Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, vineri, că s-a înscris la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei referitoare la proiectele privind modificările codurilor penale şi graţierea unor pedepse, în calitate de vicepreşedinte la o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului şi de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European şi din Parlamentul României.
"M-am înscris şi eu acum la dezbatere, la Ministerul Justiţiei. Luni, mă duc şi eu la dezbatere pentru că sunt vicepreşedinte la o fundaţie de drepturile omului, ca fost membru în Comisia juridică a Parlamentului European şi ca membru în Comisia juridică a Parlamentului României", a declarat Becali.
În opinia acestruia, "sută la sută va fi dată legea graţierii", dar nu se ştie în ce formulă.
"Nu conterază că iese lumea în stradă, că legea graţierii nu o dau zeci de oameni, o dă poporul român şi Parlamentul. Bine, au greşit, că nu trebuia să o dea Guvernul prin ordonanţă, trebuia să o dea Parlamentul, care este reprezentantul poporului", a mai declarat Becali.
Ministerul Justiţiei a anunţat că va organiza, în 30 ianuarie, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, înscrierea participanţilor urmând să se facă până vineri, în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.
Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanţii MJ.
"Înscrierea participanţilor se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cazul asociaţiilor legal constituite, numărul participanţilor este de două persoane/asociaţie. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate", mai arată Ministerul Justiţiei, menţionând că timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.
Dezbaterea este organizată în temeiul art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, mai arată Ministerul Justiţiei.
Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.
Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.
În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.