Astăzi, 25 octombrie 2022, se împlinesc 50 de ani de la marea victorie a lui FC Argeș în fața celebrei echipe Real Madrid, deținătoarea la acel moment a 6 Cupe ale Campionilor Europeni și cea mai importantă echipă de fotbal din lume.
E greu de crezut, astăzi, că FC Argeș a învins pe Real Madrid, dar e foarte important pentru suporterii săi de astăzi. Nimeni nu ar fi crezut că o echipă din Estul Europei comuniste va opune o dârză rezistență în fața celei mai titrate echipe din Europa și din lume.
În ediția 1972-1973 a Cupei Campionilor Europeni, FC Argeș a debutat eliminând campioana Luxemburgului, Aris Bonnevoie cu o dublă victorie: 2-0 în deplasare și 4-0 acasă, prin golurile pe care le-a marcat: Nicolae Dobrin x 3, Constantin Radu x 2, Radu Troi x 1.
În optimile de finală ale C.C.E., FC Argeș a întâlnit pe Real Madrid, la 25 octombrie 1972, pe stadionul din Trivale, "1 Mai" se numea pe atunci, în fața a peste 23.000 de spectatori (mult peste capacitatea stadionului).
Acum 50 de ani, Piteștiul era nedumerit de vizita unei asemenea echipe cum era Real Madrid. Lumea fotbalului din România aștepta cu interes dar și cu teamă această întâlnire.
Înaintea meciului, la hotelul Muntenia se adunaseră sute de suporteri pentru a-i vedea pe "galactici", cu o zi înainte. Printre spectatori s-a aflat și Remus Vlad, căpitanul FC Argeș care "evadase" din cantonament pentru a-i vedea pe "galactici". Madrilenii au făcut o impresie deosebită celor prezenți.
Meciul s-a desfășurat de la ora 15:00, într-o atmosferă deosebită, într-o zi de toamnă târzie și frumoasă, cu un soare cald și îmbietor.
FC Argeș a jucat în formula: Vasile Stan - Marcel Pigulea, Constantin Olteanu, Remus Vlad, Petre Ivan II, Ion Prepurgel, Marian Popescu, Radu Troi, Nicolae Dobrin, Constantin Radu I, Radu Jercan. Antrenori: Florin Halagian și Tănase Dima.
Real Madrid a jucat în formula: Garcia Ramon - Verdigo, Zocco, Piri, Penado - Benito, T.Grande, Velasquez- A.Anzarda, Santillana, Amancio. Antrenor: Miguel Munoz. Au mai jucat: Ion Roșu în locul lui Radu Troi (min. 46) și Aguilar în locul lui Amancio (min. 48). Au fost 6 cartonașe galbene: Constantin Olteanu, Ion Prepurgel, Radu Troi, Constantin Radu I (FC Argeș) și Anzarda și Verdigo (Real Madrid).
Au înscris: Nicolae Dobrin (în min. 25 din penalty) și Ion Prepurgel (min. 65) pentru FC Argeș, respectiv Anzarda (minutul 42).
În repriza a doua, FC Argeș a avut mai multe ocazii de a marca, însă portarul madrilen Ramon a apărat foarte bine. De menționat că în tribunele stadionului piteștean s-a aflat și celebrul Santiago Bernabéu, președintele Realului.
Și în acest meci Dobrin a fost în formă maximă, fiind apreciat de către specialiști, spectatori (care l-au aplaudat la scenă deschisă), ziariști români și spanioli. Iată cum a descris cunoscutul și apreciatul ziarist Ioan Chirilă o fază din repriza a doua: "Dobrin a driblat pe o traiectorie de numai 10 metri patru jucători de clasa lui, Pirri, Bento, Grande și Velasquez, ieșind ca o minge de rugby printre picioarele grămezii. Arbitrul Smith, uluit o clipă de această trăire, a fluierat fault (!!!), anulând un avantaj care ar fi putut deveni gol pentru FC Argeș...
Și ca un fapt deosebit, să consemnăm că Real Madrid s-a lăsat așteptată la intrarea pe stadionul din Trivale, pentru a crea presiune asupra adversarilor (FC Argeș) care apăruse cu câteva minute în teren, dar și pentru a enerva spectatorii.
Acest 2-1 pentru FC Argeș a făcut ca în toată Europa să se vorbească în termeni laudativi. Piteștiul a început să fie cunoscut în lumea "mare" a fotbalului, pentru că Real Madrid a crezut că va veni la Pitești să bată la scor. N-a fost așa pentru că FC Argeș a avut 12 magnifici în teren... pentru EETERNITATE.
A fost o mare victorie. FC Argeș este singura echipă din România care a învins 3 mari echipe din Spania: FC Sevilla, Real Madrid, și Valencia. Mai mult, FC Argeș a eliminat-o pe FC Sevilla, multiplă câștigătoare a Cupei UEFA în prezent.
Din cei 12 Magnifici din teren au mai rămas doar 5: Vasile Stan, Marcel Pigulea, Remus Vlad, Petre Ivan II, Ion Roșu, plus secundul Tănase Dima.
Cătălin TUDOSE