Final de sezon 1997-1998, în ultima etapă, Rapid avea meci la Craiova, cu Universitatea. Dacă pentru Rapid era vitală o victorie pentru a câștiga titlul, gruparea din Bănie nu mai avea vreun obiectiv, indiferent de rezultat urmând a se situa undeva la mijlocul clasamentului. Cum însă, la doar câteva zile urma să joace finala Cupei tot cu Rapid, în cazul în care alb-vișinii ar fi cucerit titlul, automat oltenii ar fi acces în Cupa Cupelor. Victoria pentru Rapid era vitală, pentru că Steaua, avea în Ghencea o formalitate de îndeplinit cu placida Gloria Bistrița și în cazul egalității de puncte, rezultatele directe ar fi avantajat-o. Universitatea, însă, s-a prezentat cu o echipă ruptă în două, cu unii hăis și cu alții cea, o "formulă" prin care nu a derutat-o doar pe Rapid, ci chiar pe ea însăși. La final a fost 2-2 și titlul s-a dus în Ghencea. Peste câteva zile, Rapid avea să-și adjudece Cupa, iar Universitatea a rămas cu... nimic, doar îmbogățind panoplia bancurilor cu olteni. Peste aproape două decenii, CS Universitatea Craiova în doar două etape consecutive a "izbutit" s-o transforme pe Steaua dintr-o echipă cu șansa a doua în principala candidată la titlu. Mai întâi a bătut-o pe Viitorul chiar la Ovidiu, în prelungiri, printr-un gol de cele mai rele vise pentru dobrogeni, când însuși ghinionul a coborât pe gazonul verde spre a face drum liber spre poarta lor. Peste doar o etapă, în fața propriilor suporteri strămutați la Drobeta Turnu-Severin, CSUC a pierdut la același scor în fața Stelei, lansând-o pe aceasta poate decisiv spre titlu. Se poate spune că în sezonul trecut Steaua a avut un mare ghinion, deoarece CSUC nu a prins primele șase, căci altfel nu se știe dacă titlul s-ar mai fi dus la Giurgiu… Nu merg atât de departe să afirm că echipele Băniei au făcut-o special, dar nu știu cum se întâmplă că toate mișcările lor s-au finalizat în favoarea Stelei. Și asta în pofida dorinței și sentimentelor propriilor suporteri, care ar fi vrut necondiționat și oricând toate punctele atunci când întâlneau Steaua. Iar faptul că, de la apariția sa, CS Universitatea Craiova, în cele 7 confruntări pe care le-a avut cu Steaua, a deranjat-o doar cu un egal, spune multe. Mai sunt și meciurile din retur, unde voi putea fi contrazis. Oare? E drept că și Viitorul și-a arătat limitele, putându-se remarca faptul că tinerii săi jucători sunt neobișnuiți cu lupta pentru obiective mărețe. Campioana de anul trecut, chiar dacă și-a forțat mușchii la finalul sezonului regular pentru a prinde play-off-ul, odată ajunsă aici a devenit o echipă a păcii, nemaipricinuindu-i cuiva necazuri. Păcat, ceea ce s-a întâmplat în acest sezon la Astra este o lecție de cum nu trebuie să se procedeze cu o echipă campioană, care s-a închegat greu, cu muncă multă, cedându-se cu ușurință principalele valori și nu oricui, ci tocmai unei mari rivale! Stilul românesc de autodistrugere.
Florin Niță va ține minte acest meci, nu numai pentru că a fost cel de-al 100-lea pentru el în Liga 1, ci și pentru faptul că este posibil să-i fi salvat viața lui Andrei Ivan. Merită felicitări!
Cifre
► Prima victorie a lui FC Voluntari în fața lui Ardeal, aceasta fiind a 5-a întâlnire între cele două.
► A 6-a partidă de la Cluj dintre CFR și Viitorul s-a încheiat cu primul egal în Ardeal dintre ele.
► Steaua continuă marșul triumfal în fața CSU Craiova, având acum 6 victorii și un egal din 7 confruntări.
► Pandurii a marcat golul 450 în Liga 1.
► Concordia a trecut pe locul 45 în clasamentul all-time, depășind Gloria Buzău, iar FC Voluntari pe locul 68, depășind Rocar.
► Meciuri rotunde pe prima scenă pentru Nicoliță (Ardeal), al 250-lea, D. Nistor (Dinamo) al 200-lea și Fl. Niță (Steaua) al 100-lea.
► Dobrosavlevici (Concordia) și Hlistei (Pandurii) au marcat pentru prima oară în Liga 1.
► Pentru Marius Șumudică (Astra) a fost a 50-a înfrângere, în calitate de antrenor principal în primul eșalon.
Răzvan TOMA