Silkeborg IF a umilit-o din nou pe Fotbal Club FCSB, cu scorul de 5-0, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa B a competiţiei de fotbal Europa Conference League. Golurile danezilor au fost marcate de Kasper Kusk (12), Anders Klynge (16), Søren Tengstedt (63) şi Sebastian Jørgensen (68, 70).
Din 1992 o echipă românească nu mai pierdea o dublă cu scorul general de 10-0. Atunci, în primul tur al Cupei UEFA, Electroputere Craiova era surclasată de Panathinaikos cu 6-0 în Bănie şi cu 4-0 la Atena. Cel mai drastic scor general, 11-0, aparţine Selenei Bacău, care pierdea în primul tur al Cupei Cupelor, în 1991, cu 0-6 (acasă) şi 0-5 (deplasare), dubla cu Werder Bremen.
Dacă în Danemarca, "fecesebiştii" erau conduşi deja cu 2-0 în minutul 7, pe Arena Naţională băieţii lui Kent Nielsen au avut nevoie de ceva mai mult de un sfert de oră pentru a marca 2 goluri.
După ce Ştefan Târnovanu s-a opus deschiderii scorului în minutul 5, în faţa lui Sebastian Jørgensen, în situaţie de unu la unu, Malcom Edjouma (9) a şutat bine din afara careului, dar portarul Larsen a respins.
Silkeborg a marcat prima oară în minutul 12, prin Kasper Kusk, găsit bine de Nicklas Helenius în marginea careului. În minutul 15, după o eroare a lui Denis Haruţ, Sebastian Jørgensen a trimis milimetric pe lângă ţintă. Un minut mai târziu, Anders Klynge a executat un corner, iar Ştefan Târnovanu a ratat în mod incredibil intervenţia, permiţând astfel danezului să înscrie din lovitură de colţ.
FCSB a reuşit să echilibreze disputa, dar tot oaspeţii au fost aproape de gol, prin Kasper Kusk (19), cu un şut pe lângă poartă de la 16 metri.
Vicecampioana României a avut două oportunităţi pe final de repriză, dar Nicolai Larsen a fost la post la şuturile lui Octavian Popescu (39) şi Malcom Edjouma (43).
FCSB a început bine repriza secundă, dar Larsen a respins şutul lui David Miculescu (46).
Nicklas Helenius a fost în prim plan apoi, dar în primă instanţă a fost imprecis (48), iar apoi Ştefan Târnovanu a salvat golul (49).
Un moment important s-a consumat în minutul 60, când Darius Olaru a ratat singur cu portarul şi a irosit astfel o şansă ca FCSB să revină în meci.
La scurt timp, Søren Tengstedt (63) a majorat avantajul oaspeţilor, după ce a fost angajat bine în careu de Mark Brink.
Echipa antrenate de Nicolae Dică i-a fost refuzat golul de onoare, marcat în minutul 65 de David Miculescu, la centrarea lui Eduard Radaslavescu, dar arbitrul nu a văzut că mingea a fost respinsă de Oliver Sonne de dincolo de linia porţii şi nu a validat reuşita.
Eduard Radaslavescu (67) a trecut şi el pe lângă golul de onoare, dar şutul a fost respins de Nicolai Larsen.
SIF a completat dezastrul "roş-albaştrilor", Sebastian Jørgensen reuşind "dubla" în doar trei minute, după un slalom prin careul gazdelor (68), iar apoi cu o reluare simplă la centrarea lui Lukas Engel (70).
În urmă cu o săptămână
Silkeborg a bătut-o pe FCSB tot cu 5-0, pe "JYSK Park".
FCSB va juca pe 27 octombrie la Bruxelles cu RSC Anderlecht, iar pe 3 noiembrie cu West Ham United.
