CS Universitatea Craiova s-a înființat în 2013. Conducătorii FRF au realizat târziu abuzul efectuat prin desființarea clubului Universitatea Craiova, (înființat în 1948) și patronat de Adrian Mititelu și au oferit, în compensație, două locuri în liga a II-a pentru două echipe craiovene. Unul din ele a fost ocupat de FC Universitatea, echipa desființată abuziv, dar care anterior apelase la o practică ilegală pentru însușirea drepturilor de televizare pe un alt cont bancar gol, abandonând contul vechi pe care făcuse o serie de datorii pe care nu le-a mai achitat. Practici autohtone, ce să-i faci! Al doilea loc a fost ocupat de o echipă nou-nouță, supranumită și Craiolguța, o echipă considerată a primăriei Craiovei. Această echipă a promovat la mai puțin de un an de la înființare, în timp ce echipa lui Mititelu a fost ocolită de investitori și își va încheia existența printr-un faliment pronunțat de justiție, care astfel a fost întârziat cu câțiva ani. Se pare că a fost chiar o strategie, mizând pe faptul că investitorii vor abandona susținerea lui Mititelu și se vor grăbi să ajute echipa Primăriei.
Și CS Universitatea a crescut în doi ani cât altele în 10. În al doilea an echipa termina pe locul 5 în liga I, dar UEFA nu a acceptat-o în Europa League, regulamentul interzicând echipelor recent înființate să joace în competiția europeană. Craiovenii s-au resemnat și au mai așteptat doi ani pentru a vedea alt meci de cupă europeană. Între timp, însă, cum avocații noștri doresc procese cu combatanți bogați, noul club cere în instanță palmaresul clubului care a adus glorie municipiului, Universitatea la care au jucat Oblemenco, Balaci, Lung, Cămătaru, Gh Popescu și, stupoare, noul club capătă partea glorioasă a palmaresului. Cum s-a întâmplat ca succesiunea să se oprească prin 1991, dar echipa să continue să joace în prima divizie și chiar în cupele europene să nu întrebați justiția, pentru că este oarbă.
Și așa Craiolguța a ajuns în Europa League unde sorții cei răi i-au hărăzit pe cei care s-au jucat cu Steaua în 1989. Noua Universitate, însă, se poate declara mulțumită, a primit în două meciuri mai puține goluri (3) decît Steaua cu Silviu Lung în poartă (4).
În această ediție de campionat, Știința, așa cum le place spectatorilor s-o numească, și-a adus un antrenor italian, Devis Mangia și, deși s-a despărțit foarte repede de Ivan, a încheiat sezonul de toamnă pe locul 3, dar play-offul poate aduce surprize (plăcute?).
În cele 22 etape oltenii au folosit pe:
Nicușor Bancu (22 meciuri 2 goluri), Alexandre Barthe (6-0), Alexandru Băluță (18-8), Cristian Bărbuț (7-1), Marius Briceag (17-0), Andrei Burlacu (17-5), Lucian Buzan (1-0), Nicolai Calancea (20-0), Niko Datkovic (9-0), Radoslav Dimitrov (12-0), Gustavo di Mauro Vagenin (21-9), Andrei Ivan (1-0), Renato Kelic (18-1), Ivan Martic (13-2), Alexandru Mateiu (17-0), Alexandru Ionuț Mitriță (17-7), Miodrag Mitrovic (2-0), Răzvan Popa (3-0), Alexandru Popescu (1-0), Apostol Popov (4-0), Mihai Roman (17-0), Fausto Rossi (5-0), Vladimir Screciu (19-0), Hrvoje Spahija (9-0), Tiago Ferreira (14-0), Hristo Zlatinski (16-1).
Craiova beneficiază și de un stadion nou și frumos, care a convins pe suporteri să-l ia cu asalt, deși rezultatul primului meci jucat a fost unul jenant pentru echipă. Media de spectatori, deocamdată pentru cele 3 meciuri disputate în liga I pe noul Ion Oblemenco se situează peste 21.000 și poate crește în play-off.
Romeo Ionescu