FC Viitorul s-a înființat în 2009 și a promovat în prima ligă în 2012, iar în vara anului care a trecut a cucerit primul titlu de campion. Tratată cu simpatie de presă, ideea Academiei de fotbal condusă de Gheorghe Hagi este ”o Mărie cu altă pălărie”. În 1954 se înființa în capitală echipa Voința, de fapt un club pentru care au jucat tinerii selecționați în echipa națională de juniori. Din acel an menționăm pe Nicolae Georgescu, Vasile Copil, Gheorghe Ene, Ladislau Bodo, Ion Țîrcovnicu, Vasile Anghel. Ei vor juca 4 meciuri amicale ale naționalei de juniori și vor termina campionatul pe locul 3. Anul următor acești jucători vor participa la turneul FIFA pentru juniori, câștigând una din grupe. Turneul se va opri în această fază, fără ca cei 4 câștigători de grupe să se întâlnească între ei. Voința și-a schimbat numele în Progresul Combinatul Poligrafic Casa Scînteii (Progresul CPCS, în același timp existând și Progresul FB, în prima divizie). Echipa va termina pe locul 8. În 1956, România câștigă, din nou, grupa de la turneul UEFA de junori, iar Progresul CPCS termină pe locul 2 (la multe puncte de Steagul Roșu Brașov). În 1957 România termină la egalitate de puncte cu prima clasată din grupă, iar în 1958 termină pe locul 4, pierzând finala mică. Nu mai are suflu pentru divizia B, unde ocupă locul 13 și retrogradează, iar anul următor, 1958-59, termină pe locul 7 în divizia C, părăsind sistemul divizionar. Următoarele generații de juniori aduc România în finalele europene din 1960 și 1962, câștigând turneul disputat în țara noastră. Și pentru ca acești jucători să nu se irosească (deși unii făcuseră 22 de ani: Matei, N Nagy), FRF hotărăște înființarea unei echipe care să joace în prima divizie (1962-63). Viitorul va termina turul pe locul 8, dar a învins Dinamo în ultiml meci, iar autorul golului, Gergely, va marca golul victoriei, care îl va face dinamovist pentru următorii ani. Jucând la București, jucătorii care au evoluat în aceste echipe de juniori vor fi atrași cu ușurință de Dinamo, CCA sau Rapid, puțini din ei revenind în provincie. Ideea unui club în care cei mai talentați juniori să activeze revine în actualitate abia în 1978 și se formează clubul Luceafărul, o amintire pentru iubitorii fotbalului din țata noastră. A existat 8 ani și a evoluat în divizia B și C, rezultatele necontând în clasament pentru că, de fiecare dată, multe meciuri au trebuit să fie amânate și nu s-au mai jucat. Cum cele necesare traiului și performanței s-au găsit tot mai greu, Luceafărul se împarte în centre olimpice regionale. În același timp fiecare club divizionar era obligat să întrețină echipe de juniori pe palierele de vârstă de 18 și 17 ani, ulterior 16, deci centrele olimpice de juniori se contopesc cu cluburile care au echipe de juniori.
Dar amintirea Luceafărului, a cărui generație 1981 a adus România pe locul 3 la campionatul mondial (de juniori) s-a vrut întotdeauna reluat. Cam așa ceva a reușit Gheorghe Hagi la Ovidiu, Hagii fiind unul din juniorii fostului club Luceafărul. Academia Gheorghe Hagi conține și echipele de juniori, participante la campionatele naționale corespunzătoare vârstei, dar și o echipă ajunsă în liga I (2012), iar până în vara trecută a avut și o echipă secundă, participantă meritorie în liga a III-a, dar l acare s-a renunțat, surprinzător.
Așadar Viitorul Constanța s-a înființat în 2009, a jucat în liga a III-a un singur an, apoi doi în liga a II-a (2010-12) și a fost primită cu multă simpatie în prima ligă. Echipa a promovat mulți jucători tineri (puteți citi detalii pe http://fcviitorul.ro/istoric-fc-viitorul), dar va trebui să-și construiască propriile terenuri la circa 20 km de Constanța, la Ovidiu, departe de interesele dubioase ale edililor Constanței. Astfel, Viitorul va pleca de la Constanța și va juca la Chiajna (2013-15), pentru ca din 2015 să joace la Ovidiu.
În vara lui 2016 Vitorul va juca în preliminariile UEFA Europa League, unde va avea rezultatele unor debutanți (0-5 și 0-0 cu KAA Gent). Sezonul nu va deveni unul ratat ci echipa se va redresa și va urca până pe locul 1 (la 12.12.2016). Nu vor reuși ”evadarea”, FCSB ocupând locul 1 în play-off până la ultima etapă, dar pentru că jucătorii lui Becali au pierdut la Ovidiu, Viitorul va câștiga titlul, confirmat și de TAS. Performanțele în cupele europene ale Viitorului au fost modeste, chiar jenante (1-0 și 0-4 cu Apoel Nicosia, 1-3 și 0-4 cu Red Bull Salzburg. Nici în campionat echipa nu a mers mai bine, echipa ocupând locul 11 tip de 4 etape, abia la 30 octombrie echipa urcând pe locul 5. Pentru primăvara pe care o așteptăm, Viitorul beneficiază de lipsa presiunii, viitorul titlul fiind disputat de CFR, FCSB și Universitatea, așa că Viitorul va putea da o lovitură surprinzătoare (sau nu?).
În campionat au jucat:
Cristian Tudor Băluță (13-0), Romario Sandu Benzar (3-0), Kevin Boli (7-0), Alexandru Buzbuchi (1-0), Carlo Roberto Casap (1-0), Aurelian Ionuț Chițu (19-3), Alexandru Cicâldău (20-0), Florin Cioablă (1-0), Andrei Virgil Ciobanu (5-1), Florinel Teodor Coman (5-0), Marius Marcel Constantin (5-0), Bradley De Nooijer (12-0), Denis Drăguș (7-0), Andrei Ioan Dumitraș (1-0), Doru Adrian Dumitrescu (8-0), Eric de Oliveira Pereira (20-7), Cristian George Ganea (21-3), Cristian Gavra (1-0), Virgil Eugen Ghiță (1-0), Ovidiu Nicolae Herea (7-0), Robert George Hodorogea (12-1), Răzvan Horj (11-0), Dani López (18-0), Alexandru Mățan (7-1), Sebastian Mladen (20-0), Dragoș Ionuț Nedelcu (4-0), Sorin Nicușor Rădoi (1-0), Victor Teodor Rîmniceanu (18-0), Ors Gyorgy Arpad Tordai (4-0), Kofi Twumasi (1-0), Bogdan Ionuţ Țîru (18-0), George Marius Țucudean (20-11), Ionuț Daniel Vînă (16-2).
În cupele europene: Băluță (1 meci), Benzar (2), Boli (3), Buzbuchi (1), Chițu (4), Cicâldău (3), Cioablă (1), Coman (3), Constantin (4), Drăguș (1), Dumitraș (1), Eric (2), Ganea (3), Herea (3), Hodorogea (2), Dani López (4), Mladen (2), Nedelcu (2), Rădoi (1), Rîmniceanu (3), Țîru (4), Țucudean (3), Vînă (2). Au marcat Ganea și Țucudean. Anul a început cu o altă știre descurajatoare pentru Viitorul, transferul anunțat al lui Țucudean la CFR Cluj
Romeo Ionescu