Europa Conference League - Grupa B
13.10.2022, Bucureşti, Arena Naţională, Ora 22:00, Spectatori: 9.103
Fotbal Club FCSB - Silkeborg IF 0-5 (0-2)
Au marcat: 0-1 Kasper Kusk (12), 0-2 Anders Klynge (16), 0-3 Søren Tengstedt (63), 0-4 Sebastian Jørgensen (68), 0-5 Sebastian Jørgensen (70)
FCSB: 32. Ştefan Târnovanu - 2. Valentin Creţu, 6. Denis Haruţ, 29. Rachid Bouhenna, 28. Alexandru Pantea - 27. Darius Olaru, 18. Malcom Edjouma (20. Marco Dulca, 73), 26. Răzvan Oaidă (80. Eduard Radaslavescu, 46) - 98. Andrei Cordea (30. Alexandru Musi, 75), 96. Andrea Compagno (9. Ianis Stoica, 67), 10. Octavian Popescu (căpitan; 11. David Miculescu, 46). Antrenor: Nicolae Dică.
Rezerve neutilizate: 99. Andrei Daniel Vlad - 13. Andrei Dumiter, 14. Matei Tănasă, 15. Ştefan-Sorin Moraru, 22. Radu Boboc, 90. Bogdan Rusu.
Silkeborg: 1. Nicolai Larsen - 5. Oliver Sonne, 20. Tobias Salquist, 4. Joel Felix, 29. Lukas Engel - 8. Stefán Teitur Þórðarson, 14. Mark Brink (22. Robert Gojani, 72), 21. Anders Klynge (24. Andreas Oggesen, 75) - 27. Sebastian Jørgensen (18. Anders Braendsgaard Dahl, 75), 7. Kasper Kusk (10. Søren Tengstedt, 55) - 11. Nicklas Helenius (căpitan; 23. Tonni Adamsen, 73). Antrenor: Kent Nielsen.
Rezerve neutilizate: 16. Oscar Hedvall - 3. Robin Østrøm, 17. Mads Kaalund, 25. Lukas Klitten, 28. Andre Calisir, 40. Alexander Busch.
Cartonaşe galbene: V. Creţu (37), Cordea (68), Olaru (72), Brink (72).
Arbitru: Nicholas Walsh; arbitri asistenţi: Graeme Stewart, Calum Spence; al patrulea oficial: Alan Muir (toţi din Scoţia).
► Nicolae Dică: "Mă simt umilit, simt o dezamăgire. În seara asta am arătat foarte rău. Vor fi jucători care... am văzut la ce nivel sunt şi probabil că va fi foarte greu pentru ei să mai intre în echipă. Nu m-am gândit să demisionez. Aştept meciul cu UTA, unul important. Când s-a întrerupt campionatul am avut o discuţie cu conducerea şi am spus că îmi doresc să rămân pentru că am încredere în jucători că putem face rezultate pozitive în campionat. Ceea ce am şi reuşit cu FC Argeş şi Petrolul. Pentru mine a fost decisiv şi meciul cu Argeş, şi cel cu Petrolul, şi meciul cu UTA va fi la fel. Nu mă tem de demitere. Nu mă tem de nimic. În discuţiile pe care le-am avut cu patronul am spus că atunci când se va decide acest lucru vom sta de vorbă. Nu mă tem că voi fi dat afară. Azi am făcut o partidă slabă din păcate. Nu ne-am ridicat la nivelul adversarilor, le-am dat multe şanse şi au reuşit să marcheze cinci goluri. La 2-0 pentru ei am avut două ocazii mari de a înscrie, dacă reuşeam să facem 2-1 poate aveam o şansă să scoatem un rezultat pozitiv. Din păcate nu am reuşit acest lucru.Când se pierde nu e vinovată doar o persoană, toţi suntem vinovaţi. Fiecare are o parte de vină. E o pată neagră pe CV-ul meu de antrenor, aşa este, dar eu consider că mi-am îndeplinit obiectivul, acela ca echipa să ajungă în grupele Conference League. Din ce s-a întâmplat la partida tur şi cea din seara asta sunt lucruri din care trebuie să învăţ. Când am venit nu mi s-a impus obiectiv grupele Conference League. Dar cu toate astea am reuşit. Toţi ne doream mai mult, dar, din păcate nu am reuşit. Ăsta e nivelul nostru în acest moment. În Europa sunt adversari puternici care au cinci ocazii şi marchează cinci goluri. Noi avem 3-4 ocazii şi nu marcăm niciun gol. Acolo se face diferenţa. E clar că nu mai avem şanse de calificare în primăvara europeană. Trebuie să fim realişti, ăsta ne este nivelul. Trebuie să începem să muncim şi să creştem de la meci la meci, să fim mai pozitivi şi mai uniţi. Dacă începem şi dăm numai cu pietre e greu să construieşti. Îi înţeleg pe oamenii din seara asta că sunt dezamăgiţi şi că ne critică. Am văzut că galeria a plecat la un moment dat, sunt şi ei dezamăgiţi ca şi noi. Au fost alături de echipă la fiecare meci şi mi-aş dori să fie în continuare la fel. Să fie lângă jucători. Că e Dică antrenor, X sau Y, jucătorii au nevoie de suporteri. Noi muncim în fiecare zi, dar sunt momente în care nu-ţi iese, cum s-a întâmplat în seara asta. Acum asta nu înseamnă că trebuie să jignim jucătorii, conducătorii şi antrenorii. Nu e normal să se întâmple acest lucru".
