Cel mai important eveniment al acestei runde a fost derby-ul Dinamo - Steaua, cu atât mai mult cu cât deznodământul său era important în economia luptei pentru titlu. Dacă în partida tur a play-off-ului dintre cele două, un meci egal a fost transformat de noroc în victoria Stelei, acum, de asemenea, un meci egal a fost transformat tot de noroc, care însă și-a mutat locația cu 180 de grade, în victoria dinamovistă. Câteodată și fotbalul își mai repară inechitățile. Atmosfera partidei ar fi putut fi una de excepție, mai ales că s-a disputat de un 1 mai muncitoresc (pentru prima oară în istorie) și relaxant, însă au fost și de această dată unii derbedei care și-au dat din nou în petec, ceea ce se va lăsa cu amenzi, din nefericire nu pentru ei, ci pentru așa-zisele lor favorite (așa-zise, pentru că dacă erau cu adevărat favoritele lor, s-ar fi ferit să le producă daune). Arbitrajul, care de atâtea ori a fost criticat, de această dată s-a achitat bine de dificila sarcină pe care a avut-o, și centralul Hațegan, dar mai ales asistentul Șovre, care a judecat impecabil faze foarte dificile, care au decis soarta partidei. Iar orădeanul nu este la primele sale decizii bune, fiind cu adevărat un asistent de valoare. Merită lăudat și sângele rece de care a dat dovadă Hanca, în transformarea a două penalty-uri în momente de tensiune și presiune maximă. Un egal ar fi însemnat că titlul urma a fi adjudecat într-o proporție foarte mare de Steaua. Așa însă, mai rămâne un pic de suspans. Din ce a mai rămas de jucat, Steaua va avea parte de cald și rece. Cald, adică CS Universitatea Craiova, pe care a bătut-o când a vrut, aceasta din etapa viitoare urmând a fi a patra victorie din tot atâtea posibile. Rece, adică Astra, având în vedere adversitatea antrenorului acesteia, cel puțin la nivel declarativ, fiind de așteptat să-și vândă scump pielea. Revenind la CSU, aceasta i-ar putea chiar rezolva titlul Stelei, ajutor care deja a început din tur, când a învins-o pe Viitorul chiar la Ovidiu, putând repeta această ispravă și la Severin… Sper să-mi dea o palmă morală oltenii și să infirme aceste presupuneri, arătând coloană vertebrală în confruntarea cu Steaua. S-așteptăm.
Cifre
S-a putut observa recent, la celebrul El Clasico, Real - Barcelona, că atunci când vine vorba de istoria/statistica întâlnirilor directe, nu se combină aiurea meciurile celor două din toate competițiile, așa cum din nefericire o fac destui oameni din mass-media autohtonă la Dinamo - Steaua. Și este logic să nu se procedeze astfel, pentru că fiecare competiție are particularitățile ei. De aceea eu voi rămâne pe mai departe consecvent acestei idei, așa încât cifrele extrase de la derby-ul de aseară se referă strict NUMAI LA PARTIDELE DISPUTATE ÎN CAMPIONAT între cele două.
► A fost cea de-a 140-a confruntare.
► Dinamo a învins pentru a 48-a oară, pentru a 29-a oară în calitate de gazdă.
► A fost pentru a 13-a oară 2-1 pentru Dinamo, pentru a 11-a oară în calitate de gazdă.
► Doar doi jucători au debutat într-un derby, Dielna de la Dinamo și Bălașa la Steaua, ridicând astfel la 717 numărul total al jucătorilor care au evoluat de-a lungul timpului în aceste confruntări.
► Cele mai multe derby-uri din cele două echipe le-au avut S. Filip (Dinamo), aflat la al 11-lea, respectiv Pintilii, la al 9-lea. De asemenea și Tamaș s-a aflat tot la al 11-lea, numai că el a jucat pentru ambele echipe (de 6 ori pentru Dinamo, de 5 pentru Steaua). De asemenea și Gnohéré a jucat pentru ambele, de 6 ori pentru Dinamo și aseară pentru a 2-a oară pentru Steaua.
► Hanca a ajuns la 3 goluri marcate împotriva Stelei (toate în actualul sezon și din penalty), în timp ce Pleașcă s-a aflat la prima sa reușită în derby și totodată de când e la Steaua.
► A fost al treilea derby în care o echipă a marcat din două penalty-uri. Primul a avut loc la 17.10.2010, pe stadionul "Dinamo", Dinamo - Steaua 2-1, goluri Ad.Cristea (30p), M. Niculae (35p), respectiv B. Stancu (22), așadar același scor, Dinamo câștigând tot în urma a două penalty-uri, marcate însă de jucători diferiți. Al doilea, la 03.05.2015, pe Arena Națională, Dinamo - Steaua 1-3, goluri Elhamed (90+16) - Chipciu (76p, 79), Prepeliță (90+2p).
► Ovidiu Hațegan a arbitrat al 4-lea derby din carieră.
► S-a jucat pentru a 12-a oară pe Arena Națională.
► S-a disputat pentru a 6-a oară într-o zi de luni.
► Cosmin Vali Frăsinescu (CSMP Iași), în foto, a jucat pentru a 300-a oară în Liga 1, prilej cu care a și fost căpitanul echipei sale. El a devenit astfel al 140-lea fotbalist care atinge această onorantă bornă. Născut la 10.02.1985, la Bacău, a debutat în Divizia A, cum se numea pe-atunci, la 09.05.2004, în partida Gloria Bistrița - Steaua 0-2, fiind promovat de antrenorul Remus Vlad. A evoluat pentru patru echipe: Gloria Bistrița, Gaz Metan Mediaș, CS Universitatea Craiova și acum la CSMP Iași. Om defensiv, cu o construcție fizică robustă (1,88 m / 84 kg), de rezistență, care mai tot timpul a dus greul unei partide, fără a străluci însă a avut o prestație constantă, fiind un om pe care antrenorii s-au putut baza. Merită felicitat.
► Alte cifre rotunde la partidele lor din primul eșalon: a 200-a pentru La. Marinescu (FC Voluntari), a 100-a pentru Mansaly (Astra) și Val. Crețu (Gaz Metan), a 50-a pentru Ov. Popescu (Steaua) și Jazvić (CS Universitatea Craiova).
► Am consemnat și două debuturi: Dulap (Ardeal) și Bârzan (CS Universitatea Craiova).
► Țucudean, care a marcat în a treia etapă consecutivă, a ajuns la 30 de goluri.
► A fost a 6-a confruntare între Pandurii și FC Voluntari la care cei din Ilfov au obținut prima lor victorie.
► ACS Poli a remizat pentru prima oară pe propriul teren cu FC Botoșani (la a 5-a confruntare de la Timișoara).
► Pentru Gheorghe Hagi (Viitorul) victoria cu Astra a fost cea de-a 50-a în calitate de antrenor în Liga 1.
► În schimb, omologul său de la Astra, Marius Șumudică a primit de la Viitorul al 250-lea gol în aceeași calitate.
► Un arbitru și doi asistenți au ajuns la cifre rotunde ale meciurilor la care au oficiat, este vorba de István Kovács (Carei) aflat la 200-a partidă la centru în Liga 1, și Radu Adrian Ghinguleac (București) și Ciprian Laurențiu Danșa (Oradea), aflați la a 200-a, respectiv a 100-a "linie" pe prima scenă.
Răzvan TOMA