Odată cu începerea "play"-urilor, i-am auzit pe angajații canalelor de sport supralicitându-și marfa, cum că ar urma niște dispute, mor după expresia asta, "extrem de interesante". Celor mulți care au acest tic verbal le sugerez să se uite prin orice DEX și să vadă ce înseamnă cu adevărat acest termen, căci poate astfel nu-l vor mai folosi... extrem de mult. Așadar, respectivii știind că au în traistă marfă proastă, au încercat totuși să ne-o vândă, folosind aceste clișee de lobby. E greu însă atunci când este cât se poate de vizibil că regele e gol. Căci mi-a fost clar ce slabe și inestetice meciuri a oferit această primă etapă. Și acum nu a mai existat nici scuza de coduri galbeno-portocalii meteo. De fapt, a fost un cod portocaliu de fotbal prost. Nici măcar nu ne-a fost dat să avem parte de vreo surpriză care să fie ca un fel de sare în bucate.
Steaua - Viitorul a ținut capul de afiș în gurile "specialiștilor" TV, cum că va fi "extrem de interesant", meci pentru care ar fi trebuit să lăsăm deoparte orice altă activitate și să ne înșurubăm în fața televizoarelor, chiar ținându-ne respirația. Aici cu adevărat și-a avut rost termenul "extrem" la care însă mai trebuie adăugată și caracteristica "de urât". Căci am văzut față în față două mortăciuni, prima având norocul ca Budescu să îi mai injecteze ceva viață și astfel s-o scoată cu bine la capăt. Nici CSU Craiova - Astra nu a fost departe, aici existând o mică scuză a gazonului bolnav al mult lăudatului stadion din Bănie. L-am văzut pe Mitriță șutând deopotrivă în minge și brazde. Dacă insista cu ultimele, acestea s-ar fi putut reuni cu... Brazda lui Novac. Parcă CFR Cluj - CSMP Iași a fost un pic mai de privit, fiind îmbunătățit și de suspansul din final. Acum, CFR Cluj a scăpat și a luat toate cele trei puncte, însă acest meci a fost ca un cartonaș galben la jocul meschin și la minima rezistență pe care îl practică. Ceea ce am văzut în Gruia mi-a adus aminte puțin de acea fabulă cu iepurele și broasca țestoasă, când urechilă putea să termine de nu știu câte ori primul cursa, însă din propria vină era cât pe-aci să fie învins.
Închei aici, căci sunt epuizat de cât am palpitat la meciurile acestei etape. Nu înainte însă de a oferi cifrele, care au fost cu mult mai spectaculoase.
► CFR Cluj rămâne neînvinsă acasă cu CSMP Iași și după a 7-a partidă (i-a cedat doar 3 egaluri), ca și FC Voluntari cu ACS Poli după 6-apartidă (i-a cedat doar un egal).
► Prima victorie pentru CSU Craiova pe propriul teren în fața Astrei (într-a 6-a confruntare). Cu acest prilej, Astra a suferit cea de-a 150-a înfrângere în Liga 1.
► Necăjitul Cristian Pustai (Gaz Metan) a ajuns la 300 de meciuri pe prima scenă ca antrenor principal, fiind al 27-lea din istorie care atinge această bornă.
► În schimb, pentru Florin Bratu (Dinamo) a fost debut, prima victorie și primele goluri ca tehnician în L1.
► Cifre rotunde la numărul de meciuri în primul eșalon pentru mai mulți jucători: Camora (CFR Cluj) și Pintilii (Steaua) la al 200-lea, Gustavo (CSU Craiova) și Golofca (FC Botoșani) la al 50-lea. De precizat că portughezul Camora a devenit abia al 4-lea străin care a trecut peste această ștachetă, după Cadú, Seto și Júnior Maranhão. Noroc cu golul din final al lui Omrani, pentru că altfel portughezul n-ar fi vrut să-și aducă aminte de acest jubileu.
► Patru debuturi (unul singur autohton): André Santos (CSU Craiova), Culda (Astra), Simonovski (Sepsi) și Fytanidēs (Gaz Metan). Celui din urmă, indivizi cu probleme la pronunție, ca și când ar fi un nume complicat de rostit, au folosit prenumele ca apelativ, Sōkratēs. Noroc că regretatul nostru regizor, Gheorghe Vitanidis, n-a mai prins vremurile actuale, căci altfel...
► Golul 30 pentru veteranul Cernat (FC Voluntari).
► Trei autohtoni s-au aflat la primele lor reușite: Mladen (Viitorul), Mihai Popescu și R. Moldoveanu (ambii Dinamo).
Răzvan TOMA