Gata și cu ultima etapă din acest an. De ceva timp, am un sentiment de confort atunci când se termină competiția Ligii I și de disconfort pentru că se reia atât de repede. Ar merita și jucătorii mai ales, ca și noi, privitorii, o vacanță mai mare, totodată nu cred că mai trebuie să amintesc că nu suntem o țară mediteraneană. Se riscă de a se juca meciurile decisive pentru stabilirea celor două "play"-uri în mocirlă și frig. De tribunele goale nu mai amintesc, căci acestea sunt tot timpul. De fapt, într-un recent comunicat al LPF, legat de unele declarații ale guralivului Ionuț Popa la adresa acestui sistem competițional, se scrie: "Doar prin acest sistem, garant al unei competitivități crescute, vom putea oferi cluburilor în fiecare sezon suma de 27.5 milioane de euro, așa cum am făcut începând cu ediția 2014-2015". Chestia cu "garantul competivității" este vrăjeala de poleire a respectivei fraze care spune de fapt că acest sistem penibil a fost "gândit" și decis de televiziuni. Așadar niște nătărăi în ale fotbalului, ajunși din întâmplare într-o asemenea postură, au ajuns să decidă cum să se joace prima noastră ligă. Comunicatul respectiv are dreptate însă într-o privință și anume că mai nimeni dintre cei îndreptățiți să o facă nu s-a împotrivit. Dar ce ne mai mirăm de un biet sistem de desfășurare a unei competiții sportive, când atâția incompetenți ca să nu le spun și răufăcători au ajuns să decidă viitorul unei țări, abuzând-o fără jenă...
Derby-ul etapei s-a desfășurat la Craiova, între locurile 3 și 1. A învins echipa gazdă grație mai ales atmosferei, ieșită din comun pentru ceea ce se întâmplă azi pe stadioanele patriei, creată de noua arenă "Ion Oblemenco". Sunt convins că dacă partida s-ar fi desfășurat la Severin, s-ar fi încheiat remiză. Alexandru Băluță a demonstrat din nou că degeaba ai picioare bune, dacă nu funcționează bine creierul. Căci un creier modest poate distruge rapid tot ceea ce clădește un picior valoros, cum era să se întâmple și la acest joc, când printr-un fault imbecil respectivul a luat un "roșu" prin care era să-și îngroape echipa. La CFR Cluj am văzut ceva asemănător cu ceea ce constatasem în meciul ei la Timișoara, când a început să joace fotbal abia după ce s-a văzut condusă... decisiv. În pofida acestei înfrângeri, Dan Petrescu și ai lui vor bea șampania de Revelion ca lideri ai fotbalului românesc.
Un alt meci important pentru partea superioară a fost cel între campioana la zi și cea care dorește să-i ia locul, Viitorul, respectiv Steaua. Lipsa de maturitate, ghinionul și mai ales propriul portar, Tordai, au fost factorii care au transformat o remiză într-o înfrângere pentru echipa lui Hagi. Ferească-i Dumnezeu pe antrenorii, jucătorii și suporterii acelei echipe care i-ar avea în componență atât pe Tordai, cât și Enza-Yamissi!!! A existat un element al acestei confruntări mai rar întâlnit, putându-se vedea cum doi atacanți aflați în luptă directă pentru titlul de golgeter pot avea în același timp și o dispută fizică cu mult mai directă. Așa au făcut Gnohéré și Țucudean. Deocamdată, conduce francezul cu origini ivoriene cu 12-11 la goluri și 1-0 la pumni și eliminări.
La meciul ACS Poli - Dinamo ni s-a demonstrat, dacă mai era nevoie, cam cum poate fi influențată o confruntare de un gazon prost în combinație cu o vreme dificilă. Asta apropo de grăbitul restart din februarie. Acest egal "alb" i-a încurcat multe ițe lui Dinamo, motiv pentru care va avea un final de sistem regular fierbinte, în sensul nedorit al cuvântului.
Căpățînă are ceva cu antrenorul Eugen Neagoe. Pe unde îl prinde, îi dă goluri de dincolo de orizont. În sezonul trecut, pe când cel din urmă antrena CSMP Iași, i-a marcat de la 65 m, iar FC Voluntari a învins în deplasare cu 2-1. Acum, a făcut-o ... doar de la 45, iar echipa sa câștigat acasă cu 3-0. Ce de marfă pentru caricaturistul anilor 60-70, Neagu Rădulescu...
După cum am afirmat și cu alt prilej, jucătorii Astrei ca și antrenorul ei, Edward Iordănescu, merită un mare BRAVO pentru ceea ce au realizat în această primă parte, această echipă părându-mi-se revelația acestei prime părți.
Cifrele etapei
# Astra are 5 victorii din 5 pe teren propriu cu FC Botoșani. Totuși echipa moldoveană a reușit acum să înscrie primul gol la Giurgiu. # A 8-a confruntare între Dinamo și ACS Poli a adus primul egal dintre ele. # CFR Cluj a primit golul 850 (de la Mitriță). # CSU Craiova a trecut pe locul 54 în clasamentul all-time al Ligii I, depășind pe Electroputere. # Constantin Enache a trăit ca antrenor marcarea golului 100 ca antrenor principal de prim-eșalon. # Meciul 50 ca antrenor principal în Liga I pentru Claudiu Niculescu (FC Voluntari). # Cifre rotunde la meciurile de pe prima scenă pentru: Seto (Astra) al 250-lea, G. Miron (FC Botoșani) al 100-lea, Romeo și Iul. Cristea (ambii Gaz Metan) al 50-lea. # Primele goluri pentru Chamed (Gaz Metan), Sin și Cissé (ambii CSMP Iași). # În fine un debut, după destule etape în care nu am mai consemnat vreunul: Țicămucă (Juventus), un nume pe care nu-l voi putea uita prea curând.
Răzvan TOMA