În această rundă dintre toate echipele angrenate direct în lupta pentru a prinde primele șase locuri, numai CS Universitatea Craiova nu a luat punct. Această dispută a mai animat întrecerea, oferind unele meciuri bune din punct de vedere calitativ. Măcar două dintre ele s-au ridicat la un nivel destul de înalt, ieșind din tiparul cenușiu obișnuit. Este vorba de Dinamo - CS Universitatea Craiova și Gaz Metan - Steaua. În ambele am avut luptă, ardoare, echilibru, suspans, multe faze de poartă bine construite, ratări, goluri. Dinamo a profitat de startul mai bun, atunci când practic și-a asigurat victoria. Jucătorii săi arată o plăcere mai mare a jocului decât cu Andone, cel puțin acum. CSU poate invoca și ghinionul, având acele trei bare la interval de secunde. Au avut însă și puncte slabe evidente, fundașii centrali, principalii responsabili ai înfrângerii. Gheorghe Mulțescu a arătat încă o dată că nu știe să piardă, comportându-se la final ca un copil "ofticos" care tocmai a pierdut un joc de pe maidanul din fața casei, invocând tot ce-i trecea prin mintea-i naivă. Are totuși peste 65 de ani de viață și peste 45 de fotbal la nivel înalt. Deja a început să fie contestat de unii suporteri ai oltenilor și este tot mai în pericol de a nu realiza primul său mandat integral de antrenor pe parcursul unui sezon de Liga 1. Suporterii însă nu trebuie să uite că acolo sus s-a ajuns tot cu el, deci chiar dacă nu are vreun trofeu la activ, nu este o non-valoare cum am văzut unele comentarii pe Facebook. Etapa următoare CSU va juca împotriva Gazului Metan o finală pentru play-off, oltenii având și avantajul egalului. Gaz Metan care a arătat că s-a trezit în această etapă, dominând-o pe Steaua, cum nu o făcuse la București, în tur, când a învins-o! Nou-venitul Sikorski i-a fost înger și demon, în această ordine, marcând golul egalării, dar totodată ratând cu seninătate cele mai clare ocazii ale echipei sale, care cu o victorie ar fi fost scutită de emoții accederii în play-off.
Viitorul s-a detașat din nou în fruntea clasamentului, până ce va interveni idioțenia cu înjumătățirea punctelor (vorba colegului Buzărin, să li se înjumătățească salariile și celor din forurile fotbalului intern ca și celor din televiziunile complice), după o victorie la scor în fața codașei ACS Poli. O victorie care are mai multe semnificații. Mai întâi, egalează cea mai mare diferență de scor cu care a învins Viitorul pe prima scenă, un 6-1 cu Ardeal din sezonul trecut, în timp ce perdanta și-a egalat diferența cea mai mare la care a pierdut în Liga 1, 1-6 cu FC Botoșani și un alt 0-5 în fața lui FC Voluntari, ambele suferite tot în sezonul trecut. De asemenea, un jucător al Viitorului a izbutit prima sa "triplă" în Liga 1, fiind totodată și prima din carieră pentru Vlad Morar - în foto (un jucător a cărui maximă de goluri, de până acum, pe parcursul unui sezon de prim-eșalon, era de... 3 goluri).
Privind ultimul meci al etapei, cel de la Iași, am crezut că la miile de nedreptăți pe care le-a făcut all-time sportul-rege își va mai adăuga încă una. Acolo, CFR Cluj a deschis scorul repede, a dominat, s-a jucat cu mulțimea ocaziilor avute și se părea că nu va avea probleme în a-și adjudeca cele trei puncte. Numai că un gol spectaculos, din lovitură liberă, al lui Andrei Cristea, izbutit tocmai în prelungiri pentru CSMP, era să zădărnicească eforturile ardelenilor de a ajunge în play-off. Însă, într-un final de infarct, faza imediată de după repunerea mingii de la mijlocul terenului avea să se finalizeze cu gol pentru clujeni, înscris tocmai de un fundaș, Peteleu, care pe deasupra s-a mai aflat și la prima sa reușită în Liga 1!
Astra a izbutit a 6-a victorie consecutivă și are mari șanse să recupereze o mare parte din terenul pierdut din perioada suspendării lui Șumudică. Unde ar fi fost oare Astra, dacă acesta s-ar fi aflat pe banca sa începând cu prima etapă?
Cifrele etapei
► Gheorghe Mulțescu a primit al 350-lea gol ca antrenor principal pe prima scenă.
► În schimb, Gheorghe Hagi a trăit ca tehnician marcarea golului cu numărul 150.
► Cifre rotunde la numărul de meciuri pentru unii jucători: al 150-lea pentru Mateiu (CS Universitatea Craiova), al 100-lea pentru Acsinte (FC Voluntari) și S. Filip (Dinamo), al 50-lea pentru Boli (Viitorul) și Poparadu (ACS Poli).
► Trei debuturi (două autohtone): Barthe (CS Universitatea Craiova), Panțâru (CSMP Iași) și D.Fl. Popescu (Pandurii).
► Amintitul gol al lui A. Cristea (CSMP Iași) a fost al 80-lea, în timp ce D. Florea (Astra) l-a izbutit pe al 10-lea.
► Primele reușite pentru Peteleu (CFR Cluj) și Fabrício (Astra).
Răzvan TOMA
(romaniastats.wordpress.com)