► Kent Nielsen: "Consider că a fost un meci strâns şi nu cred că pe teren diferenţa dintre cele două echipe a fost în seara asta de 5 goluri. Dar uneori se întâmplă şi aşa. Nu a fost uşor pentru noi, am avut dificultăţi pe finalul primei părţi. Am fost şi puţin norocoşi. Noi am fost foarte eficienţi, în special în prima repriză, în timp ce FCSB a făcut anumite greşeli. Dar repet, pe finalul primei reprize am avut noroc, portarul a fost într-o formă foarte bună şi ne-a salvat. Victoria noastră este însă meritată, noi am fost foarte eficienţi şi suntem bucuroşi că am câştigat", a precizat tehnicianul. Nielsen susţine că va fi o mare surpriză dacă Silkeborg IF va reuşi să se califice în faza următoare a Conference League. "Suntem mulţumiţi că prin aceste victorii ne-am pus într-o poziţie care ne dă o şansă de a ne califica mai departe în competiţie. Depindem doar de noi, dar suntem conştienţi că va fi o mare surpriză dacă noi vom reuşi să ne calificăm. Însă noi vom da totul pentru asta".
► Gigi Becali: "Asta e, nu mai sunt pătimaș ca pe vremuri, lucrurile materiale nu mă mai afectează așa mult. E adevărat însă că trebuie luate măsuri! Ce nu are perspective de viitor, trebuie tăiat! Mă refer la jucători și la activitatea de fotbal în general. Eu cred că lumea a avansat în pregătire, alimentație, medicamentație, iar noi rămânem în urmă. Una înseamnă condițiile, alta antrenorul. Fotbalul și antrenorii avansează în metode. M-am gândit aseară să angajez antrenor străin. Să vedem, e posibil, dar nu știu sigur care este cauza. Poate să fie de vină și medicamentația, și alimentația, nu știu ce se petrece. Este posibil să fie și o greșeală de selecție, cu jucătorii pe care i-am adus. Normal că e și vina mea, eu sunt stăpânul, eu plătesc, eu aduc jucătorii și antrenorul, deci eu sunt primul vinovat! Eu greșesc undeva. Aduce Prepeliță un jucător, pe Garita, iar eu dau 1,5 milioane pe Compagno. M-am gândit și la antrenor străin, și să angajez unul sau doi scouteri care să studieze jucători, să îi prezinte, iar din 4 măcar unul să fie bun. Mihai Stoica nu e bun pentru munca asta, nu a demonstrat-o. Cunoaște fotbal, este enciclopedie, numai că la munca asta nu se pricepe. Ăsta e un dar. Nu dau vina pe el, nu mă mai iau după el de mult, pentru că mi-am dat seama că nu se pricepe. El se pricepe la fotbal în general, știe să conducă staff-ul, să adune jucători. Tot ce înseamnă fotbal, MM știe, dar nu se pricepe să aducă jucători. Eu nu impun jucătorii, doar propun. Nici nu îi impun lui Dică cum să joace. Dacă a vrut să joace cu un anume jucător, i-am spus «da, tată». Normal că el e responsabil, ce, am făcut eu echipa? De ce să zic că sunt responsabil eu? El face schimbările, eu doar i-am zis să îl bage pe Omrani. Nu se pune problema să-l schimb acum pe Dică, noi vom câștiga meciurile de campionat grație puterii echipei".