Sindicatul internaţional al fotbaliştilor, FIFPro, avertizează jucătorii din toată lumea în legătură cu riscurile la care se expun atunci când semnează cu un club din România, informează AFAN. Potrivit unui raport al FIFPro, 75 la sută dintre jucătorii legitimaţi în România se confruntă cu întârzieri salariale.
"Situaţia se înrăutăţeşte de la an la an. În 2015, AFAN avea cunoştinţă de 257 de cazuri care ajunseseră la comisii. Numărul litigiilor a crescut la 287 în 2016. Este frustrant. Nu mai avem timp să ne concentrăm pe programe dedicate educaţiei şi sănătăţii, pentru că ne ocupăm numai de plângerile jucătorilor pe tema problemelor salariale. Sunt cluburi care nu pot plăti salariile promise. Le achită fotbaliştilor primul salariu sau prima de instalare, apoi nu le mai dau niciun ban”, a declarat Emilian Hulubei, preşedintele sindicatului fotbaliştilor din România, AFAN.
Mai mulţi jucători olandezi s-au plâns de tratamentul din România, unul dintre ei susţinând că a primit doar 400 de euro din câteva sute de mii de euro, precizează sursa citată.
"Cluburile din România au creat un sistem economic prin care să înşele jucătorii. Acest comportament este antisocial, indecedent şi total inacceptabil", a declarat Louis Everard, directorul Uniunii Fotbaliştilor din Olanda şi membru al conducerii FIFPro.
Sindicatul Internaţional al Fotbaliştilor a specificat că patru cluburi din Liga 1 sunt în insolvenţă şi că alte patru cluburi s-au retras din Liga a II-a pentru că au intrat în faliment.
De asemenea, în articolul postat pe fifpro.org a fost evidenţiată şi lipsa sponsorilor, dar şi a fanilor de pe stadioane, audienţa medie din acest sezon fiind de 2.700 de spectatori pe meci.