Fostul atacant al CFR-ului,
Cosmin Tilincă (37 ani), vorbește despre prima aventură europeană a "feroviarilor", în Cupa Uefa Intertoto 2005, și dezvăluie planurile sale de viitor.
În 2005, la doar un an de la revenirea în prima ligă, CFR Cluj bifa prima participare în cupele europene din istorie. "Feroviarii" s-au înscris în Cupa Uefa Intertoto, o competiție europeană de vară, destinată formațiilor care nu se calificau în Liga Campionilor sau Cupa Uefa. Miza era una importantă. Câștigătoarele celor trei finale ale întrecerii ajungeau în preliminariile Cupei Uefa.
Cu o generație din care au mai făcut parte Cristi Panin, Coroian, Dorinel Munteanu sau Minteuan, CFR a trecut fără probleme de lituanienii de la Vetra Vilnius în primul tur - 3-2 și 4-1. 3 dintre cele 7 goluri ale ardelenilor au fost marcate de Cosmin Tilincă sau "Tili-gol", așa cum a rămas cunoscut acesta în rândurile fanilor din Gruia.
În faza următoare, CFR a dat și peste primul adversar de top - Athletic Bilbao. La Cluj, echipa antrenată la acea vreme de Dorinel Munteanu se impunea cu 1-0, meciul fiind rezolvat de Tilincă. În returul din Spania, însă, emoțiile nu au lipsit pentru "feroviari". Ibericii au câștigat cu 1-0 și s-a ajuns la loviturile de departajare. Cu toate astea, CFR a avut câștig de cauză la penalty-uri, 5-3, și a mers mai departe.
A urmat apoi o dublă cu francezii de la Saint-Etienne. Prima manșă, disputată la Cluj, s-a încheiat 1-1. Golul "feroviarilor" a fost înscris de Tilincă. O săptămână mai târziu, CFR a făcut 2-2 în Franța, dar a avut avantajul golurilor marcate în deplasare și a s-a calificat în semifinale. Tilincă a marcat și de această dată, cealaltă reușită venind de la Crist Coroian.
Următorul adversar al clujenilor, Zalgiris Vilnius, a reprezentat o pradă ușoară pentru Tilincă și Compania - 2-1 în Lituania și 5-1 în Gruia. În meciul de la Cluj, "Tili-gol" a înscris din nou, ajungând la 7 reușite. În ultimul act, CFR a dat peste o altă grupare franceză - RC Lens. Norocul nu a mai fost, însă, de partea trupei lui Dorinel Munteanu. 1-1 la Cluj și 1-3 în Franța punea punct primei participări a CFR-ului în cupele europene. Cu toate astea, Cosmin Tilincă s-a consolat cu faptul că a ieșit golgheterul acelei ediții. Timpul a trecut, iar "Tili-gol" a ajuns la 37 ani. Acum trei ani s-a stabilit în Germania, alături de soția și cei doi copii ai săi. Locuiește în Mainz. Nu s-a lăsat de fotbal. E antrenor-jucător în Kreisoberliga (așa cum e denumită liga a șaptea - n. red.)și visează să antreneze o echipă din România.
► Cosmin, ce planuri ai în acest moment?
Îmi doresc să pot fi alături de familia mea. Să reușesc să-mi educ copiii foarte bine; mai ales pe fiul meu, Darius, să-l îndrum și să-l sprijin în viața de fotbalist, care a început-o acum 2 ani. Iar pe Asara, încă mai am timp. Acum evoluez în Germania, unde sunt stabilit cu familia de aproape 3 ani, dar în ligă de amatori: Kreisoberliga; unde sunt atât jucător, cât și antrenor secund. Dorul de casă mă atrage tot mai mult spre România, unde am să fac tot posibilul să revin ca antrenor, atât la copii, cât și la echipă de seniori.
► Cât de des mai urmărești meciurile CFR-ului?
Deși sunt departe de casă, prin intermediul internetului urmăresc aproape fiecare etapă a CFR-ului. Mi-am dorit să iasă campioană (chiar am făcut un pariu cu finul meu, Alex), dar din păcate nu s-a putut. Hagi cu "Viitorul" au fost puternici din toate punctele de vedere. Cu câteva îmbunătățiri sunt convins că Laci Miriuță își va îndeplini visul.
► Ai petrecut 5 sezoane acolo, fiind unul dintre jucătorii care au contribuit la revenirea echipei în Liga 1 după foarte mulți ani. Cum ai ajuns în Gruia și ce a însemnat pentru tine această experiență?
