Cu un zâmbet de la Doamne-Doamne asupra vremii, s-a putut relua campionatul la data la care se preconizase de către organizatorii Ligii 1. Asta nu înseamnă că terenurile grele au dispărut și a apărut jocul de bună calitate și nici că această reîntoarcere prematură la fotbal în plin anotimp rece nu a fost o aventură. Această etapă prolog din 2017 însă a stat în umbra frământărilor sociale care au cuprins România în ultima săptămână. De aceea, o recunosc din capul locului, n-am fost atent la niciunul dintre cele cele șapte meciuri, căci cât îmi place mie fotbalul, nu am mai putut suporta să-mi văd în continuare țara și compatrioții mei călcați în picioare de niște politicieni nemernici, hoți, penali, lipsiți de orice rușine și nu în ultimul rând de patriotism. Nu le-a ajuns că de peste 27 de ani ne-au tot distrus, punând mai totul la pământ. Așa că n-am putut sta deoparte de aceste evenimente, considerând că dacă noi, oamenii de rând, nu ne implicăm nici măcar acum, când au încercat să ne facă pe față, atunci ne meritam soarta și nu mai aveam dreptul de a critica și de a da vina pe alții pentru nenorocirile noastre. Sper, precum atâția alți români, ca situația să revină la normal cât mai repede, să dispară penalii din guvern cu oug-ele lor toxice cu tot, și să putem privi cu toții spre viitor mai relaxați, mai cu optimism. Iar dacă ni se va însănătoși societatea, acest fapt se va repercuta la toate nivelurile sale, inclusiv în fotbal și așa poate vom scăpa și de-aici de mulțimea de penali din juru-i care aproape că l-au pus pe butuci, o copie la scară mai mică a țării. Așa că mă voi referi la etapă foarte pe scurt doar din punctul de vedere al rezultatelor înregistrate. Am înregistrat doar trei victorii, realizatoarele lor fiind Astra Giurgiu, CS Universitatea Craiova și FC Viitorul, toate implicate în lupta de sus a clasamentului, nefiind necesar să mai explic despre importanța obținerii lor. Într-una dintre acestea a fost egalată cea mai mare diferență de scor a actualului sezon, 5-0, obținută de FC Botoșani la Timișoara, de această dată realizatoarea ei, CS Universitatea Craiova, fiind gazdă. Dar mai important, pentru echipa olteană, a fost cel mai mare scor al său realizat până acum pe prima scenă, cum și pentru gruparea ilfoveană a însemnat cel mai drastic eșec. Restul etapei a fost dominat de scorul 1-1, logic dacă ne gândim că ne aflăm la un start, când motoarele abia se încălzesc. La trei dintre acestea, echipele oaspete au fost cele care au deschis scorul. Cel mai interesant element al campionatului este că se ascute lupta pentru accederea în primele șase.
Cifre
► Este clar că Dinamo are un mare complex cu Viitorul pe teren propriu. Nici într-a 6-a partidă disputată la București nu a izbutit să o învingă, ba mai mult a pierdut din nou (pentru a 4-a oară)!
► Și după a 4-a confruntare, Gaz Metan rămâne fără victorie în fața lui ACS Poli.
► Pentru prima oară (abia într-a 8-a lor confruntare), CSMP Iași și Pandurii au terminat la egalitate. Iar la Târgu-Jiu, până la acest meci, Pandurii obținuse numai victorii (3 la număr).
► Totodată s-a consemnat primul egal, însă doar pe terenul din Botoșani, între echipa locală și Concordia.
► Succesul lui CS Universitatea Craiova a însemnat și pentru Gheorghe Mulțescu cea de-a 100-a sa victorie ca antrenor în primul eșalon.
► Thaer Bawab și Harlem Gnohéré au ridicat la 58 totalul jucătorilor care au evoluat pe prima scenă atât pentru Steaua, cât și pentru Dinamo. Particularitatea lor este că sunt primii străini din această categorie.
► Cifre rotunde în dreptul numărului de meciuri în primul eșalon pentru D. Niculae (Astra), la al 150-lea, Elek (FC Botoșani), la al 100-lea, și Șeroni (ACS Poli) la al 50-lea.
► Am consemnat 8 debuturi (doar 3 autohtone): Negoiță, Zaina (Pandurii), Rougalas, Schieb (Ardeal), Šoljić, Fuček (ACS Poli), Itoua, Sikorski (Gaz Metan).
► A marcat golul 40 în Liga 1, Alibec (Steaua), iar Buziuc (Gaz Metan) pe primul.