După 23 august 1944, sportul a fost reorganizat, la fel ca toate domeniile societății românești, cluburile fiind înglobate în Organizația Sportului Popular. Dacă sindicalizarea cluburilor a fost o practică instaurată la sfârșitul anilor 1930, după 1944 s-au înființat multe echipe noi, sprjinite de sindicate, apoi de autoritățile locale. Cu excepția ITA din Arad, înființată în 1945 de baronul Neumann, și Carmen din București, preluată de patronul Ionel Mociorniță, restul echipelor se bazau pe susținerea sindicatelor muncitorești sau institutelor de învățământ superior. La acest tip de organizare au aderat și Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, ale căror sindicate au susținut, la rândul lor, echipe în multe orașe din țară. Modelul a fost importat din Uniunea Sovietică, câștigătoarea celui de-al doilea război mondial în Estul Europei. Aceasta va exercita o cvasi-ocupație asupra țărilor din zonă, prin menținerea de trupe în România, Ungaria, Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Bulgaria și prin aservirea conducerilor politice din aceste țări și impunerea unui model care însemna eliminarea partidelor politice, existența unui singur partid, cel comunist, naționalizarea industriei, agriculturii, comerțului și turismului.
Dacă, în anii 1947-1950, valoarea și rezultatele echipelor ASA/CSCA, respectiv Dinamo, au fost moderate, începând cu sezonul 1951, cluburile Armatei și Internelor vor transfera cei mai buni jucători din țară, obținând numeroase titluri de campion sau câștigând Cupa României, în finalele căreia Steaua a întâlnit Dinamo de 11 ori.
Primele patru ediții postbelice ale primei divizii au fost câștigate de echipe din provincie, dar în următorii 40 de ani numai 5 echipe (U.T.A., Petrolul, Rapid, F.C. Argeș și Universitatea Craiova) au întrerupt, sporadic, hegemonia CCA (ulterior Steaua) și, respectiv, a lui Dinamo. Aceste două grupări au reprezentat țara în întreceri internaționale, atât la fotbal, cât și la alte sporturi (volei, handbal, baschet etc.), echipele naționale fiind alcătuite din jucătorii celor două cluburi. În schimbul jucătorilor luați de Steaua sau Dinamo, echipele care îi cedau, de multe ori la presiunea conducătorilor din ministerul apărării naționale sau din cel de interne, primeau unul sau mai mulți jucători în schimb. Ca exemplu, în 1973 Dinamo l-a luat pe Gheorghe Mulțescu de la Jiul Petroșani și îl cedează pe Georgel Mușat, iar Iosif Cavai a jucat pentru Jiul din 1976, în schimbul lui Alexandru Boc Petrolul l-a primit pe Gheorghe Grozea. De multe ori, însă, schimbul de jucători a fost favorabil unei singure echipe, sportivii dați la schimb părăsind repede echipele la care au plecat.
Deși scoase din subordinea MApN și MAI, Steaua și Dinamo s-au întrecut permanent la numărul de trofee cucerite și după 1990, Steaua având astăzi un avans vizibil față de Dinamo (26-18 la titluri de campion, 23-13 la Cupe ale României, 6-2 la Supercupa României și 2-1 la Cupa ligii). Superioritatea militarilor a început de la prima cupă a acestora (1949) și a continat cu cele 3 titluri cucerite în anii 1951, 1952 și 1953; de fiecare dată Dinamo a terminat pe locul 2. La avansul Stelei au contribuit și finalele de cupă câștigate împotriva acestora, în 1969, 1970, 1971, 1987, 1988, 1989, dinamoviștii câștigând și ei finalele din 1964, 1984 și 1990. Dinamo a fost prima echipă românescă calificată în turul al II-lea al Cupei Campionilor Europeni (1956), în semifinalele aceleiași competiții (1984), în semifinalele cupei cupelor (1990). Avans net în fața steliștilor au dinamoviștii la trofeul numit „Gheata de Aur”, câștigat de Dudu Georgescu (1975 și 1987), Rodion Cămătaru (1987) și Dorin Mateuț (1989). De asemenea, Dudu Georgescu este golgheterul primei noastre divizii, unde a marcat 252 goluri (dintre care 207 pentru Dinamo), iar Ionel Dănciulescu este al doilea golgheter al primei divizii și jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate în aceeași competiție, majoritatea pentru Dinamo (355 meciuri – 152 goluri din totalul de 515 meciuri – 214 goluri în divizia A), el fiind cel mai important transfer al dinamoviștilor de la rivalii de la Steaua.