a disputat la București, pe terenul ONEF (ulterior Regele Carol II, ANEF și Republicii după reconstrucția cauzată de război), în ziua de 6 iunie, de la ora 17:30. Arbitrul era tot bucureștean, Denis Xifando, unul din arbitrii de valoare din acei ani. Și golurile au început să curgă: Atila (34) și Strock (37) aduc un scor neașteptat; 2-0. Alexandru Schwartz aduce egalarea (min.41 și 47). CFR ajunge încă odată la un avans de 2 goluri prin golurile lui Gh Georgescu (55 și 61): 4-2. În min.66 Ciolac deschide pe Dobay, acesta trage la poartă (mingea se ducea în out) și Ujlaki (milos) îi schimbă direcția spre (auto)gol (4-3 pentru Rapid). Georgescu readuce avansul de +2 al CFR ului (5-3, min.70). Dar campionii egalează (Dobay în min.76 și portarul Zombory, din penalty, m.88). Urmează o pauză de 5 minute și prelungirile regulamentare. Ripensia domină câteva minute, apoi CFR trece în atac. Fault la 16 metri, ripensiștii fac zid. Barbu își aranjează balonul, își scuipă în palme (de ce nu pe ghete - scrie Gazeta Sporturilor) și trage. Un shot formidabil care se fixează în fundul plasei. Mai sunt 23 minute de joc, dar nu se mai întâmplă nimic. Scor final: 6-5.
După meci, Alfred Fulga, conducătorul secțiunii de fotbal CFR spune: Am pregătit cu prea multă grijă și atenție finala, pentru a nu ne aștepta la un rezultat contrar. Sunt foarte mulțumit de felul cum s-au comportat jucătorii.
Cornel Lazăr, conducătorul Ripensiei, a spus: "Am avut mult ghinion și mulți jucători încă nerestabiliți de pe urma accidentelor suferite în ultima vreme".
Datele meciului
Romeo IONESCU