Am fost foarte ușor de convins de către domnul Mureșan și domnul Arpad Paskany, având în vedere proiectul propus; un proiect care prevedea promovarea după 3 ani. Prin multă muncă și sacrificii, noi am atins în 2 ani această performanță istorică. A fost cea mai frumoasă experiență din cariera mea de fotbalist. Aici am fost respectat, iubit și idolul tribunelor.
► În 2005, ai evoluat cu CFR în Cupa Uefa Intertoto, aceasta fiind prima participare a clubului într-o competiție europeană. Ai marcat 7 goluri și ai ajuns cu echipa până în finală, trecând peste echipe precum Athletic Bilbao sau Saint-Etienne.
Nimeni nu ne-ar fi dat șansă în această competiție, dar noi am crezut în ea, și sub îndrumarea lui Dorinel am reușit să întoarcem privirile tuturor românilor spre noi. Am fost golgheterul acelui turneu, cu 7 reușite, și foarte aproape de intrarea în Cupa UEFA. Am muncit mult și am avut multe satisfacții prin victoriile obținute asupra echipelor de top din Europa - un gol cu Atheltic Bilbao și 2 goluri cu Saint-Etienne.
► Ai fost coleg cu Panin, Jula, Coroian, Minteuan, Adi Anca sau Dorinel Munteanu. Ultimul era în același timp și antrenor. Cum ai descrie generația de atunci?
La CFR s-au perindat mulți jucători și antrenori, dar eu am avut norocul să fiu sub aripa unor jucători experimentați, de genul: Jula, Martin Tudor, Coroian, Minteuan, Anca, Pâglişan, Văsâi, Oncică, Dorinel Munteanu, dar și jucători tineri, ambițioși și dornici de performanță: Miclăuș, Balint, Surdu, Florin Dan. Pentru mine și chiar și pentru suporteri, aceasta a fost cea mai iubită generație a CFR-ului.
► În 2007, ai plecat de la CFR, trecând pe la Farul și apoi la Gloria Bistrița. Care au fost motivele plecării de la Cluj?
Din păcate, în 2007, după prelungirea contractului și un parcurs prin turul de campionat, am fost nevoit să plec 6 luni sub formă de împrumut la Farul Constanța, apoi la Gloria Bistrița și Pandurii Târgu Jiu. Am plecat fără un răspuns concret. Viața de fotbalist este imprevizibilă.
► Ai evoluat câțiva ani și la Pandurii. Ți-a fost ușor să joci împotriva fostei tale echipe în duelurile Pandurii - CFR?
De fiecare dată când am jucat împotriva CFR- ului, fiind jucător al Bistriței sau Pandurilor, reveneam cu plăcere și nostalgie pe stadionul care m-a consacrat, în uralele și scandările adevăraților suporteri CFR, care m-au iubit dintotdeauna.
► Ai rămas cu vreun regret?
Cel mai mare regret pe care îl am e că nu am reușit să evoluez la nivel înalt și în străinătate. A fost o ofertă pentru mine, la nivel de club, dar nu s-a concretizat.
► Ce jucător te-a inspirat cel mai mult de-a lungul carierei?
Nu am avut un jucător preferat, dar am încercat să iau cel mai bun lucru de la adevărații atacanți ai Europei din acel moment.
► Ce îți place să faci în timpul liber?
Timpul liber îmi place să-l petrec alături de frumoasa mea soție și de cei doi copii jucăuși și plini de viață, Darius (8 ani) și Asara (5 ani).
► Care e filmul tău preferat?
Ca și film preferat, îmi place "Champions League Gladiators". E un film adevărat despre viață, despre suișurile și coborâșurile vieții noastre de fotbaliști.
► Ce mesaj ai pentru suporterii CFR-ului?
Dragi adevărați CFR-iști, susțineți echipa la greu, că la bine toți știu s-o facă. La greu doar voi, adevărații suporteri, sunteți alături de ea. Țineți minte, jucătorii sunt și ei oameni. Haide dragă CFR!
Cosmin Tilincă este născut pe 7 iunie 1979, la Turda. Și-a început cariera la Arieșul, iar în 2002 a venit la CFR, unde a stat până în 2007. A mai trecut pe la Farul Constanța, Gloria Bistrița sau Pandurii Târgu Jiu.
97 meciuri și 23 goluri a bifat Tilincă în tricoul lui CFR Cluj.