Croatul Ivan Perisic este jucătorul care a alergat cel mai mult la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, cu 72,5 km, un record de 12 autogoluri sau 135 de ani, vârsta combinată a antrenorilor Uruguayului şi Portugaliei, sunt doar câteva din cifrele ediţiei de anul acesta a competiţiei, prezentate de FIFA.
Cu 519 centimetri, Luka Modric (1,72 m), Eden Hazard (1,73 m) şi Antoine Griezmann (1,74 m) au cea mai mică înălţime adunată pentru posesorii trofeelor Balonul de Aur, de Argint şi de Bronz, de la Toto Schillaci, Lothar Matthaeus şi Diego Maradona, în 1990, cu un total de 512 centimetri.
135 de ani şi trei luni este vârsta cumulată a antrenorilor Uruguayului, Oscar Tabarez, şi Portugaliei, Fernando Santos, când s-au întâlnit în optimile de finală, cea mai mare a doi antrenori la un meci din Cupa Mondială. Precedentul record era deţinut de Tabarez şi Roy Hodgson, selecţionerul Angliei, 134 ani şi două luni, la CM 2014.
Perisic a alergat 72,5 km la CM din Rusia, mai mult decât orice alt fotbalist. Xavi (80 km) şi Thomas Muller (84 km) au deţinut recordurile ediţiilor din Africa de Sud 2010, respectiv Brazilia 2014.
48 de ani a trecut de când o echipă a reuşit să întoarcă un pasiv de două goluri şi să câştige un meci din faza eliminatorie a Cupei Mondiale, până când Belgia a dispus de Japonia cu 3-2. Precedenta situaţie a fost în 1970, când Germania de Vest a trecut de Anglia cu 3-2, în Mexic, dar după prelungiri.
Au trecut 40 de ani de când într-o finală a Cupei Mondiale nu a fost prezent un jucător de la Bayern Munchen sau Inter Milano. La Mondialul din Rusia, bavarezii au fost reprezentaţi de francezul Corentin Tolisso, iar Inter de croaţii Marcelo Brozovic şi Ivan Perisic.
Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo au ajuns împreună la un total de 21 de ore şi 10 minute fără gol marcat în fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale. Argentinianul a avut 8 prezenţe în aceste faze, iar portughezul 6.
Nu mai puţin de 18 meciuri au adunat echipele asiatice fără victorie în faţa celor sud-americane la Cupa Mondială, până când Japonia a învins Columbia cu 2-1.
Portarul spaniol David De Gea, favorit la câştigarea titlului de cel mai bun goalkeeper al competiţiei înaintea turneului, a avut cea mai slabă evoluţie dintre jucătorii de pe postul său, cu un procentaj de 14,3 la sută. Spaniolul de 27 de ani a apărat doar un şut şi a primit 6 goluri în patru partide. Danezul Kasper Schmeichel a avut un procentaj de 91,3, salvând 21 din cele 23 de şuturi, cel mai mare pentru portarii care au apărat mai mult de un meci în Rusia.
Nu mai puţin de 12 autogoluri s-au înregistrat în Rusia, dublu faţă de recordul de şase, stabilit în Franţa 1998. Marocanul Aziz Bouhaddouz a înscris cel mai tardiv autogol din istoria Cupei Mondiale, în min. 90+5 al meciului cu Iranul. Serghei Ignaşevici, cu puţin timp înainte de a împlini 39 de ani, a devenit cel mai bătrân autor al unui autogol, în al treilea meci consecutiv al Rusiei care a avut un autogol (două înscrise de ruşi, unul pentru ruşi). Croatul Mario Mandzukic a fost autorul primului autogol marcat într-o finală de Cupă Mondială.
Fundaşul englez Harry Maguire, cu 11 şuturi, a depăşit într-o astfel de ierarhie atacanţi şi mijlocaşi ofensivi ca Gabriel Jesus (10), Luka Modric (10), Gylfi Sigurdsson (10), Raheem Sterling (10), Robert Lewandowski (9), Falcao (8), Kylian Mbappe (8), Paul Pogba (8), Sergio Aguero (6) sau Dele Alli (5). Neymar a avut cele mai multe şuturi (27), urmat de Ivan Perisic şi Philippe Coutinho (22 fiecare).
Nu mai puţin de 10 belgieni au marcat la CM 2018, egalând recordul de cei mai mulţi marcatori pentru o echipă împărţit de Franţa în 1982 şi Italia în 2006.
Mexicul a ratat calificarea în sferturi pentru a şaptea oră consecutiv. În şapte ore şi jumătate de înfruntări cu Brazilia la Cupa Mondială, mexicanii nu au reuşit să marcheze niciodată şi au primit 13 goluri.
Cinci jucători sub 20 de ani au marcat mai mult de un gol la Cupa Mondială, francezul Kylian Mbappe devenind primul de la reuşita lui Pele, în urmă cu exact 60 de ani. Mbappe (19 ani) a devenit al treilea fotbalist sub 20 de ani care a apărut într-un meci eliminatoriu la Cupa Mondială, după Pele (1958) şi Giuseppe Bergomi (1982), şi al doilea care a marcat într-o finală după Pele.
Portarul croat Danijel Subasic a devenit al treilea goalkeeper de la Cupa Mondială cu patru şuturi apărate la loviturile de departajare, după germanul Harald Schumacher şi argentinianul Sergio Goycochea. Croaţia a jucat prelungiri cu Danemarca, Rusia şi Anglia, devenind a doua echipă care a jucat trei partide consecutive cu prelungiri, după Anglia în 1990.