Play-out-ul s-a terminat, dar nu s-a... terminat, căci la noi nu se poate niciun sezon fără TAS. După cele mai multe criterii dar mai ales după bunul simț, campioană ar trebui să fie Viitorul. Însă o proastă redactare a regulamentului îi poate lua acest drept cucerit cu trudă pe terenul de joc. Am fost o mulțime de microbiști, eu zic că peste 50% din totalul din România, inclusiv steliști (eu știu destui), care ne-am bucurat de triumful echipei lui Gheorghe Hagi. Însă un lucru făcut prost atunci când s-a alcătuit regulamentul acestui blestemat sistem play-off şi play-out ar putea să ne aducă o mare dezamăgire iar echipei constănțene să-i facă o imensă nedreptate. Că pe cei de la Steaua nu-i caracterizează fair-play-ul și nu știu să piardă, nu este o noutate. Sunt destule titluri din istoria-i asupra cărora planează îndoiala, acesta însă, în cazul în care i se va decerna, va fi cap de coloană, câștigat mișelește. Dacă ar fi venit la începutul play-off-ului și ar fi reclamat acest viciu, iar acum la final și-ar fi susținut în continuare sus și tare ideea, le-aș fi dat credit, ba mai mult, ar fi trebuit lăudați pentru că au dibuit o eventuală greșeală. Dar după ce pierzi pe teren și vii acum la spartul târgului să-ți acoperi incompetența prin asemenea tertipuri, ești demn de dispreț. Exact ca acei avocați infecți care reclamă să le fie achitat clientul criminal doar pentru că i-a fost scris numele greșit în documente... La investițiile făcute, Steaua ar fi trebuit să câștige la pas titlul, fiind singura de pe la noi care a mai investit ceva bani. Însă iată că a dat viață acelei vorbe care zice că a concurat de una singură și până la urmă a ieșit pe locul 2! Însă n-ar trebui să ne mire prea tare, căci degeaba ai bani mulți dacă nu ai cap. Gigi Becali a dovedit de atâtea ori că este un nepriceput. Iar în jurul lui și-a angajat oameni conform unei alte vorbe celebre, că cine se aseamănă se adună. Acele abureli pe care le-au tot afirmat unii, cum că el face echipa pentru că este isteț, au fost aruncate doar ca să fie „înțepat" astfel Reghecampf, fiind bineștiut că este unul din multele lui gesturi de feudal ce este. Până acum Becali a avut șansa de a nu avea o concurență financiară pe măsură, așa încât cu toate că la Steaua de ani buni lucrurile se fac după ureche, tot pe sus s-a situat. Atunci însă când a trebuit să dea piept cu un lucru bine făcut, a cedat cu banii lui cu tot, fie la CFR Cluj și la Unirea Urziceni anii trecuți, fie la Astra și Viitorul acum. Revenind la pâra pe care a făcut-o sau o va face la TAS, eu sper să cheltuiască acolo mulți-mulți bani, iar la final răspunsul să fie: Viitorul campioană.
În ultima etapă, noua campioană a trecut greu, dar a trecut finalmente peste frica de victorie și a învins la limită un CFR Cluj decent, prin intermediul unui penalty. Bucuria acestui succes este cu atât mai mare, cu cât penalty-ul l-a cauzat Larie, cel care tocmai a semnat cu Steaua, fiind un fel de primă de instalare... Că tot îi place finanțatorului Stelei să se laude cu achizițiile lui. Să-i trăiască și la mai mare! Astfel, Dobrogea intră în premieră în posesia titlului, cu toate că pe acele meleaguri se joacă fotbal de aproape un secol. Mă gândesc că în alte circumstanțe noua campioană s-ar fi putut numi Farul Constanța, un nume de tradiție al fotbalului nostru. Însă lipsa de viziune, orgoliile prostești și incompetența la scară mare prezente la destui factori de decizie locali au făcut ca Hagi să fie alungat din locul de unde a început fotbalul, fiind obligat să-și alcătuiască propria construcție cu care iată ce a izbutit, în timp ce ceea ce s-a numit multă vreme clubul-fanion al Litoralului a fost îngropat sau înecat, că tot suntem la malul Mării Negre.
Steaua a izbutit să ducă la capăt măcelul lui CS Universitatea Craiova, căreia nu doar că i-a luat toate punctele, dar i-a administrat și cea mai mare diferență de scor (alături de acel 1-4 cu care oltenii au cedat în fața lui CFR Cluj în turul play-off-ului). CS Universitatea Craiova și-a îmbunătățit comportarea față de sezonul trecut, căci pe lângă faptul că a izbutit să acceadă în play-off, s-a calificat în premieră în cupele europene. Însă prestația sa a lăsat un gust amar. La fel se poate spune și despre Astra, campioana sezonului trecut. Dinamo în schimb a fost o revelație, izbutind după tocmai opt ani să se claseze pe podium. E drept, a împlinit și un deceniu de când nu a mai cucerit un titlu.
Acum a mai rămas de jucat doar play-out-ul. Poate pe viitor s-o întreprinde ceva, ca întreaga competiție să înceapă dar să se și încheie în același timp. CSMP Iași, Gaz Metan Mediaș, FC Botoșani și FC Voluntari nu mai au miză, disputându-și doar acea clasare mai bună care aduce în visterie o diferență de bani. Ardeal nu mai are nici ea vreo... emoție, fiind deja retrogradată cam din etapa 1 a sezonului regular... Treabă cu adevărat vor mai avea doar Concordia, ACS Poli și Pandurii, care își dispută atât supraviețuirea directă, cât și pe cea indirectă.
Cifre
► Ardeal a suferit prima înfrângere acasă cu FC Botoșani, după ce obținuse 3 victorii consecutive.
► Astra i-a marcat în primul eșalon 50 de goluri lui Dinamo.
► CSMP Iași a urcat pe locul 54 în clasamentul all-time, peste Flacăra Moreni.
► Ionuț Popa s-a aflat la meciul său 250 ca tehnician principal în prima divizie.
► Cifre rotunde la numărul de meciuri pentru: L Rus (CFR Cluj) al 200-lea, A. Mureșan (tot CFR Cluj) al 150-lea, G. Neagu (ACS Poli) și Cobrea (FC Botoșani) al 50-lea.
► Jakoliš (Steaua) a înscris golul 10, iar Fuček (ACS Poli) și Hamed (Pandurii) pe primul.
Răzvan TOMA