Dacă până acum organizatorii LPF au avut noroc cu carul, beneficiind de o climă favorabilă, iată că iarna, când mai are puțin din mandatul ei, parcă vrea să "recupereze" și să înlocuiască blândețea cu care ne-a tratat până acum, cu o maximă severitate. Așa că a ciupit puțin din sezonul regular, ducând la amânarea ultimului meci, motiv pentru care nu s-a putut face țintarul play-out-ului. În mare pericol sunt și optimile Cupei, ca și viitoarea etapă din toate ligile, cei dintr-a doua anunțându-și deja dorința de a o amâna.
Iarnă, viscol, gheață, polei și toate relele anotimpului rece sunt și la Dinamo. Ceea ce pentru unii era greu de prevăzut, pentru alții mai puțin, s-a întâmplat, Dinamo e în play-out. E prima retrogradare suferită de o echipă care de-a lungul timpului s-a uitat la altele cum o pățeau. Ba le mai dădea și un vânt. Căci intrarea în eșalonul al doilea al Ligii 1 nu înseamnă că a ajuns deja într-a doua, dar tot o cădere este. După rezultatul de la Giurgiu și-au făcut apariția, pe bună dreptate, multe ironii la adresa acestui eșec alb-roșu. Eu n-o să mă alătur, chiar dacă sunt conștient că Dinamo are multe păcate acumulate în timp, dar nu-mi place să lovesc pe cineva căzut la pământ. Sunt arătați cu degetul ca fiind vinovați mulți. Adevărul este că toți cei care au avut drept de decizie poartă partea lor de culpă, alcătuind un lanț "armonios" al acestui dezastru. Aș începe cu Mutu și Contra, care din cauza faptului că au tulit-o au fost uitați. Dar penibila campanie de transferări din vară le aparține aproape în întregime. Miriuță, cel care a plătit nota cel mai dur, are și el neajunsurile lui, dar vorba lui Dănuț Lupu, n-avea cum să facă un tort bun fără toate ingredientele sau cu unele de slabă calitate ori expirate. Iar Ionuț Negoiță (foto), chiar dacă a și băgat bani la echipă într-un moment delicat din punct de vedere financiar, a vândut cam tot ce avea mai de Doamne ajută. Că am pomenit de momentul delicat din punct de vedere financiar, aici ne putem întoarce și cu decenii în urmă când s-a produs ceea ce avea să aducă clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare într-o asemenea situație, unde Borcea a fost prim-solist. Apropo că unii inconștienți îl vor reîntors la Dinamo! Așa că acest eșec a avut logica sa, e drept, ajutat și de un complex ghinionist al rezultatelor. Dar putem parafraza o vorbă celebră, precum "ghinionul ți-l faci singur". Nu i-am băgat aici și pe jucători, căci la ei a fost doar neputință.
Astra n-a făcut nimic ieșit din comun, ci în primul rând și-a văzut propriul interes, mai adăugându-și niște puncte care, chiar dacă nu o vor ajuta să lupte la titlu, s-ar putea dovedi decisive pentru un loc de cupe europene. Iar o mare parte a presei a prezis că jocul său cu Dinamo va fi blat justificat, pentru că în fotbalul românesc s-au tot făcut blaturi. Ne amintim în anii "cooperativei" cu câtă vehemență negau cei implicați, de fie făceau spume la gură, fie le curgeau lacrimile, pentru ca peste ani să recunoască faptul că s-au dedat la asemenea fapte.
Un bravo pentru câștigătoarea sezonului regular, CFR Cluj, care chiar dacă nu a oferit cel mai estetic joc, a arătat eficiență, constanță și seriozitate. De când a apărut acest sistem oribil cu play-uri, câștigătoarea play-off-ului a devenit la final de sezon și campioană.
Noua echipă ieșeană chiar a meritat această calificare pe ultima sută de metri, arătând un fotbal plăcut și eficace. Și această echipă a fost dincolo de previziuni, dar în sensul opus față de Dinamo. Este o notă bună și pentru Stoican.
Viitorul a forțat și ea la final și a prins in extremis play-off-ul, evitând astfel rușinea ca deținătoarea titlului să abordeze a doua parte a sezonului de la "clasa a doua".
Ce trebuia să mai facă Steaua ca Sepsi să-i marcheze măcar un gol? A jucat pe un frig pătrunzător, cu echipa incompletă și obosită după "isprava" de la Roma, apoi a mai apărut și inferioritatea numerică, după accidentarea lui R. Benzar, chiar dacă acesta a rămas de formă în teren, și peste toate a "beneficiat" de o neinspirație decizională totală a propriului antrenor. Zadarnic cei din Sfântu Gheorghe au pasat și combinat frumos, că tot zero a acumulat la punctaj.
Așadar, prima parte a sezonului s-a încheiat. Să sperăm că vom putea spune astfel și despre iarnă.
La final nu-mi pot reprima o întrebare: va mai avea din nou TAS de lucru de pe urma noastră?
► A fost prima victorie pentru FC Botoșani pe propriul teren împotriva Gazului Metan, până acum remizând de trei ori și pierzând o dată.
► CSMP Iași însă n-a reușit nici într-al 5-lea meci de-acasă cu Viitorul s-o învingă, ba mai mult a pierdut pentru a doua oară, de alte trei ori terminând egal.
► Viitorul s-a aflat și la meciul 200 în Liga 1. # Câteva meciuri rotunde pe prima scenă: Pleșca (Gaz Metan) al 200-lea, Cr. Ganea (Viitorul) al 100-lea.
► Două debuturi, ambele străine, Edinho Júnior (Gaz Metan) și Ross (Sepsi).
► Omrani (CFR Cluj) a marcat al 10-lea său gol în L1.
► Pentru Flavius Stoican (CSMP Iași) înfrângerea cu Viitorul a însemnat meciul său 100 ca antrenor în Liga 1.
► Și doi asistenți au ajuns la "linii" cu numere rotunde: Octavian Șovre (Oradea) la a 350-a și Ovidiu Artene (Vaslui) la a 200-a.
Răzvan TOMA