A fost o rundă cu destule rezultate mai puțin scontate. De asemenea se mai poate spune că a fost și una "știrbă", având în vedere că a rămas cu o restanță, CSMP Iași - Astra. Apropo de aceasta, nu sunt deloc adeptul amânării meciurilor, având însă în vedere că de-a lungul istoriei multe echipe angrenate în cupele europene, în mod deosebit Steaua și Dinamo, au abuzat de o asemenea posibilitate, hai să-i dăm dreptul și Astrei, măcar o dată, la așa ceva. Căci acesta a fost motivul principal mascat de terenul înzăpezit și impracticabil de la Iași. Și dacă se va și califica cu KRC Genk, atunci chiar că a meritat pe deplin.
Așadar, runda a demarat cu meciul viitoarelor retrogradate direct, Ardeal - ACS Poli (dacă nu s-o "chinui" cumva Pandurii să fie depășită), fiind totodată un derby al suferinței, neputinței și al depunctărilor, încheiat logic, cu zero peste tot, adică cam ceea ce au ajuns să reprezinte cele două grupări. Apoi însă au început lucrurile interesante, împiedicarea pe rând a echipelor angrenate în lupta pentru titlu sau măcar pentru podium. Singura dintre ele care a ieșit din nou bine a fost FC Viitorul, care astfel a ajuns să dețină un incredibil avans de șase puncte față de prima dintre urmăritoarele sale, Steaua. Iar dacă n-ar fi fost regulamentul imbecil cu înjumătățirea punctelor, am fi putut afirma că a luat o importantă opțiune spre cucerirea titlului. Să zicem că dacă la această oră s-ar face un referendum, că tot e la modă, având întrebarea "care echipă din actualele componente ale Ligii 1 ați vrea să cucerească titlul?", sunt convins că echipa lui Hagi ar fi aleasa. Nu mai este necesar să explic de ce.
La Gaz Metan și Dinamo nu ai cum să mai ceri lucruri extraordinare, având în vedere că în pauza de iarnă și-au vândut cei mai buni jucători. Așa că este logic acest recul, nefiind de vină nici Pustai, nici Andone. Fotbalul românesc este departe de a avea forță regenerativă. A arătat-o în sezonul trecut chiar amintita Viitorul, care de asemenea, după prima parte se despărțise de cele mai bune elemente, motiv pentru care în play-off aproape că a făcut figurație. Și este posibil chiar ca una dintre cele două evocate să nu prindă play-off-ul. Pentru Dinamo se anunță nori și mai negri, dacă se va dovedi că ieșirea din insolvență a fost blătuită. Nici rivala istorică, Steaua, nu se simte mult mai bine, nu neapărat pentru că a făcut acest 2-2 "acasă" cu Voluntari, un rezultat echitabil după desfășurarea ostilităților, ci deoarece identitatea îi este în mare pericol. Căci dacă nu te mai numești Steaua, aproape că nu mai exiști. Voi încheia prin a remarca rezultatele bune obținute de codașa Concordia, aflată în revenire. Victorie cu Dinamo, căreia i-a luat toate punctele, a fost foarte importantă, cu atât mai mult, cu cât a fost obținută cu ajutorul unor… refuzați de Dinamo.
Cifrele etapei
► Victoria lui FC Botoșani în fața CS Universitatea Craiova a arătat ca o surpriză, avându-se în vedere situația la zi din clasament și chiar loturile celor două. Statistica însă arată că a fost un rezultat cât se poate de normal, căci pe teren propriu în fața oltenilor, echipa lui Grozavu și-a păstrat și cu acest prilej procentul de 100%, adică acum are 4 victorii din tot atâtea. De asemenea, pentru CS Universitatea Craiova această înfrângere a însemnat și primirea celui de-al 100-lea gol în primul eșalon.
► Pentru Concordia a fost într-adevăr un succes istoric. Căci au trebuit să treacă șase partide pe propria arenă pentru a izbuti prima sa victorie ca gazdă, în campionat, în fața lui Dinamo (o învinsese doar în deplasare). Bașca, a fost primul său meci din actualul sezon în care a reușit să înscrie mai mult de un gol! De asemenea, pentru Dinamo golul care i-a adus înfrângerea (cel al lui M. Cristescu, în foto) a fost cel de-al 2.250-lea oficial pe care l-a primit de-a lungul timpului în Liga 1.
► Într-a 4-a partidă dintre ele pe prima scenă, Steaua și FC Voluntari au remizat pentru prima oară.
► CFR Cluj a urcat pe locul 17 în clasamentul all-time al primului nostru eșalon, depășind-o pe regretata Politehnica Iași.
► Asistentul Mircea Grigoriu (București), prezent la partida Steaua - FC Voluntari, s-a aflat la cea de-a 100-a sa "linie" în Liga 1.
► Cifre rotunde la numărul de partide în Liga 1: cea de-a 150-a pentru William Amorim (Steaua) și Curelea (FC Voluntari), cea de-a 100-a pentru A. Chițu (Viitorul), cea de-a 50-a pentru L. Buș (FC Botoșani), Dimitrov (CS Universitatea Craiova) și Nouvier (CFR Cluj).
► Am consemnat 4 debuturi (doar unul autohton): Fajić (CS Universitatea Craiova), Nwabueze, Dănăricu (ambii Pandurii) și Dielna (Dinamo).
► Austriacul Sikorski (Gaz Metan) a înscris primul său gol, la o etapă după ce debutase.